Стара Загора ще отбележи Световния ден за борба с хипертонията

2013
Стара Загора ще отбележи Световния ден за борба с хипертонията
Снимка: Община Стара Загора

От 11 до 18 часа в Световния ден за борба с хипертонията, 17 май, ще бъде разположен пункт, в който старозагорци ще могат да се информират за хипертонията и последиците от нея. Освен информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония гражданите ще може и да се консултират. На желаещите ще се измерва тегло и кръвно налягане с електронни апарати, работещи с AFIB-технология. Тя дава възможност без електрокардиография да се открива предсърдно мъждене.Технологията е сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия, както и за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване на ефективността на лечение при пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене

Акцията в Стара Загора е част от Националната здравна кампания „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане“, която ще се проведе и в още 10 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик. Организира се от Българската Лига по Хипертония (БЛХ) .

Сърдечносъдовите заболявания са сред основните причини за смърт в света, а от артериална хипертония в страните от Европейския съюз страда между 30 и 45% от населението. Сърдечните заболявания са на първо място за смърт и инвалидизация в България. През последните годи се наблюдава общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличаване на пациентите с високо кръвно в по-млада възраст - между 45 и 65 години. Увеличава се и броят на пациенти с предсърдно мъждене, което е най-честата аритмия в резултат от високи стойности на кръвното налягане. То повишава три до пет пъти риска от мозъчен инсулт и води до когнитивни нарушения и влошаване на сърдечната недостатъчност.  

Сърдечносъдовите заболявания и мозъчният инсулт са социално значими заболявания, при които често има рецидив, а лечението им е един от най-високите разходи за здравната система. Основната причина е, че много от хипертониците не се лекуват. Най-често причина за това е неинформираността и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Сред причините за високото кръвно налягане са свръхтегло, прекомерно приемане на алкохол и сол с храната и недостатъчна физическа активност.

По данни от скрининговите проучвания на БЛХ на публични места през годините хипертонията и недостатъчният контрол при вече настъпили усложнения се срещат много често. Това е мотивацията за ежегодните национални информационни кампании и масови измервания на кръвното налягане в страната.

13-ата поред кампания тази година ще се осъществи в партньорство с Българският червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Национална пациентска организация, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България и др. Осведомеността, контролът и терапията на високото кръвно налягане са ключови за превенция и контрол на сърдечносъдовите заболявания в България, отчитат от лигата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора