Подстригаха за иподякон 8-годишния Георги от Стара Загора

5472
Подстригаха за иподякон 8-годишния Георги от Стара Загора
Снимка: Актуално

На тържествената света литургия за Богоявление днес в Катедралния храм „Свети Николай“ в Стара Загора за иподякон (помощник при богослуженията) беше подстриган 8-годишният Георги Николов. Ученикът от VI основно училище "Св. Никола" не е син на свещеник, каквито обикновено са иподяконите без значение от възрастта им. В България децата, които помагат в службите и семействата им, които не са свързани с църквата, са изключения. Едно такова изключение е Георги, който стана най-малкият старозагорски иподякон. 

Според майката на Гого - Диана, те са най-обикновено българско семейство, което уважава християнските традиции и възпитава детето си в тях. Споделя, че "дълбоко в сърцето си всеки носи вярата към Господ Бог", но увлечението на сина й, а и на семейството е повлияно от харизмата на митрополит Киприан. 

Преди повече от две години на отворените врати на Старозагорската митрополия за Великден семейството се запознава с владиката. Георги разказва, че му било много интересно в митрополитския дом, в който се запознал не само с архиерея, но и с двете му кучета и разгледал картините там. 

От този Великден насам момченцето не пропуска събитията, в които митрополит Киприан участва - дали като диригент или като свещенослужител. Редовно гостува и в митрополията, когато вратите й са отворени за миряните от епархията. При последното си гостуване - преди Рождество, Гого подари на владиката портрет, който му нарисувал с помощта на мама. "С моливи, защото с флумастери, ако сгреша, не мога да го поправя", обяснява малчуганът. Казва, че с дядо Киприан вече са приятели и на въпроса дали иска да му помага в богослуженията веднага отговорил положително. Митрополитът му обяснил, че иподяконът е негов помощник. 

Няколко дни преди Богоявление се срещнахме с Георги и майка му в храма "Св. Николай Мирликийски" и той разказа, че вече влиза в олтара, където ми казват какво трябва да прави. "На Рождество Христово и на Васильовден отново помагах на митрополита по време на службите“, споделя той.

Иначе 8-годишният иподякон е като повечето си връстници - обича да рисува, да чете книги и да се разхожда с родителите си. В училище любим предмет му е математиката, но мечтае да стане учител по физическо, за да показва на децата различни упражнения. Като порасне, иска да има много деца в семейството му, а за Новата 2020 година на всички пожелава да са живи и здрави, а на връстниците се да им се изпълнят всички желания.

След днешния ден пък ще може да се похвали на съучениците си, че на Богоявление е "станал официално иподякон“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com