X
 
 

Старозагорска област подписа меморандум за сътрудничество с арменската Арагацотн (СНИМКИ) 

532 0
Старозагорска област подписа меморандум за сътрудничество с арменската Арагацотн (СНИМКИ) 
Снимка: Областна администрация - Стара Загора
Меморандум за сътрудничество между област Стара Загора и област Арагацотн, Армения, подписаха областният управител Гергана Микова и губернаторът Давид Геворгян. За задълбочаване на връзките в областта на образованието, културата, здравеопазването, туризма, винопроизводството, цветарството и производството на лечебни растения се договарят двете страни в документа. 

Меморандумът беше подписан по време на тридневно работно посещение в Армения  на Микова и заместникът й Димитър Драчев в Армения по покана на губернатор Геворгян. 

„Нашите народи имат много общи неща и пътищата на нашата история са се пресичали в различни времена. Уверен съм, че ще намерим сфери за сътрудничество в търговията, икономиката, селското стопанство, туризма, образованието, културата и други области“, каза в приветствието си губернаторът и определи стартиращото сътрудничество между областите Арагацотн и Стара Загора като много важно. От своя страна областният управител на Стара Загора също подчерта значимостта на срещата. „Много арменци живеят в Стара Загора и в България. Мисля, че това е още една добра причина за сътрудничество “, подчерта тя и изрази надежда, че сътрудничеството в различни области ще бъде ползотворно и успешно.

Важността от създаването на подходяща инвестиционна среда, която да позволи развитието на туристическите връзки - на зимен туризъм в Армения и на летен туризъм в България, е обсъждана от двете страни по време на срещата. Обсъдени са и системата на публичната администрация, дейностите на държавните и общинските структури, съществуващи в двата региона, формата на управление и други въпроси от взаимен интерес.

Българските гости са провели и среща в Министерството на регионалното развитие и са посетили крепостта-замък Амбърд от 7 век, построена от князете Камсар. С домакините си са обиколили района на Амбърд и са разгледали останките на циклопските сгради и църквата "Св. Богородица", която носи знака на арменската архитектура от 11 век. В програмата на българската делегация са били включени и посещения на кралския мавзолей на Аршакуни в общността на Агджак - царската гробница от 4 век е единствената, запазена в Армения, която съдържа останки на езически и християнски арменски царе.

Посещението на Гергана Микова и Димитър Драчев в Армения е първата визита на българска делегация на областно ниво в тази държава, а през следващата година по покана на областния управител арменска делегация от Арагацотн ще посети Старозагорска област.   

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители