X
 
 

Стара Загора се включва в Нощта на литературата

1243 0
Стара Загора се включва в Нощта на литературата
Снимка: Община Стара Загора
Стара Загора за пети път се включва в Нощта на литературата с девет „читателски гнезда“ на 15 май, вторник. Общественици, журналисти, поети и учени и 9-годишната Гергана Георгиева с майка си на всеки половин час за 15 минути ще четат един и същи откъс в различните “гнезда”. Слушателите ще чуят фрагменти от белгийска, финландска, ирландска, испанска, полска, португалска, румънска, унгарска и френска поезия и проза.

Изборът на слушателите е голям и ще могат предварително да обмислят маршрута, по който ще се движат. След като откъсът от книгата бъде прочетен, посетителите ще получават печат в специална  брошура пътеводител и ще се отправят към следващото “читателско гнездо”. По този начин ще могат да се запознаят с различни национални литератури за една нощ. Слушателите, събрали поне 7 различни печата без значение от последователността но посещенията, ще могат да участват в томбола. Тя ще се разиграе в 21:45 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, а късметлиите ще получат една от четените в Нощта на литературата книги.

Старозагорското музикално училище става на 45 години

Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) “Христина Морфова” в Стара Загора тази година отбелязва 45-го...

Деветте „читателски гнезда“ са: книжарница „Хеликон“ на бул. „Цар Симеон Велики“ 100, бар „В Jazz-a”  на ул. „Юрий Венелин” 7, Къща музей „Гео Милев“ на ул. „Гео Милев“ 37, бар „Хоризонт” на „Цар Симеон Велики” 140, Кафе-ресторант „Бирхалето“ на бул. „Митрополит Методий Кусев“ 28, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, бул. „Руски“ № 44; Кафе „Августа“ на бул. „Руски“ 42, Къщата на Архитекта, 2-ри етаж и на двора, на ул. „Сава Силов“ 37.

България се включва в международното събитие Нощ на литературата, което е под егидата на EUNIC  България, за осми път. Тази година в 11 града - Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч,  Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен, ще се чете европейска преводна литература.

Организатори в Града на липите са община Стара Загора, АртЕриа, Библиотека „Родина“, Информационен център „Европа Директно - Стара Загора“, Книжарница „Хеликон“, Къща музей „Гео Милев“, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Сдружение „Етносвят България“, Сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора“, „Сдружение за съвременно изкуство и култура - Различният поглед“, Съюз на учените - Стара Загора.

Повече за събитията в Нощта на литературата по света и у нас тук и тук.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално