АЕЖ: Политикът е главен телохранител на медиите у нас

1350
АЕЖ: Политикът е главен телохранител на медиите у нас
Снимка: БГНЕС

Политикът се завръща като главен телохранител на информацията в медиите. Той стои на входа и на изхода, контролира и се намесва в журналистическото съдържание.

Това показва четвъртата онлайн анкета на свободата на словото, проведено от Асоциацията на европейските журналисти.

Данните представи Илия Вълков, журналист, член на Асоциацията на европейските журналисти. Проучването е обхванало 250 журналисти от цялата страна и е направено през месеците май-юни. Проучването показва, че през 2017 г. се завръща пълзящата несигурност и надигащата се тревога в общото усещане за несвобода сред българските журналисти.

В допитването 42,4% от журналистите оценяват свободата на словото като "лоша", 27,8% дават оценка "много лоша", задоволителна - 25,3%, а "добра" - 4,5%.

Спрямо изследването от 2015 г. , през тази година оценката за свободата на словото е с негативна промяна. Изследването констатира, че "културата на натиска" вече е част от ежедневието на българския журналист.

Българският бизнес не се доверява на медиите

Българските медии не будят никак голямо доверие у бизнеса. Едва една трета от представителите му мислят, че средствата за масова комуни...

92% от анкетираните вярват, че намесата върху работата на журналистите е често срещано явление. През 2017 г. има натрупване на притеснения, че различните форми на натиск водят до психологически и здравни проблеми за 23,7% от журналистите.

Изследователите констатират още висок процент на автоцензура. Автоцензурата присъства като симптом на заболяване в българските медии. Всеки втори журналист споделя за намеса на собственика в публикацията. Богатият арсенал от заплахи се изразява в онлайн тормоз, клевети. Като цяло се констатира, че журналистическата професия деградира. "Много журналисти колеги се отказват да работят като журналисти", посочи още Вълков.

От Асоциацията на европейските журналисти констатират още, че ако през 2015 двама от трима работят в столицата - сега са трима от четирима. Налице е сериозно обезкървяване на регионалната журналистика. Средната заплата е между 500 и 1000 лв. и няма особена промяна в доходите на журналистите през 2017 г.

Работният режим на журналиста е между 41 и 50 часа в седмицата. Сериозно притеснение буди фактът, че много по-често журналистите в анкетата признават, че техен колега е бил подложен на натиск - 70% отговарят положително на този показател. 60% определят натиска като външен, 65.7% заявяват, че той е вътрешен, 26% изтъкват автоцензурата и самоограниченията.

Ударихме дъното в Европа и по медийна грамотност

България е на дъното в Европа по медийна грамотност. Това сочи сравнителен анализ за нивото на медийна грамотност и за способностт...

Средното образование на журналистите най-често е с хуманитарен профил - обикновена или езикова гимназия. Специализираното университетско образование по журналистика получава повече критични, отколкото положителни оценки. Като сериозна негова слабост се очертава недостатъчното формиране на практически умения.

В доклада се констатира още, че работното време по правило е ненормирано, а преумората и стресът са често срещани. Изследването посоча, че качеството на медийното съдържание се влошава вследствие комбинацията на редица неблагоприятни фактори - външни намеси в редакционната политика, съкращения на персонал, изискване за произвеждане на голям брой материали, претоварване, недостиг на материален ресурс, неефективно управление.

Констатира се още, че условията на труд в медиите се влошават. Същевременно професията се характеризира с големи неравенства във възнагражденията - както между столицата, така и в страната. Изследването е осъществено със съдействието на Фондация "Америка за България", Френския институт, Фондация "Медийна демокрация".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт
КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май.  По този повод за 8-ма поредна година КТ "Подкрепа" организират...