Отново понасят на ръце 300-метровото българско знаме в Стара Загора

4619
Отново понасят на ръце 300-метровото българско знаме в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

Традицията, която започна през 2014 година – 300-метров български флаг да съпровожда празничното шествие, по повод Националния празник на Република България, в Стара Загора, отново ще се осъществи. Пандемията направи инициативата невъзможна за реализация, но тази година тя ще бъде пробудена и кани българи отблизо и далеч да се включат.

На 3-и март, паметната и светла дата в българската история, 950 метра плат, събрали в себе си трите обични цвята, излезли изпод ръцете на сръчните шивачки от общинското дружество „Мересев“, ще бъдат понесени на ръце през правите улици на хилядолетния град. Паметното шествие „За Свободата... Да развеем българското знаме!“ се случва за 7-и път. Неговото начало дадоха кметът Живко Тодоров и ресорният му заместник към момента Милена Желева.

Общоградското честване на 145 години от Освобождението ще започне в 9.00 часа с Молебен за България в Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. От 10.15 часа, едновременно пред всеки паметник, посветен на 3-и март в града, ще бъдат поставени венци и цветя. Ритуалът за издигане на Националното знаме на Република България ще бъде от 10.30 часа на площада пред Община Стара Загора. Паметното шествие с 300-метровия трибагреник ще започне в 11.00 часа. В 11.45 часа, на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ ще бъде финалът на похода, а неговия край ще озвучи концерт на талантливата Петя Панева, заедно с ОФА „Загоре“.

Малко по-късно, от 16.00 часа, НЧ „Настроение – 2017“ кани на „Пробуждане с хоро“ на площада пред местната администрация. Ще пеят Сестри Диневи.

Разнообразни и тази година са съпътстващите събития, които са в чест на 3-и март. Регионалният исторически музей ще работи с вход свободен, а изложби ще украсят стените на експозиционните зали в Стара Загора. Училища и детски градини също готвят свои събития, с които да почетат свещената дата. Отново в автобусите и тролейбусите на градския транспорт ще звучат патриотични песни.

Март месец обещава да е вдъхновяващ още от първия си ден с мащабни и родолюбиви инициативи. По повод 1-ви март и идването на Баба Марта, парк „Пети октомври“ ще „облече“ празнична одежда. Ден след Националния празник – на 4-ти март, звън на чанове и тъпани ще предвожда кукери, арапи и други митични гонители на зло. Фестивалът на маскарадните игри ще озвучи Античен форум „Августа Траяна“ от 10.00 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора