Още 4 проекта ще финансира община Стара Загора с дългосрочния общински дълг (СНИМКИ)

5488
Още 4 проекта ще финансира община Стара Загора с дългосрочния общински дълг (СНИМКИ)
Снимка: Община Стара Загора

Нови проекти ще реализира Стара Загора с помощта на вече уговорен заем. Целта на предоговарянето на дългосрочния общински дълг под формата на револвиращ банков кредит (решение N 1513 от 26.04.2018 г. на Общински съвет Стара Загора), е промяна на предназначението му, стана ясно на обществено обсъждане снощи.

Досега по кредита са финансирани следните проекти по Оперативна програма (ОП) "Региони в растеж" 2014 - 2020 г., разясни в презентацията си Цанка Ганева, директор на дирекция „Финанси, бюджет и счетоводни дейности“ на община Стара Загора. 

„Изпълнението на тези проекти, които са пред приключване, предполага свободен кредитен ресурс, който в същото време ни е необходим за изпълнение на нови такива, които към момента на сключване на договора не са имали одобрение. Това ни дава основание да поискаме от Общинския съвет да одобри промяната в предназначението на вече сключения договор за кредит“, каза главният финансист. 

По този начин в обхвата на дългосрочния общински дълг под формата на револвиращ банков кредит ще могат да се включат всички инвестиционни проекти, реализирани  със средства от Европейския съюз по ОП „Региони в растеж" и ОП „Околна среда“, като се запазят останалите параметри в договорените размери и срокове. 

Цанка Ганева представи и подробности за проектите, които общината възнамерява да кредитира за мостови плащания. Това са „Изграждане на социални жилища в град Стара Загора“, финансиран по ОП „Региони в растеж 2014-2020", „Паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на „Станционната градина“ в град Стара Загора“, „Обновяване и реконструкция на Летен Театър в парк „Митрополит Мeтодий Кусев“ и  „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора“ по ОП „Околна среда“. 

Дългът е на стойност 10 милиона лева, с краен срок за погасяване 25 декември 2022 година. Годишната лихва е в размер на основния лихвен процент на Българската народна банка, увеличен с надбавка 0,89. Обезпечението на кредита е чрез учреден пореден особен залог по реда на Закона за особените залози върху всички настоящи и бъдещи вземания на Община Стара Загора на парични средства (собствени приходи) на общината, съгласно чл. 45, ал. 1, т. 1, букви от а) до ж) от Закона за публичните финанси и е в размер на 100% от размера на кредита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Ето колко ще струва ремонтът на ключова улица в Стара Загора

През юни Стара Загора отново ще бъде джаз

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com