Новак Джокович седна на трона на "Уимбълдън" и на мъжкия тенис

29530
Снимки: Getty Images/Guliver

Първата ракета на Сърбия и досегашна втора в света Новак Джокович не позволи на мечтата на великия швейцарец Роджър Федерер да се окичи с осма титла на „Уимбълдън” и с 18-та на турнирите от „Големия шлем”. В невиждана драма, която със сигурност скъси живота на всички тенис фенове,Джокович успя да направи обрат и да победи Федерер в неговото царство след много силен и качествен финал – 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7, 6:4. Така Ноле вече има 17 победи срещу Федерер и 18 загуби, а освен това взе и втора титла на „Уимбълдън”. От понеделник, 7 юли, Джокович вече ще е и номер едно в световната ранглиста.

Първи сет


Срещата започна на високо ниво, особено от Джокович, който още в първия гейм на Федерер на два пъти отрази драйв волета на швейцареца и дори спечели точките, но Роджър не позволи критична ситуация в подаването си. Като цяло обаче началото беше за сърбина – в първите пет гейма той спечели два пъти подаването си на нула, докато Федерер премина в първия си сервис гейм през дюс и можеше да има неприятности.

Григор Димитров загуби шанса за финал на "Уимбълдън" след сърцераздирателна драма

"Уимбълдън" 2014 – красивата английска приказка за Григор Димитров приключи на полуфинал на най-престижния тенис турнир, след кат...

Постепенно напрежението и нивото на играта се покачваше, като при 5:4 за Джокович зрителите станаха свидетели на най-интересния гейм дотук. В него Ноле пак успя да докара нещата до дюс след грешка на Федерер от драйв воле, но след това гениалният швейцарец направи страхотна точка, в която с два невероятни форхенда по ъглите разходи Джокович и завърши с воле, а след това си взе гейма. На свой ред след това сърбинът се измъкна при 40:40 след две категорични точки – вкаран първи сервис и завършване на точката от форхенд с втория удар.

В крайна сметка логично се стигна до тайбрек, а там Федерер проби още в първата точка след като хвана с лифтиран бекхенд Джокович на мрежата и сърбинът сбърка волето. Ноле обаче се задържа в тайбрека с две категорични точки в следващите си две подавания, но при 3:2 за Федерер твърде лесно сбърка уж рутинен бекхенд, забивайки го ниско в мрежата. Сърбинът все пак върна минипробива след дълго разиграване и грешка на Федерер от сечен бекхенд, изравни до 4:4 след нова грешка на швейцареца от същия удар, а после поведе и с 5:4 пак след грешка от сечен бекхенд на Роджър, този път от ретур. При 5:5 дойде големият пропуск на Федерер – хубав първи сервис и при втория удар, от форхенд, той удари топката с рамката и тя не прехвърли мрежата – сетбол за Джокович на негов сервис. Невероятно, но швейцарецът се спаси след два поредни форхенда в двата ъгъла на полето, като вторият се приземи на самата „сглобка” на полето и Джокович просто нямаше как да отиграе печелившо – 6:6 точки. Това обърна хода на тайбрека и при 8:7 за Федерер Джокович вече се пропука, при това от любимия си удар – бекхенд по правата.

Втори сет


След като през цялата първа част нямаше точка за пробив, още в първия гейм на втория сет зрителите станаха свидетели на две точки за пробив – в подаването на Федерер. Швейцарецът обаче спаси и двете, при това след игра на втори сервис, като при втория шанс Джокович опита да натисне при равностойна позиция и филето на мрежата изкара удара му в аут. След това Ноле падна и доста лошо при разиграване, в което Федерер го разкара в двата ъгъла на корта.

Краен резултат: Григор Димитров - Новак Джокович 4:6, 6:3, 6:7 (2), 6:7 (7)

Паметна дата за българския тенис – само така може да се опише днешният 4 юли, 2014 година. Защото днес, на най-престижната сцена ...

Трудностите за Федерер обаче се увеличаваха и определено в този момент Джокович натискаше с всичка сила, за да се върне след нелепо загубения първи сет. И логичното се случи – в третия гейм на сета Ноле проби, след като Федерер направи двойна грешка, а при точката за пробив тръгна да играе сервис-воле, волето се получи късо и сърбинът направи минаващ удар от бекхенд по диагонала. Последва и нов епичен гейм, в който Джокович затвърди пробива, макар да изтърва аванс от 40:0, но все пак не допусна да се стигне до точка за пробив. Така пробивът в третия гейм се оказа достатъчен за сърбина да вземе сета с 6:4, макар че когато сервираше в самия му край, сам се вкара в неприятности – точка за пробив след безумна грешка от форхенд, но след това Федерер направи твърде плитък ретур и Джокович се измъкна без проблем.

Трети сет


Доминацията на сервиса отново се завърна в тази част и безспорно в тази част двамата се сблъскаха челно, достигайки едновременно пик в играта си. И все пак Джокович беше малко по-стабилният от основна линия, ударите му се получаваха малко по-добре, затова и не беше толкова учудващо, че в края на сета, при 5:5, той стигна до точка за пробив. Федерер я спаси със сервис на линията, но Ноле пак успя да се добере до шанс за пробив още в следващото разиграване. И тя обаче отлетя след нов брутален първи сервис на Роджър, при който Джокович просто подложи ракета и топката отлетя високо и далеч в аут. След това швейцарецът се върна към познатато през годините – два поредни аса и сърбинът не можа да поеме решителен контрол върху мача – 6:5 за Федерер.

