От старозагорската РЗИ апелират за проглеждане спрямо ваксините

2258
От старозагорската РЗИ апелират за проглеждане спрямо ваксините
Снимка: Aктуално

Десет родители в Старозагорска област са отказали да имунизират децата си през миналата година и са глобени. През тази откази от имунизация са декларирали трима родители, а актовете им за налагане на санкция са в процес на обработка, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Антиваксърите не са от малцинствени групи, а от прослойките на високо интелигентните хора. Според директора на инспекцията д-р Златина Нанева тази прослойка е опасна, защото "създават дупка в обществения имунитет".

Проучване: Във Франция вярват най-малко във ваксините

Французите показват най-ниското ниво на доверие във ваксините в световен мащаб, според най-голямото в света проучване за обществените н...

Въпреки че преди да се стигне до налагане на глоби, с родителите се разговаря, разяснява им се значението на ваксините и какви са възможните последици от нежеланието им да имунизират децата "има родители, които категорично отказват, а други се отказват от реимунизации, тъй като имат негативна нагласа към определени ваксини”, обясни д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести".

Децата в областта, които не са имунизирани, са между 4 и 5 на сто. Една част от тях са в чужбина, други са с временни или трайни противопоказания за прилагане на ваксина.

Към момента в Старозагорска област няма случаи на морбили, но епидемията от 2009 - 2010 година в областта и регистрираните случаи в съседните Пловдивска и Бургаска са повод от здравната инспекция да апелират за превантивни мерки срещу инфекциозното заболяване. Мобилността на работещите хора и набиращият скорост летен туристически сезон, в който в страната пристигат и много чужденци, са предпоставка за бързо разпространение на инфекцията.

Особено внимание от инспекцията обърнаха на няколко групи от населението:

1. Майките, чиито деца не са имунизирани, да се консултират и да предприемат необходимите мерки.

Властите в Ню Йорк забраниха религиозните изключения за ваксините

Законодателите в Ню Йорк гласуваха за премахване на религиозните изключения за ваксиниране на деца, докато щатът се бори с огнище на мо...

2. Бременните жени и майките с малки деца да да ограничат пътувания до области със случаи на морбили.

3. Представителите на бизнеса, наели чуждестранни работници за летния сезон да направят изследвания за имунния статус на служителите си.

От РЗИ - Стара Загора, призовават кметовете да подпомагат здравните служби при констатирани случаи на болни. Здравните специалисти в лечебните заведения задължително да работят с маски.

933 са регистрираните случаи на морбили в страната на територията на 11 области към края на май. В съседните Румъния, Северна Македония и Сърбия, както и в страни от Европейския съюз, разпространението на инфекцията е много интензивно. През първото четиримесечие на 2019-а в северната ни съседка са регистрирани 1027 случая, 4 от които са с летален изход, в Северна Македония при 1081 случая има 3-ма починали, а в Сърбия при 5790 случая - 15 починали. Най-много случаи на морбили в Европа са регистрирани в Украйна - 45 147 със 17 летални изхода.

Морбили е остро протичащо и силно заразно инфекциозно заболяване, причиняващо се от вирус, което се характеризира с висока температура, хрема, кашлица, зачервяване на очите и разпространяващ се кожен обрив. Вирусната инфекция при морбили засяга предимно дихателната система и се появява обрив със зачервяване на кожата - зад ушите, по лицето и надолу по тялото. Причинява се от морбили вирус, който се разпространява лесно и се предава по въздушно-капков път.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора