X
 
 

Стара Загора отбеляза 141 години от повторното си освобождение

750 0
photo of Стара Загора отбеляза 141 години от повторното си освобождение
Снимка: Aктуално
Със заупокойна молитва община Стара Загора и Старозагорската митрополия ще отбележат 141-вата годишнина от повторното освобождение на града по време на Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 г. Тя ще бъде отслужена от храмовото свещеничество на Катедрален храм „Свети Николай Мирликийски“ от 8:30 на 13 януари, неделя, в памет на загиналите при превземането, опожаряването и освобождението на Стара Загора мирни граждани, български опълченци и руски воини.

На 22 юли 1877 г. Стара Загора е освободена от Девети Кавказки драгунски полк. На следващия ден тържествено са посрещнати българските опълченци и руските войски. Избрана е и привременна комисия с председател Петко Рачов Славейков, който тогава е учител в града. Седмица по-късно, на 31 юли, в боевете при Стара Загора бойното си кръщение получават Българското опълчение и Самарското знаме. Войските на генерал Гурко се оттеглят да защитават прохода Шипка. Част от населението на града и дошлите от селата се изтеглят, следвайки армията.

Градът е превзет, опожарен и сринат до основи от османците. Жени и деца са отвлечени в робство. Избити са хиляди хора, по различни сведения жертвите са около 14 500 души. Пет месеца Стара Загора е във владение на османците, а през това време тлеят пожарища и е пълно с камари от трупове.

След падането на обсадения Плевен руските войски успешно преминават старопланинските проходи и разбиват лагера на османските войски при Шипка-Шейново. При повторното освобождение на Стара Загора ги посреща само Неда Черковина, успяла да оцелее в петмесечния ад. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...