Деца се обвиняват за смъртта на учител с COVID-19, отказват да учат присъствено

20692
Деца се обвиняват за смъртта на учител с COVID-19, отказват да учат присъствено
Снимка: БГНЕС

Учениците от "8 г" клас в Първо средно училище "Св. Седмочисленици" в Търговище отказват да учат присъствено, за да не заразят учителите си, след като през изминалата седмица за два дни с COVID-19 си отива тяхната класна ръководителка. Историята разказва Dariknews.

Учителка по география в Първо средно училище "Св. Седмочисленици" в Търговище загуби живота си от коронавируса само за два дни. 58-годишната преподавателка се почувствала зле миналата неделя, направила си тест, развила скоротечна пневмония, а във вторник е починала. Това съобщава за медията директорката на училището Севдалина Зафирова.

"Това е прекрасен учител, много човечен, много обичан от учениците, има много класирания на олимпиади на нейни възпитаници. Изключително мила", описа директорката починалата преподавателка по география, която е била и старши учител.

Учениците от 8 "г" клас, на които тя е била класен ръководител, са много разстроени от загубата и се обърнаха с молба към учителите си да учат дистанционно.

Децата се обвиняват, че са заразили преподавателите си и не желаят повече да ги разболяват. Това е и основният им мотив да откажат да се върнат в клас след само два дни карантина. Още повече, че се оказало, че една от ученичките е контактна на заразен с коронавирус родител.

Емоционалното им състояние се разчита от съобщение, адресирано до техни учители, разпространено във Facebook от една от другите преподаватели на класа. Постът е от 18 октовмри.

То гласи: "Госпожо Милева, здравейте. Понеже 8г клас прецени да запази здравето на учителите си и целия клас няма да ходи цяла седмица на училище с изключение за един. Въпросът ми е..към кого трябва да се обърнем,за да сме онлайн и да не ни пишат отсъствия, понеже сме без класна и ни е трудно."

Проверка на Actualno.com показа, че новата класна ръководителка на 8г клас Darina Petrova е публикувала във Facebook профила си в неделя какво трябва да съдържа такава молба за преминаване към онлайн обучение. Линкът е препостнат от страницата на Средното училище:

"Едно допълнително уточнение за всички, които искат децата им да се обучават в електронна среда от разстояние. Това е възможно, трябва само да изпратите на училищния имейл декларация и заявление.

Декларацията е от името на родител и гласи, че той е осигурил необходимите технически и технологични условия за обучение от разстояние. Трябва да попълните и заявление, което ние ще препратим до РУО. Това е докуменът, в който изразявате желанието си детето да се обучава в електронна среда. То е безсрочно и може да се прекрати по всяко време. Учениците, които са навършили 14 години, могат сами да попълнят заявленията си.

Имейлът на училището е contact@1su-tg.com А документите са качени в училищния сайт в рубриката COVID-19.

Всички отсъствия ще бъдат извинени.

И накрая ще помолим всички, които имат дори и леки симптоми – кашлица, хрема, температура, втрисане, гадене, диария, отпадналост, мускулни болки, загуба на обоняние и вкус и др., да не идват на училище.

Надяваме се скоро да се видим в класната стая - здрави!

Спокойна вечер!"

Кметът на Търговище: Има паника сред населението

В двете гимназии в Търговище, в които учат по над 1000 деца, вече има няколко случая на коронавирус – както при учители, така и п...

Пред БНР Симона Митева - една от ученичките, подписала писмо с желание да учат онлайн, коментира: "Загубата на класната трогна абсолютно целия клас. Беше ни трудно да го преживеем и затова решихме да предпазим здравето на другите ученици, като останем една седмица вкъщи. Ако положението със заразените не се нормализира, най-вероятно ще останем и повече".

Във Facebook профила си тя пише: " Скъпи хора,можете да спрете да обвинявате учителите,че са мързеливи,не им се ходи на работа и си измислят разни сценарии само и само да не ходим на училище,защото не е така. Мога да ви кажа,че голяма част от учениците в Първа Гимназия искат да запазят здравето на учителите си,на родителите си,баби, дядовци и т.н. Срамота е да вините учителите с който прекарваме доста голяма част от ежедневието си и доста от тях чувстваме като семейство. Учителите не са виновни за невежеството на управляващите,те просто искат да запазят здравето на близките си,в крайна сметка кой не иска това?❤☘"

 

"Днес класът не е на училище. Имат подадено заявление. Те са много емоционален клас, много им се събра. В четвъртък беше погребението на класната им. След това и тяхна съученичка се оказа контактна на положителен родител. При нас стресът е огромен, имаме трима учители в болница", казва директорката пред Dariknews. А пред БНР добавя, че това засега ще продължи една седмица.

Други 14 преподаватели отсъстват по различни причини, някои са в карантина.

Хоспис е под карантина в Търговище заради случаи на COVID-19

19 са новите случаи на коронавирус сред жители на област Търговище, чиито положителни резултати са регистрирани през последното денонощ...

В същото време директорката на Първо СУ "Св. Седмочисленици" се сблъсква и с друг сериозен проблем.

Припомняме, че при последния отчет на НОЩ Търговище и Благоевград бяха обявени за областите с най-сериозно разпространение на коронавирус. От щаба дори препоръчаха да не се пътува до там при възможност. Тогава се появи идеята всички училища в града да преминат на онлайн обучение, но тя така и не беше приета официално. Според диркеторката имало дори изготвен график за преминаване към обучение в електронна среда.

Първо СУ и Второ СУ "Никола Маринов" са двете най-големи  училища в Търговище, където в момента има по 8 положителни ученици. По решение на ръководствата на училищата учителите се изследват от средствата, заложени в делегираните им бюджети.

По данни на БНТ в момента заразените с COVID-19 ученици в града са 15, а под карантина са 270. Обучението на учениците и в двете училища е присъствено, с изключение на 8г клас от Първо СУ "Св. Седмочисленици".

Съмненията са, че в двете училища заразата е тръгнала от панаира "Празнична фиеста", разположен само на метри от оградата на Първо СУ "Св. Седмочисленици" от 9 до 15 септември. Учениците масово били на концертите и са се забавлявали на лунапарка на поляната. "Не мога да твърдя, че това е така", каза директорката. Децата обаче признали, че буквално са били един върху друг по време на концертните прояви.

Учениците в Търговище преминават на онлайн обучение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЪРГОВИЩЕ:

ВАС отмени избора на обвинения Ешреф Ешрефов за кмет на Омуртаг

Учител в Търговище събори дете от стола с шамар

Задържаният за убийството в Търговище е изхвърлил дрехите си след инцидента

Омуртаг отново на режим - вода само по 4 часа седмично

От раз: Дарин Димитров от ГЕРБ печели нов мандат като кмет на Търговище

Делян Пеевски в Търговище: Очаквам пълна мобилизация на изборите в неделя, залогът е доверието на нашите избиратели*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Търговище

Близо 200 000 литра питейна вода стигнаха до Омуртаг заради бедственото положение

Кметът на Търговище: Градът беше помлян от силна буря

Пожарникари спасиха мъж, паднал в 10-метров кладенец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com