Европейският съвет подкрепи Чехия срещу Русия и осъди "незаконните и подривни дейности" на Кремъл

3934
Европейският съвет подкрепи Чехия срещу Русия и осъди "незаконните и подривни дейности" на Кремъл
Снимка: iStock/Guliver

Извън голямата извънредна тема "Беларус", снощният Европейски съвет, на който България беше представена от президента Румен Радев, обсъди още темите "Русия", "Великобритания" и "Близък изток" и "Мали". Заседанието на Съвета завърши рано тази сутрин.

По отношение на Русия, Европейският съвет изрично подчерта следното - "осъжда незаконните, провокативни и подривни дейности на Русия срещу ЕС, неговите държави членки и извън тях. ЕС потвърждава отново единството и солидарността на Съюза пред подобни актове, както и подкрепата му за държавите от Източното партньорство". С израза "подобни актове" се има предвид случая "Врбетице", като специално за него ЕС изрази солидарност с Чехия и подкрепи "нейните ответни действия" т.е. експулсирането на руски дипломати.

Песков: Русия не приема двойни стандарти в международните отношения

Необходимо е да се борим срещу двойните стандарти в международните отношения, Русия категорично ги отхвърля. Това заяви прессекретарят ...

Същевременно, Европейският съвет потвърждава отново ангажираността си с петте принципа, ръководещи политиката на ЕС спрямо Русия. Той приканва върховния представител и ЕК да представят доклад с варианти на политиката за отношенията между ЕС и Русия, в съответствие с тези принципи, с оглед на заседанието му през юни 2021 г.

В отношенията с Обединено кралство, Европейският съвет приветства влизането в сила на 1 май 2021 г. на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство. Това споразумение, заедно със Споразумението за оттегляне и протоколите към него, осигурява рамката за нашите отношения с Обединеното кралство. И двете споразумения следва да бъдат изпълнявани ефективно и в тяхната цялост, като същевременно трябва да се осигури оперативността на предвидените в тях управленски структури.

Двете споразумения предоставят на ЕС възможност да поддържа възможно най-тясно партньорство с Обединеното кралство, като същевременно се отчита фактът, че държава извън ЕС не може да се ползва със същите предимства като държава членка и че отношенията винаги трябва да се основават на баланс между правата и задълженията. Отношенията с Обединеното кралство следва да продължат да бъдат от взаимна полза и при никакви обстоятелства не могат да подкопават целостта на единния пазар, митническия съюз или автономността на ЕС при вземането на решения. Европейският съвет призовава Обединеното кралство да зачита принципа за недопускане на дискриминация между държавите членки.

Европейският съвет приканва ЕК да продължи усилията си за осигуряване на цялостното изпълнение на споразуменията, включително в областите, отнасящи се до правата на гражданите на ЕС, рибарството и еднаквите условия на конкуренция, като използва пълноценно инструментите съгласно споразуменията, в непрекъсната координация и постоянен диалог със Съвета и неговите подготвителни органи в съответствие с установената практика.

Путин: Ще избием зъбите на тези, които искат да хапят Русия

Президентът на русия Владимир Путин предупреди в четвъртък, че руснаците ще "избият зъбите" на онези, които атакуват тяхната страна ил...

За Близкият изток, ЕС приветства постигнатото примирие, което би трябвало да сложи край на насилието. "ЕС ще продължи да работи с международните партньори за нов старт на политически процес. ЕС изтъква отново своята твърда ангажираност към решението за две държави", се казва в официалното комюнике на Съвета.

Относно Мали, Европейският съвет се присъединява към декларацията на ECOWAS и Африканския съюз и осъжда категорично отвличането на президента на прехода на Мали и министър-председателя и призовава за тяхното незабавно освобождаване. Европейският съюз има готовност да обсъди целенасочени мерки срещу политическите и военните лидери, които възпрепятстват малийския преход.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа