Борисов се съгласи на коалиционен съвет за субсидиите, не отстъпва от 1 лв. субсидия (ВИДЕО)

2387
Борисов се съгласи на коалиционен съвет за субсидиите, не отстъпва от 1 лв. субсидия (ВИДЕО)
Снимка: Правителствена пресслужба

Ще има коалиционен съвет и "ще ги изговорим всички тези работи". Това заяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел, който подчерта, че е длъжен да се съобрази с коалиционните си партньори.

"С една седмица ще забавим решението, толкова години не е взето", продължи Борисов и подчерта, че ГЕРБ ще защитава предложението за 1 лев субсидия на глас, без да уточнява изрично или не ще има ли дарения от юридически лица без таван и дарения от държавни фирми. И обяви за "ревност" предложенията кой колко пари да изхарчи за детски градини, за по-ниско ДДС за храни, учебници, лекарства. "По-малко са предложенията как да съберем повече приходи в държавата", уточни той.

Припомняме, че Валери Симеонов засегна темата в официална позиция на НФСБ относно партийните субсидии, настоявайки, че сега говоренето в един глас с ДПС е популизъм, а имало предвидени такива мерки в коалиционната програма. "Ние обаче сме се подписали под един документ, наречен "Програмни приоритети", където ние искахме да има промяна, понижаване на ДДС за различни стоки, тъй като смятаме, че това е правилният ход за облекчаване на сравнително тежкото положение на най-нисшите социални слоеве", каза Симеонов. По думите му това не е било прието. Нещо повече – след тежки преговори в коалиционното споразумение е записано, че ставката за ДДС по време на управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" няма да бъде променяна.

Лидерът на ГЕРБ не се съгласи, че днешното отлагане на второто гласуване в пленарна зала за субсидиите е фиаско. И повтори, че "2,5 милиона гласуваха за 1 лев". "Те са царе на такива думи - в края на краищата затова толкова години съм премиер, защото те винаги са отгоре", обърна внимание и на БСП министър-председателят.

Борисов се закани и да бъде изготвена графика, която да покаже кои години от Прехода са изгубени за България.

Министър-председателят отговори и на въпрос за преговорите със САЩ. "В момента военно министерство получи оферта от Съединените щати, обсъждат я, водят финални преговори, и тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета съответно, ще се дадат тези пари от резерва, който имаме", изтъкна премиерът.

По въпроса с новия председател на Европейската комисия, Борисов не прие спекулации тип Еманюел Макрон подкрепя Ангела Меркел. "Моето мнение е, че партията-победител на европейските избори трябва да избере председателя на ЕК", каза премиерът. Той се възмути и, че не може официално издигнати кандидати от партиите да не може да станат председател на ЕК, но да може други хора от тези партии.

Борисов каза и, че "шансовете на всички са еднакво малки", като не пожела да коментира дали Кристалина Георгиева може да стане председател на ЕК. А за Brexit премиерът коментира, че тепърва ще се решават там нещата, защото сега предстои и смяна на управлението във Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Главчев на среща със службите, обсъждат изборите и Близкия изток

Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика