В Стара Загора готвят бутане на ромско гето, ромите си строят незаконно с материал от "Аязмото"

15061
В Стара Загора готвят бутане на ромско гето, ромите си строят незаконно с материал от "Аязмото"
Снимка: БГНЕС

Ромско гето в старозагорския квартал "Лозенец" е на път да бъде на практика премахнато. Причината е стара като България - незаконни строежи.

Оказва се обаче, че ромите в "Лозенец" всъщност карат наред и в близките горски масиви - в парк "Аязмото". Там се вихри широкомащабна незаконна сеч, а въпреки че общината се кани да бута незаконни постройки, вече вървят нови строежи, пак незаконни.

Ромските гета разбуниха духовете

"Апелирам към народните представители да обмислят много внимателно предложението за узаконяване на незаконните постройки, сред които са...

Стефан Тодоров строи новата си къща, без разрешително и на чужд терен. „Всеки строи незаконно, нали знаете, целият квартал сме така”, казва мъжът пред bTV. Той отрича отсечените дървета в строителния му материал да са крадени - имал си фактури, бил купувал.

Преди седмица Старозагорският митрополит подкрепи кмета на града по въпроса за премахване на незаконните ромски постройки в квартал „Лозенец". В откритото си писмо митрополитът изказва загриженост и за „безразборното и незаконно” изсичане на дърветата в парк „Аязмото”.

От горското стопанство признават, че не могат да се справят с незаконната сеч.

"Опитахме се да работим с ромското население, като им подсигурихме дърва за огрев, но се получи неудача, защото покрай едното те си позволиха повече и прекратихме това. От началото на годината за незаконна сеч са издадени 10 акта, съставени са няколко предупредителни протокола, а 5 каруци са отнети", уточнява Ярославов.

Европейците показват ромите като пример за България

Какви са причините България да е най-бедната, а Люксембург - най-богатата държава в Европейския съюз. Това е основната тема на общирен ...

За да защитят горските масиви, полиция, община и горско стопанство работят заедно. Въпреки това над 40 декара гора вече са част от незаконната ромска махала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора