Бойко Рашков: Цацаров е забранил на подчинените си да ни сътрудничат

9783
Бойко Рашков: Цацаров е забранил на подчинените си да ни сътрудничат
Снимка: БГНЕС

Националното бюро за контрол на СРС е възпрепятствано в работата си, като пред парламента по въпроса имаше манипулация от страна на не кого да е, а от главния прокурор, че това не е вярно. Това заяви ръководителят на бюрото Бойко Рашков.

Когато главният прокурор каза, че цитираните от мен данни пред парламента са "дълбоко неверни", искам да го попитам дали оспорва тезата, че бюрото не може да гарантира на никой български гражданин дали е бил подслушван или не, беше тезата на Бойко Рашков. Рашков показа заповед на Цацаров, в която той забранява на подчинените си да предоставят материали има или няма подслушване на някого от службите – т.е. да не може бюрото да види веществените доказателства. След тази заповед, ДАНС три пъти ни отказа информация, добави ръководителят на бюрото.

Бойко Рашков иска независима от главния прокурор комисия да разследва СРС-та

Взаимните обвинения за злоупотреба в подслушването в България продължават с още сериозни съмнения. Шефът на Националното бюро за контро...

Бойко Рашков каза и, че веществени доказателства за подслушване, които излизат от прокуратурата и отиват в определени медии, но не и в Бюрото за контрол на СРС. Пред камерата на Нова телевизия беше показана като доказателство статия в свързваната с Делян Пеевски агенция ПИК, посветена на Корнелия Нинова – за "скандални разговори" на председателя на БСП с Красимир Георгиев по т.нар. афера "Фронтиер" с Румен Овчаров.

Рашков разкри отново и, че има човек в Народното събрание, заподозрян за престъпление, което било "екзотично" дори при комунистическия режим, да не говорим за сегашната нормативна уредба. Този човек вчера (13 декември) за трети път ни прати молба да разбере дали е подслушван правомерно или не – ние какво да му кажем, попита риторични ръководителят на бюрото. Ще пратя тази молба на главния прокурор той да му отговори, закани се Рашков. Той разказа и, че има бивш депутат, който съди държавата за неправомерно подслушване и е спечелил на първа инстанция.

Той посочи, че по скандалния случай с бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и делото "Червей", където Янева беше подсъдима заради неправомерни разрешения за ползване на СРС за неопределен срок. По него бюрото също не се запознало с веществените доказателства.

Прокурорска гледна точка

Същевременно бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев обяви, че не може да подмине „две отявлени неистини”, които казал Бойко Рашков. Няма масово незаконно подслушване на политици и журналисти, практически няма как да стане, увери Василев пред bTV, който нашумя със скандалното си поведение при ареста на Николай Цонев, който след това беше оправдан и осъди прокуратурата. По думите му, няма как да има незаконно подслушване, защото процедурата минавала през доста хора.

Данаил Кирилов за изслушването на Рашков: Това беше нечист опит за внушение

Това беше нечист опит за внушение. Представянето на Бойко Рашков беше лично, демонстрационно, да се промотира за следващ мандат като пр...

Това, че е имало неправомерни удължавания на ползване на СРС, както в случая с Владимира Янева, не означава, че има масовост на подслушванията, коментира Василев.

Според Василев, не е истина, че има незаконност за дадено СРС от председателя на Окръжния съд на Пловдив – Сотир Цацаров. По онова време – към 2011 година, законът позволява разрешение за СРС точно по начина, по който Цацаров го е издал, уверен е бившият зам.-градски прокурор на София. И цитира "куп решения" на Върховния съд, които доказвали, че Цацаров действал в рамките на правилата, макар Василев да цитира решение на съда относно СРС, в което се казвало, че има "нарушения", но не били съществени, по думите му.

Друга неистина били думите на Рашков относно случая с Николай Цонев и съдия Петър Сантиров. Бургаският апелативен съд е дал разрешение за СРС, което било основано на "трайна съдебна практика" т.е. нямало незаконно подслушване на Сантиров. Припомняме, че Сантиров също осъди прокуратурата – заради обвинението в корупция.

Бойко Рашков пък определи Роман Василев като "позор за прокуратурата". Председателят на Националното бюро по контрол на СРС обвини и Антон Хекимян, че адвокатства на главния прокурор Сотир Цацаров и допълни, че самият Цацаров казал, че Василев го е заблудил. "Да не кажете на водещия Хекимян "на колене", иронизира Рашков и обяви, че не иска да е в едно студио с Василев, защото е позор за прокуратурата. Г-н Рашков не е емблема на етичността, отвърна бившият зам.-градски прокурор на София.

Специално за ареста на Цонев, Василев отвърна, че сега не би казал думите "вие сте абсолютен престъпник, на колене". Освен това, Василев обяви, че Цонев се държал непристойно, но това го няма на официалния запис.

Цацаров нападна Рашков и увери: Няма масово подслушване

Главният прокурор Сотир Цацаров категорично отхвърли твърденията за масови нарушения при разрешаването за използване на СРС-та и обяви,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика