Депутатите спешно промениха закон преди изборите

3645
Депутатите спешно промениха закон преди изборите
Снимка: БГНЕС

Ще назначават кметските наместници в кметствата с население под 350 души, в които съгласно закона няма да се проведат избори на 27 октомври.

Кметовете на кметства в тези населени места ще изпълняват временно функциите на кметски наместници до освобождаването им от новоизбрания кмет на общината.

Оправят законодателен луфт, заради който 1000 селища може да останат без кметски наместници

Променят Закона за местното самоуправление, за да не останат след местните избори селища без административно обслужване. Такава опаснос...

Това решиха окончателно депутатите след като приеха на второ четене промени в Закона за местната администрация и местното самоуправление за кметските наместници.

Законът бе гласуван преди малко от пленарна зала на първо четене. Предложението той да бъде подложен на второ гласуване направи председателят на Регионална комисия Искрен Веселинов.

Новите разпоредби влизат в сила от деня на обнародване на закона в "Държавен вестник". Законопроектът е внесен от ПГ на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС.

С предлаганите промени се дава възможност в тези населени места, които продължават да имат статут на кметство, но в тях няма да се провеждат избори за кметове на кметства, да могат да се назначават кметски наместници в съответствие с утвърдената от общинския съвет структура и обща численост на администрацията.

Оправят законодателен луфт, заради който 1000 селища може да останат без кметски наместници

Променят Закона за местното самоуправление, за да не останат след местните избори селища без административно обслужване. Такава опаснос...

Вносителите на законопроекта се аргументират, че подобно решение е използвано и през 2011 г., когато отново е имало увеличаване на изискването за население в кметствата, в които да се произвеждат избори за кметове на кметства от 150 на 350 жители.

Не можем да оставим над 1000 населени места без представители на местната власт“, заяви по време на дебатите депутатът от ВМРО Искрен Веселинов, който е сред вносителите.

Опозицията също подкрепи промените, но с някои критики. „Моята парламентарна група ще подкрепи този законопроект, но с голямо съжаление, защото ние на два пъти правихме законодателни предложения, уреждащи тази материя“, подчерта Дора Янкова от БСП. Според бившата кметица на Смолян предложението е много закъсняло, но все пак дава някакво решение на проблема.

„В малките населени места няма лекар, няма полицай. Няма аптека, няма публични услуги. А когато от време на време се появява някой представител на местната власт, но от друго село, това е обидно за хората“, продължи с критиките соцдепутатът.

НС даде правомощия на общински служители, близки до тези на органи на МВР

Общинските служители ще могат да подпомагат осъществяването на административно-наказателната дейност на територията на общината, като и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Виолета Коритарова: МРРБ дължи 200 млн. лв. на пътните строители

Калин Стоянов пред форума на НАТО: Понятието сигурност промени същността си

Пеевски нападна Радев: Безотговорно е да плаши хората

Министър Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе директно на изборите през юни

Ваня Григорова: Ще направим и невъзможното, за да запазим комплекса "Марица-изток"

Никола Минчев: На изтеклите записи не се чува моят глас

Румен Радев е на посещение в Унгария и Швейцария

Как бе променено името на празника 24 май по инициатива на ВМРО?

И Радев няма какво да каже за протеста на ВУЗ-овете навръх 24 май

"Всеки има право да протестира": Главчев за протеста на университетите на 24 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика