Старт за Академия за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора

3560
Старт за Академия за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора
Снимка: Aктуално

Стартът на Академията за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора ще бъде даден на 28 септември. Идеята за създаването на специално училище за даровити деца с най-добрите условия за развитие на таланти за нея е на кмета Живко Тодоров. Тази година заниманията ще са в свободните часове и ще се работи по програма, разработена от математика Любомир Любенов. Догодина вече ще има училище с обучение от 1-ви до 11-и клас, което ще е отворено за деца от цялата страна. Училището ще се намира в сградата на Първо основно училище, чийто ремонт предстои. То ще бъде като затворен комплекс с общежитие и учебен корпус. 

„Идеята е да се стимулират даровитите деца, както се прави по света, защото те движат света. Целият потенциал на града ще бъде активиран да работи, а общината ще създаде условия децата да се развиват“, обясни Живко Тодоров.

За осигуряване на учени, които ще обучават талантите, съгласие са потвърдили доц. д-р Първан Първанов,  декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проф. Йордан Табов от БАН, проф. Емил Колев, ръководител на ученическия институт по математика и информатика и Невена Събева, заместник главен редактор на сп. „Математика“. 

Девет училища от Старозагорско включени в проучване за свръхтегло и затлъстяване при децата

Девет училища от област Стара Загора са сред 196-те училища в България, в които ще се проведе четвъртото национално представително проу...

Желаещите да станат членове  на академията трябва да подадат заявление по образец в Центъра за подкрепа за личностно развитие на ул. „Захарий Княжески“ 71, етаж 3.

На 28 септември от 10:00 часа ще бъде церемонията по откриването на академията в общинската зала "Петко Рачов Славейков". След това младите таланти ще имат възможност за среща с автограф с авторите на книги Мариана Богданова, Емил Колев и Невена Събева. В 11 

От 11:00 започват заниманията с участниците в залите на общината, на които те ще покажат знания в тест и ще кажат какво ги мотивипа да се включат в академията. Заниманията за децата от 2 - 3 клас ще води Мариана Богданова от Тракийския университет, от 4 - 5 клас - Любомир Любенов, от 6 - 7 клас -  Невена Събева, а лектор на най-големите - 8 - 12 клас, ще е проф. Емил Колев от БАН.

Заниманията през годината ще се провеждат  всяка седмица по 90 минути за всеки от класовете. Административни ръководители на групите са: 2 - 3 клас Йовка Янчева, 4 - 5 клас Иван Манев и Йовка Янчева, 6 - 7 клас  Иван Манев и Любомир Любенов, 8 - 12 клас Любомир Любенов. Научните ръководители на академията Невена Събева, проф. Йордан Табов и проф. Емил Колев всеки месец ще се срещат с членовете й. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com