Субсидираното клатене напредва, скоро и мажоритарно!

15258
Субсидираното клатене напредва, скоро и мажоритарно!

Остана само една крачка, засега още ненаправена – от това и в България да си имаме султан. Защото вчера (20 юни) се случи нещо наистина страшно в симбиозата завинаги да останеш на власт.

Какво стана – на второ четене, но на комисия, ГЕРБ и ДПС се прегърнаха и одобриха партиите да получават дарения в неограничен мащаб. Дарения могат да дават всякакви юридически лица, включително държавни фирми! За парлама беше одобрено и субсидията да стане от 11 лева на действителен глас на 1 лев.

Казано като за простолюдието, както добре охарактеризира Валери Симеонов тази думичка във връзка що е то популизъм – Вожда, като премиер, ще може да нарежда на която си иска държавна фирма да му дари колкото си иска. Или да дари на Ахмед Доган. Или на Делян Пеевски. Или на който там му трябва политически. А държавните фирми се финансират с държавни средства. Държавните средства са средствата от нашите данъци – на всички нас. С други думи – субсидията от 11 лева на глас става колкото си искаш лева на глас, но само ако си управляващ, защото само управляващите контролират държавните фирми. Тук-там може и опозицията, според зависи как през годините са редени хората от обръчите, но Борисов достатъчно време е на власт, за да е поставил под контрол огромна част от нещата.

За щастие в пленарна зала днес, 21 юни, предложението беше отложено. Но отложено не значи отхвърлено - особено след като в един глас от ГЕРБ говорят как нещата се отлагат, понеже Бюджетната комисия не написала становище-анализ. А дотук, да припомня на късопаметното простолюдие, лапащо само мухи, се стигна след като и то го позволи. Номерът беше извъртян през референдума на Слави Трифонов. Той беше проведен през 2016 година, а там именно беше поставен въпросът за субсидиите – дали от 11 лева да станат 1 лев на действителен глас.

Още тогава, преди да бъде проведен, предупредих какво може да се очаква от този референдум! И то не само за субсидиите, а за смяната на системата – да бъде мажоритарна. А какво се готвеше, всеки с малко мозък можеше да се сети, след като при акцията си да поседи известно време пред парламента Трифонов всъщност изрично подчерта, че позицията му за изборната система си е лично негова, но не пожела да носи отговорност, ако влезе във вида, в който предлага.

По въпроса с размера на партийната субсидия от референдума на Слави Трифонов няма как да има адекватен отговор – защото въпросът е поставен невъзможно за адекватен отговор, силно популистки е и залага точно такива капани, какъвто сега се готви да щракне! А на съвестта на Слави и сценаристите му е да кажат дали стана така "без да искат" или "строго нарочно"! Защото когато искаш да промениш нещо, първо формулираш много ясно какво искаш. Искаме по-малка субсидия – питаме тогава по подобаващ начин. Например – искате ли субсидията да стане едиколко процента на глас от минималната работна заплата? Искате ли да няма друг начин за финансиране на партиите, освен субсидия и членски внос? Това се нарича обхващане на принципно положение, за да няма как разни хитреци като Бойко Борисов да извъртят конкретна ситуация и дори да се оправдаят, че така искали хората! Айде пък да искат хората да точиш държавни фирми под формата на дарение! Искам да ги видя тези хора, които го искат! Само тези, които огряваш ще да са, г-н премиер!

Първо вървим към осигуряване на парите. Следващата стъпка ще е мажоритарната система – за личности да гласуваме. Тогава и личности ще финансираме, на личности ще даряваме щем-не щем – през държавните фирми. Личностите Бойко Борисов, Делян Пеевски, Ахмед Доган. Така се формира абсолютната власт – както написах през 2016 година. А "личности" като Валери Симеонов, които сега много хубаво огласяват националния ефир и говорят правдиво, ще си скубят косите защо не действаха правдиво, когато можеха. Сигурно защото е по-лесно и по-сладко все пак да се наредиш на трапезата, а не да се мъчиш да направиш трапеза, на която може да се наредиш, може и да не се наредиш, според това, което показваш като резултати. Такава трапеза, която се сформира не от простолюдие! Защото простолюдието не слуша, като му говориш - то винаги повече знае и повече може, затова сигурно е най-бедното в Европа. Простолюдието не вижда и очевидното – както не видя, че Слави Трифонов сам не дойде да си защити референдума на организираното от него събитие! Всъщност простолюдието дори няма да разбере КОЙ го клати – само ще го усеща. Мажоритарно и поименно!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com