Полетът продължава

761
Полетът продължава
Снимка: Актуално

В навечерието на Деня на народните будители Средно училище (СУ) „Максим Горки“ бе удостоено с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“ от Президента на Република България. Президентският указ и почетният плакет бяха връчени на директора на училището Мариана Пенчева от вицепрезидента Илияна Йотова, която присъства на празничния концерт по повод 60-годишнината от неговото създаване. Сред официалните гости на събитието бяха и посланикът на Кралство Испания в България Негово Превъзходителство Алехандро Поланко Мата, съветникът по образователните въпроси в отдел „Образование” на посолството Анхел Сантамария, директорите на Институт Конфуций – София, Аксиния Колева и Лиу Сиумин, г-жа Христина Станева, директор от 1975 до 1987 г., представители на Регионалното управление на образованието (РУО) в Стара Загора, общински съветници, директори на старозагорски училища.

„За българското училище трябва и можем да говорим с тревога, но не и с хули. Защото след 500 години българската държава възкръсна благодарение на вярата и българското училище. Няма по-голям завет от нашите деди от този да пазим и развиваме българското училище“, каза Илияна Йотова на честването на 60-ата годишнина на СУ „Максим Горки“ в Стара Загора. „Където и да ви отведе животът, сигурна съм, че винаги ще носите в душите си това училище и ще сте горди, че сте завършили тук, където се срещат традициите и иновациите“, каза вицепрезидентът в обръщението си към учениците. „Не е клише, истина е – днес вие сте нашите будители. Освен уважението, което ви дължим от малки, днес трябва да уважаваме и вашия авторитет и вашето място в обществото“, обърна се тя към преподавателите и призова родителите да са съюзници на учителите и заедно с тях да изграждат не само професионалисти, които ще прославят България, а преди всичко да възпитават добри хора.

„Плакетът е изключително признание за нашия общ труд, за нашите общи постижения и огромно задължение. Защото веднъж посочени като първенци, ние вече трябва само да надскачаме постигнатото, което е изключително трудно“, каза след връчването на почетния плакет Мариана Пенчева. Директорът на СУ „Максим Горки“ беше удостоена пък с ежегодната награда „Митрополит Методий Кусев“ в категорията „Директор на училище“, която се връчва повод 1 ноември – Ден на народните будители, за значими постижения в професионалната педагогическа дейност и за принос в системата на предучилищното и училищното образование от РУО – Стара Загора.

Концертът, в който участваха настоящи и бивши възпитаници на Руската, както е известно училището в Стара Загора, е само част от богатата програма от събития през учебната 2022/2023 година, която ще премине под мотото „60 години в полет. Нека той да продължава!“

Началото се постави на 15 септември с откриването на 60-ата учебна година, последваха Денят на европейските езици „60 минути около света”, премиерната прожекция на филма за историята на училището „60 години в полет” и презентацията на печатното издание „Полет”. Филмът „Моето училище. 60 години в полет“ е по сценарий на възпитаничката и дългогодишен преподавател по история Снежана Богева. В сборника „Полет” акцентът е чуждоезиковото обучение, чието начало в Стара Загора и региона е СУ „Максим Горки“, и успехите на учениците и учителите на школото. Редактори на изданието са учителите по български език Анна Станчева, Ивелина Великова и Йорданка Раденкова.

На 22 октомври беше традиционната среща на поколенията, на която се срещат настоящи и бивши възпитаници и учители. Огромно вълнение е тя за първия випуск от 1966 година, които на всеки пет години идват на обичайната дата на патронния празник на училището 28 март, рождения ден великия руски писател Максим Горки. Всеки път срещите са вълнуващи и приятни да видиш съученици от випуска си и от тези, с които си „се засякъл“ в гимназията, да поговориш с учителите, които са ти преподавали, и да се увериш, че въпреки изминалите години си част от „семейството на училище „Максим Горки“, както казва директорът Мариана Пенчева.

Празничната програма за 60-годишнината ще продължи и през 2023 г. На 1 март в Парк „5-и октомври” ще се открие фото изложба „60 години в полет”. На следващия ден в двора на училището ще се проведе 7-ото издание на инициативата „Да съхраним българското”, на която ученици, учители, родители и приятели на училището ще играят български хора.

На 28 март на рождения ден на своя патрон в двора на училището ще бъде открит бронзов бюст-паметник на Максим Горки, дарение от Съюза на писателите в Москва, и ще има ден на спортните предизвикателства.

Празничната програма продължава и през 2023 г., когато на 1 март в Парк „5 октомври” ще бъде открита фото-изложба „60 години в полет”. На 2 март в двора на училището ще се проведе 7-то издание на инициативата „Да съхраним българското”. На 28 март на рождения ден на своя патрон в двора на училището ще бъде открит бюст-паметник на Максим Горки и ще има ден на спортните предизвикателства.

Началото на Руската в Стара Загора се поставя през1962-ра с разкриването на 3 паралелки с изучаване на руски език в осми клас Първо средно политехническо училище „Иван Вазов”. В тях учат малко над 70 младежи и девойки. На 5 юни 1963 г. училището получава статута на самостоятелна Руска езикова гимназия „Максим Горки” и от 1 септември същата година се организира първият прием на ученици за новата гимназия. Две години по-късно директорката Елена Лилова въвежда два производствени профила – екскурзоводство на руски и френски език, благодарение на бързото налагане на гимназията в образователната сфера от живота на града. С разрастването на училището и с все по-засилващия се интерес към чуждоезиковото обучение паралелките с френски език се обособяват в отделно училище – днешната Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“.

През 1983/1984 учебна година училището става ЕСПУ с преподаване на руски език и се поставя началото на ранното чуждоезиково обучение в Града на липите, а училищният праг на „Максим Горки“ прекрачват първите първокласници. На 1 септември 1988 г. училището е преименувано на СОУ с изучаване на чужди езици с две степени на обучение – ранно чуждоезиково с прием от 1-ви клас и интензивно изучаване на английски, немски и френски с конкурс след завършен седми клас. През 1995/1996 учебна година започва интензивното изучаване на испански и руски, а от 2014 г. и екзотичният за българите – китайски език.

За 60-годишната си история училището е сменило 5 локации, а от учебната 2005/2006 г. „Максим Горки” разполага със собствена самостоятелна сграда на ул. “Сава Силов” 69.

То е единственото училище в областта, в което са се изучавали шест чужди езика: руски, английски, испански, немски, френски и китайски и е една от 39-те бази за изучаване на руски език (единствено в областта). Ежегодно провежда езиков обмен със 132-ро училище в Самара, учениците, изучаващи руски имат възможност за обучение и езикова практика в Държавния институт по руски език „Александър Сергеевич Пушкин” в Москва.

СУ „Максим Горки“ има културни връзки и младежки обмен с Гимназия № 36 „Иван Мележ” в град Гомел – Беларус. То е едно от 11-те училища в България, които работят по културно-образователно споразумение между Република България и Кралство Испания и в сътрудничество с Институт „Конфуций” – Китай. В училището работят учители чужденци – испанци и китайци.

Училището е лауреат на орден „Кирил и Методий” от 1988 г. и на наградата „Анастасия Тошева” от 2003 и 2012 г.

Към 15 септември 2022 г. в учебното заведение има 34 паралелки с 883-ма ученици от 1-ви до 12-и клас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com