Гулбис наказа колебливия Федерер и го изхвърли от "Ролан Гарос"

17649
Снимки: Getty Images/Guliver

Времето не прощава на никого – дори на най-великите. Със сигурност и не прощава и на най-титулувания тенисист от турнирите на Големия шлем Роджър Федерер, който днес изпита горчивината на сравнително ранното поражение. Федерер падна с 2:3 сета от непредсказуемия Ернест Гулбис – 7:6 (5), 6:7 (3), 2:6, 6:4, 3:6 и се прости с тазгодишния „Ролан Гарос”.

В първия сет Гулбис имаше инициативата – той проби за 4:2, но допусна веднага рибрейк, влизайки в едно от типичните си разпиляни настроения. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където латвиецът поведе с 5:3 точки след сбъркан смач на Федерер – нещо много рядко виждано. Последва обаче пълен обрат, а швейцарецът завърши сета след страхотен минаващ удар по къс диагонал от форхенд. Въпреки това обаче личеше, че рекордьорът по седмици начело в мъжката ранглиста играе с твърде големи амплитуди.

Чилич измъчи Джокович

Новак Джокович не допусна да се стигне до изненада и победи Марин Чилич с 6-3 6-2 6-7(2) 6-4 в двубой от Ролан Гарос. Световният номер...

Нестабилното представяне на Федерер лъсна във втората част, където нещата бяха огледални – първо Гулбис проби от 40:0 за швейцареца, а след това Федерер веднага върна пробива благодарение на нова порция глупости, сътворени от латвиеца. Инициативата мина на страната на швейцареца, който проби за 5:3 след подлагане от бекхенд и грешка на сравнително лесно воле на Гулбис на мрежата. След това Федерер поведе с 40:15 при сервис за сета и сбърка първия сетбол от смач, пращайки го право на ракетата на чакащия Гулбис. Този момент тотално обърна нещата – Гулбис незнайно как не проби при 5:5 и 15:40, но в последвалия тайбрек беше по-стабилен и го взе със 7:3.

Инициативата премина вече изцяло при латвиеца, който най-после намери стабилност от сервис, а особено с бекхенд ставаше страшен. И логичното се случи – два пробива за лативеца в третия сет и категоричното 6:2 гейма, като играта на Федерер окончателно се срина, а грешките и от бекхенд, и от форхенд валяха.

Притиснат до стената, швейцарецът бързо премина към другото си „аз” – намали до минимум грешките и започна да диктува все повече разигравания с форхенд, като особено ефективно използваше въртелив форхенд по правата, с който принуждаваше Гулбис да играе от неудобни позиции. И нещата се обърнаха – Федерер проби за 3:2 от втори опит след като бекхенд на Гулбис закачи мрежата и излетя в аут, а след това проби отново за 5:2 след като Гулбис вече изпадна в безиходица и опита два безумни сечени удара, които свършиха в мрежата.

При този резултат латвиецът взе медицински таймаут, като с това успя да разбие тотално ритъма на Федерер и спечели общо 11 от следващите 17 точки, с което върна единият пробив и имаше 0:30 на сервис на швейцареца при втория му опит да затвори сета, но все пак Роджър не допусна тотален обрат и успя да вкара мача в пети сет след 6:4 в своя полза в четвъртия.

Първи загубен сет за Федерер и осминафинал срещу Гулбис

Роджър Федерер победи сравнително трудно Дмитрий Турсунов, като дори загуби сет, но в крайна сметка не позволи да се стигне до нова изн...

Пикът в играта на Гулбис обаче беше твърде видим и той не се отпусна, като влезе в решителната част с пробив, след като имаше 0:40, Федерер спази две от трите точки, но след това изблъска форхенд в аут при опит да приключи бързо и печелившо разиграването. Това се оказа решителният и преломен момент и оттук до края на сета латвиецът съумя да задържи сервиса си, записвайки най-големия успех в кариерата си. Това беше и втора победа на Гулбис над Федерер в общо четири срещи, като и двата успеха на латвиеца са все на клей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com