Старозагорска област подписа меморандум за сътрудничество с арменската Арагацотн (СНИМКИ) 

1083
Старозагорска област подписа меморандум за сътрудничество с арменската Арагацотн (СНИМКИ) 
Снимка: Областна администрация - Стара Загора

Меморандум за сътрудничество между област Стара Загора и област Арагацотн, Армения, подписаха областният управител Гергана Микова и губернаторът Давид Геворгян. За задълбочаване на връзките в областта на образованието, културата, здравеопазването, туризма, винопроизводството, цветарството и производството на лечебни растения се договарят двете страни в документа. 

Меморандумът беше подписан по време на тридневно работно посещение в Армения  на Микова и заместникът й Димитър Драчев в Армения по покана на губернатор Геворгян. 

„Нашите народи имат много общи неща и пътищата на нашата история са се пресичали в различни времена. Уверен съм, че ще намерим сфери за сътрудничество в търговията, икономиката, селското стопанство, туризма, образованието, културата и други области“, каза в приветствието си губернаторът и определи стартиращото сътрудничество между областите Арагацотн и Стара Загора като много важно. От своя страна областният управител на Стара Загора също подчерта значимостта на срещата. „Много арменци живеят в Стара Загора и в България. Мисля, че това е още една добра причина за сътрудничество “, подчерта тя и изрази надежда, че сътрудничеството в различни области ще бъде ползотворно и успешно.

Важността от създаването на подходяща инвестиционна среда, която да позволи развитието на туристическите връзки - на зимен туризъм в Армения и на летен туризъм в България, е обсъждана от двете страни по време на срещата. Обсъдени са и системата на публичната администрация, дейностите на държавните и общинските структури, съществуващи в двата региона, формата на управление и други въпроси от взаимен интерес.

Българските гости са провели и среща в Министерството на регионалното развитие и са посетили крепостта-замък Амбърд от 7 век, построена от князете Камсар. С домакините си са обиколили района на Амбърд и са разгледали останките на циклопските сгради и църквата "Св. Богородица", която носи знака на арменската архитектура от 11 век. В програмата на българската делегация са били включени и посещения на кралския мавзолей на Аршакуни в общността на Агджак - царската гробница от 4 век е единствената, запазена в Армения, която съдържа останки на езически и християнски арменски царе.

Посещението на Гергана Микова и Димитър Драчев в Армения е първата визита на българска делегация на областно ниво в тази държава, а през следващата година по покана на областния управител арменска делегация от Арагацотн ще посети Старозагорска област.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Унищожиха невзривен боеприпас, открит в старозагорско село

Стара Загора става столица на джаза

Община Стара Загора спечели делото за паметника на светите братя Кирил и Методий

Jazzфестът в Стара Загора и неговите звезди през 2024

Община Стара Загора изгражда православен храм в парк "Артилерийски"

21 нови обитатели има зоопарк Стара Загора

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 27 МИР – Стара Загора

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 27 МИР – Стара Загора

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 27 МИР – Стара Загора

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 27 МИР – Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора