За Деня на Танца Старозагорската опера излъчва онлайн балета "Лебедово езеро" (СНИМКИ)

4766
За Деня на Танца Старозагорската опера излъчва онлайн балета "Лебедово езеро" (СНИМКИ)
Снимка: Държавна опера - Стара Загора

С онлайн излъчването на спектакъла на балета "Лебедово езеро" от Чайковски, в който в ролята на принц Зигфрид участва Денис Черевичко, звезда на балета на Виенската държавна опера, Държавна опера - Стара Загора, ще отбележи Международния ден на танца - 29 април. Зрителите ще видят архивен запис от официалното откриване на балетния сезон 2019/2020 от 15 октомври миналата година на сцената на операта.

В ролята на Одета-Одилия на Черевичко партнира примабалерината на Старозагорската опера Анелия Димитрова. В останалите роли в спектакъла участват Ивайло Янев - Ротбард и Томоки Ишиго - Шута. Мартина Префетто, Харука Суга, Фиорди Ллоха изпълняват Па де троа. Участват още Рио Сузуки, Елизабет Ризнар, Кодзуе Донака, Тсао Ю Чен, Ромина Славова, Сторм Норис, Натали Братанова, Фредерико Пинто, Франческо Бориело, Кристофър Рейес, Джулия Рагуза, Каито Такахаши, Кармен Дерминташ, Паскуале Казели и ансамбълът на Балета на Държавна опера - Стара Загора, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“. 

Постановчикът и режисьор на балета е Силвия Томова, която габо реализира на базата на класическата версия на Лев Иванов и Мариус Петипа и прави своя редакция. Художник на декора и костюмите е Денис Иванов.

Ето до кога е срокът за подаване на документи за асистирана репродукция в Стара Загора

От утре, 29 април, се подновява приемът на документи на двойки от община Стара Загора с репродуктивни проблеми, които кандидатства...

От 14:30 часа днес спектакълът „Лебедово езеро“ с Денис Черевичко и Анелия Димитрова може да се гледа на фейсбук страницата и на уебсайта на Старозагорската опера.  

През 1982 година Международният танцов комитет на Международния театрален институт (ITI) избира 29 април за Ден на танца. На тази дата се празнува и рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1727-1810). Той е създател  на балета като самостоятелен театрален жанр и го определя като «драма, написана с музика и въплътена чрез хореография». Днес определят балета като сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи. Рождената дата на Новер е определена от ЮНЕСКО за празник на танца по цял свят, защото според Морис Бежар «целият съвременен танцов театър произлиза от неговите действени балети». Той твърди, че танцът  не забава за публиката, а изкуство, призвано да принася полза на обществото. 

Всяка година поздравление от световно признат хореограф и танцьор, който се избира от основателите на Международния ден на танца  - Международния танцов комитет на Международния театрален институт (ITI), съвместно със Световния танцов алианс, асоцииран член на ITI, се разпространява в целия свят. Целта на обръщението е да се насочи вниманието към универсалността на тази форма на изкуството, да се прескочат всички политически, културни, етнически бариери и хората да станат помежду си по-близки с общия език на танца. През 2020-а автор на обръщението е на Грегъри Вуяни Макома, танцьор, актьор, хореограф и преподавател по танци от Южна Африка. 

"Танцът е свобода, и чрез нашата придобита свобода ние трябва да освободим другите от дебнещите капани в различните кътчета на света. Танцът не е политически, но става политически, защото носи в тъканта си човешката връзка и, следователно, реагира на обстоятелства в опита си да възроди човешкото достойнство. Танцувайки с телата си, сблъсквайки се с  пространството и обгръщайки се заедно, ние ставаме движеща сила, която преплита сърцата, докосва душите и осигурява лечението, от което толкова отчаяно се нуждаем. И целта става едноглава хидра, непобедим и неделим танц. Всичко, от което се нуждаем сега, е да танцуваме още!“, казва Макома. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Месец май ще бъде месец на екологията в община Стара Загора

Ето колко ще струва ремонтът на ключова улица в Стара Загора

През юни Стара Загора отново ще бъде джаз

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com