Екстрадирането на българин заради нарушение на санкции на САЩ срещу Сирия се превърна в гротеска

6549
Екстрадирането на българин заради нарушение на санкции на САЩ срещу Сирия се превърна в гротеска
Снимка: Facebook

Българският гражданин Желяз Андреев е бил задържан в Добрич заради искане от САЩ за екстрадирането му. Срещу него има повдигнато обвинение от прокуратурата във Флорида с дата 24.10.2016 г. за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ.

В периода от май 2013 г. до април 2016 г. Желяз е работил в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics. Сред задълженията му е било да осъществява продажби на авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави, сред които и на сирийската авиокомпания Syrian Air, срещу която обаче има санкции от страна на САЩ. Според негови близки той не е подозирал, че подобна сделка е нарушение на ембаргото, наложено от САЩ.

Германската прокуратура настоя за екстрадицията на Пучдемон

Главният прокурор на федералната германска провинция Шлезвиг-Холщайн настоя за екстрадиране на бившия председател на Женералитета на Ка...

В създадена Facebook група за защитата му се твърди, че той е бил назначен по трудов договор по българското трудово законодателство с компания, регистрирана в България с централен офис в САЩ.

Колеги на Желяз твърдят, че той никога не е уведомяван, че работи по чуждо законодателство и следователно не е действал със съзнанието, че нарушава закон на чужда държава. Според тях към момента на извършените продажби (септември 2013 г. - февруари 2014 г.) не е имало ембарго на ЕС и България със Сирия.

Желяз кандидатствал за работа в AW Tronics през популярен сайт за търсене на работа. След като е одобрен на интервю, той започва от позицията "Продавач Интернет Търговия" – най-ниското ниво в йерархията на отдел "Продажби". Задълженията му са да се свързва директно с клиенти по имейл и по телефон с цел презентиране на продуктите и услугите на компанията и продажбата им. Както на Желяз, така и на всички останали служители на неговата позиция, компанията предоставя портфолиа от клиенти и техните контакти. Всички служители на тази позиция, в това число и Желяз, имат наложен норматив за брой обаждания и брой продажби, които да постигат на дневна база. Предоставеният набор от клиенти не е по избор на служителите. Американската компания не запознава служителите си със спецификите на тези клиенти или съществуващите регулации на САЩ с държавите, в които са базирани тези фирми, пише още в призива на близките на Желяз.

Сирийските авиолинии са една от компаниите в портфолиото на Желяз. В рамките на няколко месеца той осъществява няколко сделки с този клиент, като повечето сделки са по време на 6-месечния му изпитателен срок.

В неговите задължения не влизало оформяне или имането на какъвто и да е достъп до оформяне на митнически документи, подготовка на пратката за транспортиране (нито документално, нито физически), изготвянето на фактура по сделката, проверка на съществуващите регулации, наложени от САЩ или от която и да е друга страна на държави, в които са клиентите от портфолиото, верифициране на спазването на гореспоменатите регулации при осъществяване на сделка.

Турция отново се сети за Гюлен и призова САЩ да го екстрадират

Държавният секретар на Съединените американски щати Рекс Тилърсън се срещна в четвъртък с министър-председателя на Турция Бинали Йълдър...

На нито един от служителите на тази позиция, в това число и на Желяз, не им е провеждан инструктаж за ембарго и при постъпването им на работа в компанията никога не са им давани инструкции да не работят с клиенти от определени държави, твърдят близките му. Нито един служител не е знаел, че трябва да е наясно кои стоки са с двойна употреба, кои държави са под ембарго със САЩ и как се оформят митнически декларации, казат те. При възникнали проблеми или забавяния с пратки, продавачите са в директен контакт с клиента и са длъжни да го информират за статуса на поръчката. Достъп до информация, свързана с транспортиране на пратката и изготвяне на фактура, служителите взимат от преките си ръководители и от отдел "Логистика". Те нямат системен достъп да следят подобна информация, пише още във Facebook групата в защита на Желяз. 

В резултат на осъществените през 2013 г. и 2014 г. общо 7 сделки със Сирийските Авиолинии, Желяз се оказва обвинен в престъпление, предвиждащо осъждане от съда във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор в САЩ и глоба от 1 250 000 щатски долара.

Арестът

Пред Нова телевизия стана ясно, че Желяз е задържан, след като е викнат за справка по съвсем друг случай - катастрофа. Задържане се допуска, когато случаят е неотложен. Не виждам как това се отнася до Желяз, който дори няма полицейска регистрация, каза адвокатът му, който обясни, че бил пуснал жалби и полицаите дори не искали да ги приемат, макар те да са съобразени и с официални споразумения между България и САЩ. Адвокатът каза и, че срещу още четирима работещи в компанията има искане за задържане, а двама от шефовете на американската компания вече лежат в затвора в САЩ, с присъди от 2 до 4 години.

Задържан е в момента, в който е установен, издирван е с червена бюлетина от Интерпол, коментира говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Тя каза, че други българи, участващи в това, няма, като уточни, че няма давност съгласно американските закони за такова престъпление.

Полският върховен съд отказа екстрадиция на Роман Полански в САЩ

Върховният съд на Полша отхвърли касационния протест, оспорващ постановление за отказ за екстрадиция на известния кинорежисьор от полск...

Желяз е на 29 години, роден е в Добрич. Завършил е Природоматематическа гимназия в града и бакалавър специалност "Културология" в Софийски Университет СВ. Климент Охридски в София.

Той напуска работа в AW Tronics през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия. По това време Желяз вече е служител на "Луфтханза Техник София". На 16 март 2018 година е освободен от работа в "Луфтханза" поради присъствие на името му в черния списък на Търговския департамент на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com