Д-р Симидчиев: Изкаралите COVID-19 имат имунитет поне за година

4955
Д-р Симидчиев: Изкаралите COVID-19 имат имунитет поне за година
Снимка: БГНЕС

Тези,които са преболедували коронавирус не могат да боледуват наново поне година. Категорично изграждат имунитет. Със сигурност над 90% от хората преборили инфекцията, остават трайно имунизирани в рамките на година. Това каза за БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, подчертавайки, че това е нова информация от последните изследвания, признати и от Световната здравна организация.

Засега данните, които имаме са за хора, преболедулави болестта и преминали през здравната система, т.е. са били хоспитализирани, уточни той и добави: "Не знаем за безсимптомно изкаралите болестта".

Намаление на новите случаи на коронавирус в България, над 7 милиона потвърдени в света

16 са потвърдените случаи на коронавирус за последното денонощие в България, показват данните на Националния информационен портал за ко...

Все още не знаем какви са последиците след вируса. Има данни за промени в белия дроб и нервната система. Все още обаче не знаем в какъв размер и дали това се случва при всички тежко прекарали болестта, каза още пулмологът. Затова е важно да спазваме всички мерки за сигурност, подчерта той.

Засега е ясно че SARS-COV2 оставя белези в белите дробове. Тези, които го прекарват симптоматично и се излекуват – го изчистват. Работата на имунната система определя какво ще се случи с организма ни- дали ще се възстанови или ще се стигне до цитокинова буря. Това, което знаем е, че остава остатък от заразата в белите дробове у тези, прекарали болестта в тежка форма. Не знаем обче каква е честотата на това явление, обясни д-р Симидчиев.

Има хора, които не бяха успокоени, просто чакаха да свършат мерките. Има други,които и в момента продължават да спазват мерките. Обществото ни е доста разнородно. В момента заразата протича клъстърно. Тези огнища трябва да бъдат добре локализирани и да се вземат всички мерки, подчерта експертът.

Има ли нов пик?

Огнище с коронавирус в Сърница от фабрика в Доспат, има двама болни от Смолян

17 нови положителни проби за коронавирус в област Сърница. Те са свързани с огнище, установено във фабрика за играчки в Доспат, предаде...

"Вижда се, че този вирус се държи различно от SARS и MERS, това което виждаме у нас е пик, който спадна и сега горим бавничко. Трудно е да се прогнозира дали отиваме към втори пик или бавно горяща зараза. Но това, което е същественото – вече всички са наясно какво да правят. И дори и да има покачване, ще затегнем личната дисциплина и нищо повече. При близък контакт с непознати е въпрос на лична отговорност да носим маски за да предпазим другите", заяви д-р Симидчиев.

Ако се гледа честотата на диагностицираните се вижда, че се катерим към средните нива отпреди месец. В момента имаме 2:1 съотношение заразени към излекувани. Все още заразените преобладават, това означава, че инфекцията все още се разпространява активно. Не виждам нужда от допълнителни мерки освен това да информираме хората. Най-същественото е предадената адекватно информация, защото информираните хора, знаят как да се предпазват, коментира експертът.

В болниците умора има, още от самото начало, заради извънредната ситуация, но това не се проявява в умора в бдителността. Там работата с коронавирус инфекция стана новото нормално – коронавирус протоколите за сигурност се спазват, подчерта той.

Детските градини: те са единствено епидемичен риск – разпространение на вируса. За тези, които в семейството си нямат възрастни, няма проблем. Но там където има присъствие на много хора и много се вика – като стадионите например има проблем. Това е много рискова дейност, и призовавам хората да са по-внимателни при такива спортни събирания, обяви експертът.

Д-р Ангел Кунчев: Ще срещаме коронавируса, но с по-ниска интензивност

„Равно е за равносметка. Мен ме плаши настройката на хората, че каквото беше, беше, всичко е ок. Ако оставим нещата на самотек, щ...

Намаление на новите случаи на коронавирус в България, над 7 милиона потвърдени в света

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Медикален онколог ще консултира безплатно в София!

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Предложение: Заплатите в здравеопазването да не се променят още година

50% от местата в Спешната помощ са незаети

Отново няма нови случаи на Ковид за денонощие, ръст на отчетените излекувани

Коронавирусът в България: Без нови отчетени заразени за денонощие

Ангел Кунчев: Няма нови смъртни случаи от коклюш

Отново 2 са новите случаи на коронавирус за денонощие

Новите случаи на коронавирус намаляват, в 26 области няма открити заразени

Здравният министър уволни директора на болница "Лозенец"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване