Без нови мерки, но с призив за национална мобилизация излезе здравният министър

24028
Без нови мерки, но с призив за национална мобилизация излезе здравният министър
Снимка: БГНЕС

Време е за национална мобилизация и всеобщо ваксиниране. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на пресконференция в министерството.

Това стана след среща на Кацаров с представители на съсловните организации: Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и представители на национално представителните пациентски организации – Българската асоциация за закрила на пациентите, Национална пациентска организация и Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

Припомняме, че за 1 ноември страната ни постави черен рекорд - 310 души починаха от заразата в страната. 

"Може да сме имали различия и да сме се карали, но по отношение на коронавируса нямаме различия. Ситуацията е критична, всички сме изправени пред една огромна заплаха, затова е нужно общо послание. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация", категоричен беше министърът..

Милка Василева, представителят на медицинските сестри, заяви, че 45% от медицинските сестри са имунизирани, но те са малко. "Недостигът вече е над 35 хиляди, възрастните се пенсионираха. Затова отправяме призив: "Пазете се, за да пазите и нас. Здравната система трябва да оцелее и да продължи да съществува. Ваксинирайте се", призова тя. 

"Над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани - това е добро, но не е много добро. Загубихме много светли личности без време благодарение на грешните послания, давани и от наши колеги. Това не трябва да продължава. Ние трябва да докоснем душата на човека, за да убедим всеки в правотата на предпазването на човека", добави и д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

Страхът се бори със знание

"Страхът се бори със знание. Това знание трябва да се предоставя по достъпен и разбираем начин, за което считам, че понякога сме длъжници. Тук не виждам една много важна институция - Изпълнителна агенция по лекарствата, тя трябва да влезе в ролята си за тази позакъсняла образователна кампания", коментира шефът на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова. По думите й само апелът вече няма да свърши работа - трябва ни план, който да включи всички медицински съсловия, за да преборим страха. Според нея числата са красноречиви - над 90% от хоспитализираните не са ваксинирани.

Прогноза: България може да надмине най-черните си години по смъртност

България може да надмине най-черните си години по смъртност. Мрачната прогноза направи математикът Лъчезар Томов. Усложнената ситуация ...

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров коментира, че щом 99% от лекарите по света твърдят едно нещо и само 1-2% твърдят обратното, е редно да се замислим, че мнозинството е право. "Трябва да изберем науката пред конспирацията", категоричен беше той.

От Националната пациентска организация коментираха, че България се е провалила в борбата с коронавируса. "По-добрият вариант е да се признаем една грешка и да се опитаме да я поправим. В тази тежка вълна трябват смели действия, дори да бъдем нестандартни - не само фармацевтите да поставят ваксини, но и да се поучим от опита на страните с 80% ваксинирани, където ваксинират и немедицински лица", заяви д-р Станимир Хасърджиев.

Най-тежката вълна

"Това е най-тежката вълна. Делта вариантът се оказа и много по-смъртоносен. Следващите две седмици ще бъдат критични за здравната система", каза в края на събитието здравният министър. Той добави и призив към всички медици и медицински персонал за ваксинация, като заяви, че се гордее, че е българин и лекар.

По думите му това не е само здравна криза, това е национално бедствие и здравната система не може да се справи без участието на гражданите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com