Старозагорското училище "Максим Горки" посрещна учебната година с ремонтиран двор (СНИМКИ)

24659
Старозагорското училище "Максим Горки" посрещна учебната година с ремонтиран двор (СНИМКИ)
Снимка: Aктуално

Първото езиково учебно заведение в Стара Загора - Средно училище (СУ) "Максим Горки" посрещане учениците си на първия учебен ден с ремонтиран двор и по-добър достъп към сградата благодарение на община Стара Загора. Направени са ремонти и на покрива и терасите на училището със съвместните усилия на ръководството и училищното настоятелство, съобщи директорът Мариана Пенчева.

С поздрав и пожелания за успешна учебна година на училището гостува областният управител Гергана Микова.През тази учебна година в СУ "Максим Горки" ще учат 828 ученици в 33 паралелки. 100-процентов прием е приемът в VIII клас в четирите профила с изинтензивно изучаване на английски, испански, китайски и руски език. За втори път по линия на междукултурния обмен в школото ще учи ученик, който е немски гражданин. Ще е в 10-и клас в паралелка с английски език и в момента интензивно учи български. Преди две години пък имаше ученик от Аржентина, който се върна тази година за абитуриентския бал на класа си заедно със семейството си. От 94 ученици, завършили миналата година само пет не са продължили във висше учебно заведение в страната или чужбина. Сред миналогодишните абитуриенти е и първият випуск на момичетата и момчетата с китайски език. В първото езиково училище в Стара Загора и тази година ще преподават двама китайци и двама испанци, които са насочени от институтите "Конфуций" и "Сервантес". В СУ "Максим Горки" днес прекрачиха училищния прага и 44 първолаци. Те са част от 1350-те първокласници в старозагорските училища за учебната 2019/2020 година, разпределени в 62 паралелки в 28 общински училища. И тази година на първия учебен ден те получиха книжка с любимото на поколения българи стихотворение на Леда Милева „Зайченцето бяло“, в която има послание от кмета Живко Тодоров. "Пътят ще е дълъг, но в него няма да си сам, защото до теб ще върви твоят учител",се казва в него. По традиция първолаците получиха и тетрадки от Футболен клуб „Берое“ със символите на отбора.

В старозагорските училища тази година ще се обучават над 14 500 ученици. В обновени сгради влизат възпитаниците на СУ „Иван Вазов“ и IX основно училище „Веселин Ханчев“. През тази учебна година ще бъдат ремонтирани сградите на още две училища - Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер” и Професионална гимназия по електротехника. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com