Логично отново се стигна до тайбрек, а там този път Федерер първи направи грешка – на мрежата, за 3:2. Въобще в днешния ден швейцарецът имаше твърде малък успех в играта на мрежата. Дойде и ред за порция невероятен късме за Федерер, чийто удар закачи с микрон основната линия и минипробивът беше върнат, но още в следващата точка, от удобна позиция, Роджър избра грешното решение да атакува по правата, вместо по диагонала и изкара форхенда в аут – 5:3 за Ноле. Това се оказа решаващо и Джокович затвори тайбрека със 7:4 точки – въпреки че Федерер стигна до 83% първи сервис в този сет, Ноле отговори само с две непредизвикани грешки.

Джокович: Григор е човекът, титлата му от голям турнир е въпрос на време

"Григор Димитров е човекът, който може да излезе победител от Уимбълдън", каза номер 2 в света Новак Джокович.Ноле се класира трудно на...

Четвърти сет


Загубеният тайбрек в третия сет вече означаваше едно – Новак Джокович излезе на финалната права по пътя към титлата. И в четвъртия гейм той грабна своето – пробив, след като поведе с 0:40, Федерер спаси и трите точки след красиви комбинации, но в следващите две се предаде. Само в този гейм Джокович направи осем от осем ретура, при това всеки един от тях с много високо качество.

Изправен пред бездната, Федерер хвърли всичко още в следващия гейм – 15:40 след поредна порция разигравания от най-високо качество. И още при първия открил му се моментът, швейцарецът показа шампионското в себе си – с брутален печеливш форхенд по диагонала той моментално се върна в сета и в мача.

Младостта срещу опита – дори в този момент този въпрос беше поставен на корта, защото все пак Федерер вече е стабилно над 30 години, докато Джокович още е в разцвета на силите си за тенис – на 27. И сърбинът, опирайки се на голямото си сърце, отново взе своето – нов пробив, в шестия гейм, след като сервисът на Федерер вече го предаде, а на всичкото отгоре при 30:15 швейцарецът погрешно остави бекхенд по правата на противника си за аут и топката кацна на линията.

Федерер без проблеми се класира на финал на "Уимбълдън"

Седмкратният шампион на „Уимбълдън” Роджър Федерер с лекота преодоля едно от лицата на младата генерация тенисисти Милош Ра...

Федерер отново опита да се завърне, но при 15:30 в седмия гейм първо закъсня със стотни за решителен форхенд, а след това, след голямо тичане, не можа да направи марков минаващ пак от форхенд и топката отиде право на ракетата на Джокович, който вече взе решително предимство – 5:2. В последен отчаян опит, при 3:5, Роджър си извоюва 0:30, при 15:30 сбърка сравнително лесен ретур на форхенд при втори сервис на Джокович, но все пак успя да получи точка за пробив след вихрена атака от бекхенд-права и бекхенд-диагонал – 30:40. И чудото се случи – втори сервис на Ноле, който за малко не беше аут, разиграване, бекхенд по правата на Федерер и макар сърбинът с плонж да върна, за швейцареца остана просто да насочи топката в празния корт на падналия на тревата съперник – 4:5.

Драмата стана пълна още в следващия гейм, когато пак Федерер не можа да задържи нещата от 30:15 в своя полза и след двойна грешка и грешка от сечен бекхенд в разиграване Джокович стигна до първия си мачбол. Отговорът – два поредни аса на швейцареца, като при първият съдията на линията викна „аут”, но „Ястребовото око” показа добра топка, а след това Роджър измъкна гейма – 5:5.

Везните на Фортуна вече се наклониха много решително към Федерер, като Джокович се поддаде на разочарованието, сбърка най-после минаващ бекхенд по правата, направи и двойна грешка и извендъж Федерер стигна до 0:40. И от третия опит, след ударен с всичка сила форхенд от Федерер, Джокович изкара топката в аут – пробив за 6:5 за швейцареца. А обратът в сета беше завършен с гейм на 15 от Роджър – 7:5 гейма за него.

Пети сет


Уимбълдън 2014 - мишената е Анди Мъри

В разгара на световното първенство по футбол едва ли много хора ще обърнат внимание, че на 23 юни започва най-престижният и в последно ...

Още в началото на петия сет, при 2:1 гейма, Джокович взе медицински таймаут заради болка в коляното. Доста духовито коментаторът на BBC заяви, че освен в крака, Ноле сигурно има и болки в главата.

В седмия гейм на тази решителна част, в която няма тайбрек по правилник, Федерер стигна до точка за пробив, но Джокович намери първия си сервис, излезе напред с добър форхенд по правата и швейцарецът не можа да прекара топката със сечен бекхенд.

А драмата и адреналинът продължаваха да качват нови и нови висоти. Джокович направи два ретура с пълно разтягане и се добра до 15:40, но Федерер спаси и двата шанса, след като при първия топката от ретура на сърбина кацна на филето, но остана в полето му. Швейцарецът спаси и трета точка за пробив, след сервис-воле на втори начален удар, при който направи гениално деми воле и накара Джокович да се мята по корта.

В крайна сметка обаче, все пак Фортуна реши - и при 5:4 за Джокович той стигна до решителния пробив. В този гейм първият сервис на Федерер просто изчезна и още на първата точка за пробив, при 15:40, бекхендът го предаде - победа за Джокович, който изстрада успеха в истинския смисъл на думата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com