Юлия Берберян: Хора, радвайте се! Григор е явление в световния спорт

19284
Юлия Берберян: Хора, радвайте се! Григор е явление в световния спорт

Треньорката по тенис Юлия Берберян коментира представянето на Григор Димитров на турнира „Уимбълдън“. Българският тенисист стигна до полуфиналите в състезанието, след като на четвъртфиналите детронира актуалният шампион в състезанието Анди Мъри от Великобритания, побеждавайки го в три сета. Берберян говори пред "Фокус".

- Какви са вашите впечатления от мача?

Много съм радостна, както всички хора и си представям всички англичани, колко са учудени от това нещо, защото по начало Англия е люлката на тениса, както знаете „Уимбълдън“ продължава да се твърди, че е най-големият турнир, въпреки, че не е точно така, но поне е най-старият и е с най-мощните традиции и самите англичани се отнасят с такова голямо уважение към всеки състезател, който мине първи кръг на „Уимбълдън“. Представям си сега с какво огромно уважение се отнасят към Григор Димитров, който на всичкото отгоре на местна земя победи техният шампион, който те чакаха 40 или 50 години, ако не и повече. Чак сега имат шампион на „Уимбълдън“, а сега един българин го победи, така че радвайте се хора. Случи се нещо много радостно, не само за българският, но и за световният спорт, защото Григор е и може би ще бъде явление във световният спорт.
 
- Има ли място за изненада от победата на българския тенисист? Казахте, че англичаните най-вероятно са изключително изненадани. Има ли обаче място за подобно нещо?

Джокович: Григор е човекът, титлата му от голям турнир е въпрос на време

"Григор Димитров е човекът, който може да излезе победител от Уимбълдън", каза номер 2 в света Новак Джокович.Ноле се класира трудно на...

Разбира се, разбира се, че сме учудени, колкото и да очакваме добри изяви от Григор Димитров. Все пак комбинацията от четвъртфинал и игра на местен терен от страна на противника му. Този противник е шампион, брани титла. Комбинацията от всички тези неща, не е само за учудване. Това е неописуемо възхищение. Би трябвало да събуди у всеки човек, който се радва на успехите на другия.
 
- С какво, според вас, Григор Димитров надигра Анди Мъри?

Не мога да кажа. Признавам си честно, че мача го гледах на отделни моменти, защото бях на работа имахме си нашите тренировки с децата и от време на време прескачахме до телевизора. Безспорно Мъри не беше на висота, но винаги е така. Когато ти играеш без грешка, противникът ти изглежда, като че ли не е на пълни обороти и обратното. Така че, Григор беше много мощен.

- Ние българите винаги се радваме на успехите на нашите спортисти, но много често залагаме прекалено много на тях. Има ли опасност по някакъв начин високите очаквания да попречат на Григор, според вас?

- Да, има и много често дъщеря ми Маги се обръща към вас журналистите, които имате щастието са коментирате успехите, но понякога и неуспехите на големите спортисти – да бъдете по-снизходителни към големите спортисти, когато дойде моментът на загубата. Той идва при всеки един. Затова нека си спомним двата стиха от световно известното и преведено на всички езици стихотворение на Ръдиард Киплинг. Тези два стиха са написани на вратите от ковано желязо в „Уимбълдън“. В свободен превод, малко в преразказ звучат така: „Ако можеш да посрещнеш и триумфа и нещастието по един и същи начин, тогава ти ще бъдеш велик и т.н.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com