Федерер с успех за старт на рекордното си 57-мо участие на Голям шлем

14282
Федерер с успех за старт на рекордното си 57-мо участие на Голям шлем
Снимка: Getty Images/Guliver

Поставеният под номер шест в основната схема на Australian Open Роджър Федерер отпразнува с победа с 6:4 6:4 6:2 над Джеймс Дъкуорт поредния рекорд, който постави в историята на тениса - този за най-много поредни участия на турнири от Големия Шлем, пише Tenniskafe.

За Маестрото това е 57-то поредно участие или с едно повече от досегашния рекорд на южноафриканеца Уейн Ферейра, а серията му продължава невероятните 15 години. Всичко започна именно тук в Мелбърн с победа над Майкъл Ченг, а през тези вече 15 години на турнири от Големия Шлем Федерер достигна до поредица от впечатляващи постижения - рекорд за най-много титли (17), за най-много поредни полуфинала (23) и поредни четвъртфинала (36). Освен това в периода Уимбълдън 2005 - US Open 2007 бе в серия от 10 поредни финала, а ако удължум периода до Australian Open 2010 г., броят на достигнатите финали е 18 от общо 19 изиграни турнира!

На турнирите от шлема Федерер е записал 261 победи при само 41 загуби, а на два пъти в кариерата изигра максимален брой мачове в една календарна година в турнири от Шлема - по 28. Първият такъв случай бе 2006-та, когато единствената му загуба на турнири от Големия Шлем бе във финала на "Ролан Гарос" и му бе нанесена от Рафаел Надал, а вторият бе през 2009 година и включваше загуби на финалите на Australian Open и US Open съответно от Надал и Дел Потро - всяка от тях с 2:3 сета в изключителни драми. През 2007 година Федерер отново нямаше загуба освен на финал, но тогава броят победи бе 27, тъй като Томи Хаас се отказа преди началото на мача им на Уимбълдън. Хаас се оттегли и на тазгодишното състезание в Мелбърн, като това стана вчера.

Григор Димитров започна с победа при 43 градуса на сянка в Мелбърн

Първата българска ракета при мъжете Григор Димитров започна с успех тазгодишното издание на Australian Open. Макар и да загуби първия с...

В четвъртък, 16 декември, Федерер излиза срещу Блаж Кавчич. Кавчич продължи напред след отказване на Радек Щепанек - ветеранът водеше с 2:1 сета, но адската жега в Мелбърн не му позволи да доиграе мача.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com