Старозагорската творческата зона на "Сава Силов" оживява за втори път (СНИМКИ)

4508
Старозагорската творческата зона на "Сава Силов" оживява за втори път (СНИМКИ)
Снимка: Актуално

„Преоткриване“ е слоганът на второто издание на септемврийската арт програма, която организира Творчески колектив „На улицата“ от днес до 13 септември в арт зоната на ул. "Сава Силов". Тази година местните културтрегери акцентират на архитектурата от миналото и възможностите за нейната по-осезаема социализация в градския живот.

В откриващия форум „Урбанистично гостуване на улицата“ се включват едни от най-популярните в наши дни български архитекти и урбанисти. Сред тях са архитект Дора Иванова, ангажирана с реставрацията на монумента „Бузлуджа“, архитект Любо Георгиев, който ръководи екипа, изработил 30-годишната стратегия за развитие на столицата „Визия за София“, и двигателят на варненския арт квартал „Таляна“ архитект Явор Панев и др.

Форумът, ще бъде предшестван от две архитектурни разходки, днес и утре, с начална точка Къщата на архитекта от 16:30 часа. Те ще разкрият част от мрежата на арт локациите в Стара Загора. Участниците ще разгледат вдъхновяващи сгради и пространства, свързани с културата, архитектурата и историята на Стара Загора, и придават чар на старозагорската градска среда.

В 17 часа днес в Къщата на архитекта ще бъде открита изложбата „Изкуството съживява“ на художника-фотограф Рад Димитров. В нея са представени фотоси с артисти - балерини и балетисти от Държавна опера - Стара Загора, в различни места в града и сред природата. „Изкуството съживява за нов живот овехтялата, забравена и захвърлена материя. Чрез кадрите се прави и съпоставяне между старото и новото, миналото и бъдещето, какво е било и какво ще бъде. Целта ми е и да се покаже Изкуството Балет в цялата му прелест, грациозност и съвършенство“, казва Рад. Фотосесията е негов самостоятелен проект, финансиран по Програма Културен календар на Община Стара Загора и реализирана със съдействието на операта. 

"Урбанистични срещи: Преоткриване" започва на същото място в 18:30 часа. Ангел Бондов, НеФормално, ще изнесе лекция "Хората за града", а темата, за която ще говори д-р Дона Пикард, изследователски проект „Градско земеделие“, БАН, е "Ролята на гражданското общество в развитието на градското земеделие". "Сблъсък на ортодоксии: време и пространство в постсоциалистическите градове" е темата, за която ще говори Радослав Илиев, ИСИРКС, а арх. Дора Иванова ще разкаже за своя проект „Бузлуджа“. 

В петък от 18:30 арх. Явор Панев, „Таляна“, Варна, ще говори за опит с творческите локации в морската ни столица. Архитектите Велимир Георгиев и Александър Бакърджиев ще представят "Старозагорската млада генерация архитекти - Възможната пешеходна зона". "Планиране на хаоса или хаос в планирането?" е темата на лекцията на арх. Любо Георгиев от Визия за София. 

И двете вечери ще завършат с дискусии. Събитията от поредицата „Урбанистични срещи: Преоткриване“ са инициирани от Първан Симеонов, арх. Мартин Паскалев, Мирчо Христов, Международен младежки център (ММЦ) - Стара Загора, и Къщата на Архитекта. Събитията са със свободен вход, но с ограничен брой места - 30.

Сутрините през уикенда ще бъдат за най-младите старозагорци, които ще имат възможност да посетят спектакли на Държавен куклен театър - Стара Загора. В събота от 10:30 ч. могат да гледат "Червената шапчица", а в неделя в същия час започва спектакълът "Банда бацили". 

В събота малките и младите жители на Града на липите ще преоткрият възможностите за творчество на „площада с пингвините“ и целия участък на улица „Сава Силов“, който свърза Кукления театър и храма „Свети Николай“, с различни арт работилници. От 10 до 12 часа с децата от Детска градина „Светлина“ ще се запознаят с техниката за рециклиране на хартия и изработване на арт изделия от нея. В 17 часа възпитаниците на градината ще покажат своите рисунки и карикатури от цветен пясък.

От 1 октомври стартира автоматичната система за таксуване на пътници в Стара Загора (СНИМКИ) 

Жителите и гостите на Стара Загора ще могат да се възползват от предимствата на изградената автоматична система за таксуване на пътници...

В 12 ще бъде представена предизвикателната изложба "Пресъздай картина" с участие на живо на ученици от класовете по изобразително изкуство на Десислава Танева от Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“. 

От 18 часа на "Пингвините" започва забавно-информационната програма „Пространство с кауза“ на ММЦ, Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани" и други организации.

Съботната програма ще завърши с кино на открито на „Пингвините“, организирано от ММЦ - ще бъде показана лентата „Песен за Човека“ на младите творци и възпитаници на Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ Петър Дойчев и Гордан Коев, която разказва за поета Никола Вапцаров.

Заключителното събитие в програмата ще бъде в неделя от 19 часа - Есен с песен - концертно с дует "Ша-Ша, а мястото отново ще е Къщата на архитекта.

Творчески колектив „На Улицата“ е неформално обединение на организации, артисти и общественици, които събират усилия за развитие на културното IQ на Стара Загора и създаването на мрежа от арт локации в града на липите. В колектива участват Държавна опера – Стара Загора, Държавен куклен театър – Стара Загора, Къщата на архитект Христо Димов, Dolap.bg, Мирчо Христов, Първан Симеонов, арх. Мартин Паскалев, Димитър Митев, Деница Шишкова и много други творци и активни граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com