Стратегия за бъдещето на комплекса "Марица-изток" искат депутати и експерти 

1728
Стратегия за бъдещето на комплекса "Марица-изток" искат депутати и експерти 
Снимка: Aктуално

"Ако не предприемем мерки за гарантиране живота на минно-енергийния комплекс до 2030 - 2035 година, ще предизвикаме национална катастрофа, защото ще останем без 42% от мощностите, които произвеждат енергия в България", алармира на среща за бъдещето на комплекса в Стара Загора Таско Ерменков, заместник-председател на Комисията по енергетика в 44-то Народно събрание. Той настоя за държавен план и стратегия за бъдещето на комплекса "Марица-изток". В противен случай според него Европа би затворила въглищните централи по политически причини, както стана с на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. 

"За съжаление, светът върви към други технологии и ние тичаме след него, без да имаме водещата роля и без да определяме правилата. Трябва да знаем какво искаме, накъде отиваме, да имаме план и стратегия, да знаем какви са ресурсите ни. Това трябва да бъде базата ни за преговори с Европейския съюз, а не просто да казваме - не искаме да ги затваряте. Така ще се превърнем в „лошото дете на Европа“, а те просто ще ни напляскат и ще ги затворят, за съжаление“, каза още Ерменков.

В предлагания с решение на правителството национален борд за бъдещето на енергетиката трябва да се  поканят не само експерти и политици, а и непарламентарно представени партии, браншови, неправителствени и потребителски организации, експерти, категориченее Ерменков. Трябва да се използва и научният потенциал, за да се набележат решения, които са в полза на България. „Решения, които ще покажат нашето сериозно отношение към икономиката, към социалната  политика и към екологията. Ако пропуснем дори едно от тях, ние няма да имаме устойчиво развитие“, заяви още той.

Според Драгомир Стойнев, депутат и бивш енергиен министър, Зелената сделка е възможност България да преструктурира не само енергетиката, но и икономиката, промишлеността, транспорта, земеделието. За това обаче държавата трябва да има план, а "правителството бездейства и изпуска конкретни възможности, от които въглищните региони да се възползват“. Както са направили преди една година Испания, Чехия, Словакия, Полша и Гърция, които са представили региони, за които са поискали подкрепа и финансиране от Европейската комисия. 

Съставят карта на социалните услуги в България

Национална карта за социалните услуги разработва Министерството на труда и социалната политика. С нея ще бъде представен анализ на необ...

Енергийният експерт Еленко Божков припомни, че българското правителство е пропуснало сроковете за договаряне на изключения за въглищните централи чрез дерогация поне до 2035 година. Това закъснение е довело до вероятната дата за спирането на работата им през 2025 година. Според него обаче при определени условия и предприемане на мерки срокът на функциониране на централите може да се удължи до 2030 - 2035 година. 

„Нашият сигнал към правителството е, че най-накрая трябва да има приоритети, които да се следват и да бъдат обвързани в стратегии и план за действие“, заяви Атанас Костадинов, член на парламентарните комисии по енергетика и по екология. Новите технологии позволяват да се намерят решения, чрез които мините и добивът на въглища да останат и да се използват като по-устойчиви и по-ниско замърсяващи технологии, смята още той. 

Дискусията за бъдещето на комплекса "Марица-изток", организирана от депутати и експерти от БСП, няма политически характер, беше категоричен Таско Ерменков. Според него тя е начин да се поставят проблемите и да се потърсят решения за тях, които да са в полза на правителството и управляващите. Доказателство за това е и единодушно приетото решение в Народното събрание, което е показало, че и опозицията може да е коректив в търсенето на мерки и перспективи за българската електроенергетика.

Срещата за бъдещето на минно-енергийния комплекс снощи събра миньори, енергетици, синдикалисти, представители на бизнеса, граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора