Спад в престъпленията на малолетни и непълнолетни в Стара Загора

1817
Спад в престъпленията на малолетни и непълнолетни в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

123 възпитателни дела е разгледала Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) към община Стара Загора през изтеклата 2019 г., стана ясно на нейно заседание. В 27 заседания комисията е решила делата, които са по 137 постъпили сигнала за противоправни деяния на 105 лица, през 2018-а те са били 114. Спрямо общия брой ученици на територията на общината тези лица са под 1 на сто. 

Комисията обаче отчита, че се наблюдава спад на възрастта на извършителите, които основно са момчета. При 76 от извършителите - 72 процента, първото възпитателно дело е имало възпиращо действие и те повече не са извършвали противообществени прояви и престъпления. За останалите 29 лица (28%) са получени повече от един сигнал и са образувани втори и трети възпитателни дела. Само 5 лица от извършилите втора и трета противообществена проява имат и последващи противоправни деяния, след като са поставени под възпитателен надзор. А причините за това са различни - неосъзната родителска отговорност и занижен контрол, липса на ресурс на детето и на семейството, влияние на криминогенни фактори и липса на ценностни модели, проблеми в общуването, нарушаване правилника за вътрешния ред в социалните институции, чувство за безнаказаност.

Превенция и мерки срещу разпространението на коронавируса обсъждаха в Стара Загора

Работна среща, свързана с превенцията и мерките срещу разпространението на новия коронавирус 2019-nCoV у нас, днес се проведе Стара Заг...

Наблюдава се увеличение на кражбите, извършени от малолетни и непълнолетни - най-вече на стоки от магазини и търговски обекти и на пари и вещи. При проявите, свързани с притежание на наркотици, повреда на имущество, бягства от дома, злоупотреба с тел. 112 обаче има спад. Тревога буди фактът, че едно и също лице е извършило 2 грабеж и че трайно се запазва броят на проявите на агресия и насилие.

Общо 1345 срещи с деца и 384 с техните родители са осъществени в хода на индивидуалната корекционно-възпитателна работа от обществените възпитатели. На 485 работни срещи пък са обсъждани казуси на проблемни деца с директори на училища, педагогически съветници,  класни ръководители и учители, ментори.

Екипът на МКБППМН ще продължава инициативата си да предлага на училищата програма с 97 теми, която е насочена към ученици, родители и учители. През 2019 г. са изнесени 94 беседи по различни теми в часа на класа, с които са обхванати 2256 малолетни и непълнолетни. Насилието между деца и агресията е темата, към която има подчертан интерес. 

Причините за проблеми с адаптацията и отпадането на децата от образователната система най-често са резултат от проблеми в семейството - битови, миграция на лицата, които се грижат за детето, пътуване в чужбина, занижен родителски контрол. За съжаление се наблюдава тенденция семейството да не изпълнява функциите си - деца, спрени от училище от родителите си (предимно от ромски произход) по различни причини - ранен брак, грижи за по-малките членове на семейството. В много случаи родителите нямат представа за поведението на детето си в училище. В други за децата се грижат близки и не толкова близки роднини, има деца жертви на престъпления и домашна агресия или са деца на родители, които разтрогват семейните си взаимоотношения. 

Около 400 лева еднократна помощ за първо новородено в община Стара Загора от 1 юни

Еднократна финансова помощ в размер на около 400 лева за първо дете предлагат да се изплаща вносителите на проекта на Правилник за отпу...

За 2020-а членовете на МКБППМН залагат широката и ранна превенция на асоциалното поведение на малолетни и непълнолетни като основни цели и приоритет в работата си. За постигането им те ще работят във взаимодействие и ще организират съвместни инициативи с училища, училищни комисии по превенция, обществени съвети, ще осъществяват превантивна работа с родители, настойници и попечители. Ще продължи разширяването на партньорството с неправителствени организации и с институции, както и участието в изпълнението на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com