Бойко Рашков: Полицай, наказан за побой, с по-висока заплата при Гешев. Европейски прокурор не повдига обвинение

8812
Бойко Рашков: Полицай, наказан за побой, с по-висока заплата при Гешев. Европейски прокурор не повдига обвинение
Снимка: БГНЕС

Скандалните разкрития за случилото се под колоните на Министерския съвет (МС) на 10 юли, 2020 година, изглежда сякаш нямат край.

Рашков обясни и, че началникът на сектор в СДВР Андон Андонов, който е разпознат като един от полицаите на кадрите с полицейско насилие, разпространени от т.нар. комисия "Хаджигенов" (за полицейското насилие), е отишъл с 800 лв. по-висока заплата в Бюрото за защита на свидетели, което е на подчинение на главния прокурор. Още по темата с Андонов – НАУЧЕТЕ ТУК!

Рашков няма илюзии, че ще има доказателства за заповеди да бъдат бити протестиращи срещу Борисов и Гешев

"Нямам илюзии, че ще се намерят доказателства" за давани заповеди от ръководството на МВР за извършване на умишлен побой срещу протести...

Депутатът Арман Бабикян от ИБГНИ извади цитат на въпросния Андонов от протокол, касаещ институционална проверка на случилото се: "Под колоните на МС имаше 5-6 човека, като имаше и 1 момиче, но всички бяха в добро състояние. Попитахме момичето има ли нужда от нещо, то се усмихна и каза, че няма нужда от нищо. (...) Винаги по двама служители ги водеха под мишница, за да не могат да се търкалят" – тук Бабикян иронизира, че "протестиращите явно са имали желание да се търкалят". Това лъжесвидетелстване ли е, попита Бабикян. Бойко Рашков отговори, че не очаква от "тези хора” (полицаите под колоните на МС) да кажат истината. МВР министърът каза и, че русата полицайка, която рита повален на земята и закопчан с белезници протестиращ, не се била разпознала на записа - ЗАПИСИТЕ ВИЖТЕ ТУК! Лъжесвидетелстването е наказуемо със затвор до 5 години – ако се установи, ще отговаря, подчерта Рашков.

Има привлечени като обвиняеми пострадали от полицейско насилие, но не и обратното, настоя още Рашков и обясни, че схемата в случая е следната - като привлечеш пострадал от полицейско насилие за обвиняем, свидетел е полицаят, упражнил насилието. Като си обвиняем, не можеш да търсиш отговорност от съответния полицейски служител - има образувани дела, например за хулиганство, срещу всъщност пострадали лица. "Нали казахме, че нашата прокуратура много навреме се е сезирала", иронизира горчиво Рашков.

Сегашният МВР министър коментира и, че имало подслушван психичноболен човек заради готвен въоръжен преврат - държавата е харчила пари, след като такъв човек не носи отговорност заради заболяването си.

"Основните лица на побойниците са две - едното е Бойко Борисов, другото е Иван Гешев", подчерта депутатът от "Демократична България" (ДБ) Ивайло Мирчев. Той посочи депутатите от ГЕРБ и бивши МВР министри от третото правителство на Бойко Борисов - Младен Маринов и Христо Терзийски. Срам ме е да ви наричам и да се водите мои колеги, "подайте оставка и това ще бъде единственото смислено нещо, което сте правили в последната година и половина", настоя Мирчев.

Рашков за полицай, снимал арестувано момиче с разкъсана блуза: Тези снимки вероятно си ги слага в личния архив

Вече говори за някаква извратеност. Иначе тези снимки вероятно си ги слага в личния архив – подобно нещо по закон не се предвижда...

Европейски делегиран прокурор

Вероника Трифонова, която е един от прокурорите, избрани в Европейската прокуратура, беше посочена от Бойко Рашков като човек, получил преписка от разследването и решил, че няма нужда от какъвто и да е обвинителен акт. Но на няколко пъти, при изрични въпроси Рашков посочи, че не може да каже кои точно записи са стигнали до Трифонова, за да вземе тя решението си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика