Премиерата "Бал с маски" постави началото на фестивала на операта и балета в Стара Загора

1230
Премиерата "Бал с маски" постави началото на фестивала на операта и балета в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

Петдесет и първото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство (ФОБИ) бе открито тържествено тази вечер в залата на Старозагорската опера.  

„На прага сме на 51-вото издание на уникалния Фестивал на оперното и балетно изкуство, който ежегодно се провежда в нашия оперен театър. Музиката е най-великото творение на човека. Облечена с човешкия глас и с танца, тя се превръща в огромно преживяване. Радваме се, че този форум вече 51 пъти отваря завесата, за да бъде като една своеобразна витрина и да покаже онова, което обикновено не можем да видим.Операта и балетът винаги ще бъдат живи, защото те са изкуства, които дават голяма част от смисъла на нашия живот“, приветства присъстващите директорът на операта Огнян Драганов.  

„Операта я има защото я има публиката на Стара Загора. Има я цялата обществена енергия, която крепи културните институти- и операта, и театрите. В много други градове не е така“, се обърна към присъстващите зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Тя пожела на всички присъстващи да се насладят на богатата програма, която е подготвена.  

„Изключително съм щастлива, че стоя на тази сцената тази вечер. Фестивалът на оперното и балетно изкуство в Стара Загора за мен означава много. Това, което съм днес нямаше да бъда ако не беше този Фестивал- с него започна всичко“, сподели оперната прима и артистичен директор на Държавна опера Стара Загора Веселина Кацарова.  

ФОБИ беше открит с премиерен спектакъл на Вердиевия оперен шедьовър “Бал с маски”. Сценичната визия на спектакъла на „Бал с маски” умишлено е пренесена в края на 19 век - в епохата, когато започва индустриалната революция и настъпват промените в социално-икономическите отношения на хората. Епохата на разместване социалните пластове, върху които стъпва и нашето съвременно общество.  

Художникът на постановката Каталин Йонеску-Арборе допълва, че се фокусира върху тайната любов между Амелия и Рикардо и срещата с Улрика. „Позлатените маски и орнаменти се съчетават с ярко оцветени керамични фрагменти и големи и дълги тъмни пера. И всички те са поставени върху червени костюми, единственият цвят, който изпъква в мрака на времето и пространството. В действителност повечето периоди от нашия живот са покрити от някои въображаеми маски, за да ни предпазят от възможни бедствия. А цветовете винаги ни разказват историята…” 

И режисьорът, и художникът обръщат специално внимание на образа на Улрика като загадъчна ключова фигура в развръзката и символ на духовността с мисия и пророчески поглед в бъдещето.  

За диригента Ивайло Кринчев „Бал с маски“ е шедьовър на музикалната драма и пример за нарастващата сила на Джузепе Верди, като тълкувател на човешкия характер и майстор на оркестровия колорит. В нея той успява да разчупи музикалните форми, установени от италианската опера в средата на 19-ти век, за да получи по-гъвкава и балансирана структура. Например ариите са сравнително кратки и не са строго оформени, ансамблите смесват контрастни настроения и сцените не следват непременно конвенционалните структурни модели…”  

Главни действащи лица тази вече бяха: в ролята на Рикардо тенорът Ивайло Михайлов, в ролята на Амелия дебютира сопраното Русалина Мочукова. ролята на Ренато изпълни Александър Крунев, Оскар беше Емилия Иванова, а в мистериозната Улрика се превъплати Даниела Дякова.  

Премиерата на операта „Бал с маски” на Старозагорската опера е с посвещение на 80 годишнината на Евдокия Здравкова-Хорозова, оставила ярка следа в историята на оперните театри в Русе и Стара Загора. Тя беше специален гост на премиерата.  

Община Стара Загора става столица на опера и балета

Oт 26 нормври до 10 декември ще се проведе 51-вото издание на Фестивалът на оперното и балетното изкуство /ФОБИ/. Откриването ще се със...

Утре от 17.00 часа във фоайето на Зала Опера е представянето на книгата “Моят Вагнер” на Издателство “Захарий Стоянов” от акад. Пламен Карталов. Авторът представя десетгодишния натрупан опит в реализацията на едно от най-внушителните заглавия в световната оперна класика: тетралогията “Пръстенът на Нибелунга”, последвани от „Тристан и Изолда“,“Парсифал“. Създадените постановки се нареждат сред оперните събития с международни измерения в най-новата история на Софийската опера и балет.  

Неделният следобед на 28 ноември в 16.00 часа е посветен на визуалните изкуства през погледа на един от знаковите български оперни изпълнители от последните четири десетилетия.

От 29 ноември до 10 декември световното мецосопрано Веселина Кацарова ще проведе за трети път в родния си град Стара Загора майсторски вокален курс. Млади оперни певци от България, Испания, Румъния, Украйна, Русия ще усъвършенстват своите вокални умения с Маестрата, а на 10 декември ще се представят в заключителния гала концерт „Гласове от бъдещето” на сцената на Операта в съпровод на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Виктор Крумов.

На 1 декември за първи път в Стара Загора басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят един от върховете във вокалната художествена музика – „Winterreise/Зимен път“ по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Това е последният голям вокален опус на Шуберт.  

На 2 декември от 18.00 часа, съвместно с Фондация Петко Стайнов, в специална вечер ще бъде представен неговия значим принос в българската музикална култура. Специален акцент са факсимилета на оригиналите на най-известната му творба „Тракийски танци”, както и симфоничната поема „Тракия“.  

Старозагорска ученичка с медал от Световното по информационни технологии

Възпитаничката на ГПЧЕ "Ромен Ролан" Виктория Кабаиванова донесе бронзов медал за България от най-голямото световно ученическо състезан...

На 4 декември ще бъде представена една от последните постановки на балет Арабеск по идея и хореография на Мариана Крънчева, обединява четири от най-популярните опери създавани някога - "Норма", "Тоска", "Травиата" и "Мадам Бътерфлай".  

На 5 декември, в неделния следобед е премиерата на книгата на Румяна Апостолова /1947-2001/ “Първият извънстоличен оперен театър”. 

Танцовата мистерия “Сънят на Пилат” по безсмъртния роман “Майсторът и Маргарита” на Булгаков на 8 декември.  

Последният ден от фестивала, 10 декември, е посветен на юбилея на първото музикално висше училище в България. В голямата заседателна зала на Община Стара от 13 часа е дискусията “Музикално-сценичните изкуства днес - съвременни проекции в обучението, творчеството и кариерното развитие на изпълнителите.  

От 18.00 часа във фоайето на операта е откриването на изложбата “Музикалната памет на България – слава и традиция, а от 19.00 часа е заключителният концерт “Гласове от бъдещето” с участниците в майсторския клас на Веселина Кацарова. Програмата е със специалното участие на доайена сред българските диригенти, Борислав Иванов, ще бъде отбелязана неговата 90-годишнина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com