Гняв срещу готвеното шоково намаление на субсидиите за партиите извън парламента

7920
Гняв срещу готвеното шоково намаление на субсидиите за партиите извън парламента
Снимка: БГНЕС

Партиите в парламента ще получават по 11 лева на глас, а тези, които са извън парламента, но са минали границата от 1% от участвалите на последния парламентарен вот – по 1 лев на глас. Това гласи приета поправка в Закона за държавния бюджет от Комисията по бюджет и финанси.

Попадаме под ударите на управляващата престъпна група, подчерта бившият общински съветник във Варна Костадин Костадинов, председател на партията "Възраждане". Това е единствената партия, която сега получава субсидия, но е извън парламента – 416 856 лева.

Партия "Възраждане" дари част от субсидията си за ин витро опити

Варненската партия "Възраждане" с лидер бившия общински съветник във Варна Костадин Костадинов дари първия транш от партийната си субси...

Костадинов напомни, че неговата партия дарява субсидията си. 130 хил. лева са дадени на Фонда за асистирана репродукция, а останалите са за организацията "Искам бебе", уточни той. Сега, с тази поправка, няма да можем дори да правим по-големи дарения, заяви председателят на "Възраждане" пред bTV. Според него всичко се случва, защото е подал сигнал до прокуратурата заради думите на Бойко Борисов относно "наркотрафикантите в парламента".

Костадинов се усъмни, че зад всичко стои Веселин Марешки – защото "Воля" е основен двигател на поправката. Всичко на комисия е станало много бързо – Менда Стоянова (бел. ред. – председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание) . Утре може да кажем, че за управляващите субсидията трябва да е 11 лева, а за опозицията да е 5 лева, възмути се бившият общински съветник от Варна.

За Костадинов това категорично е законова поправка срещу партията му.

Предлагам субсидията да стане 6 лева, каза шефът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, който направи следната сметка: 11 лв.+1 лв.=12 лв : 2 = 6 лв. Той обясни предложението си с думите, че ако дадена партия е абсолютно маргинална - има 100 гласа, няма какво да се финансира. Малките партии няма да загинат, но се създава двоен стандарт. Депутатите имат поправителен – да си вдигнат ръката в залата и да се поправят, посочи шефът на "Информационно обслужване". Стига сме дразнили хората - Френската революция почва заради това, многозначително заключи Константинов.

Реформаторите искат намаляване на партийната субсидия, но само за партии с над 150 000 гласа

Внасяме законопроекта за регресивната скала отново, защото вярваме, че това е работещ модел, който ще посрещне нуждите на партиите, без...

Не може едните да имат предварителен бонус, заяви Боян Атанасов от гражданска инициатива за 100% мажоритарни избори. Вие да забелязвате дали с нещо са се съобразили депутатите, добави Атанасов, визирайки референдума на Шоуто на Слави, където един от въпросите беше дали субсидията на партиите да стане 1 лева за 1 действителен глас. 150 млн. лева за един мандат отиват за партийни субсидии и къде отиват те - по банкови сметки, заключи Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Зелено движение" и ПП-ДБ отново заедно, но по места

Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Изплащат със седмица по-рано украинската помощ на земеделците

От юни се възобновяват полетите София - Баку

"Ню Йорк таймс": Риск от авторитаризъм в България след още избори? (СНИМКИ)

Европейските "зелени" са готови да се борят за по-силна Европа и равенство между всички страни

Политолог прогнозира пренареждане в редиците на ГЕРБ след вота

Коя е партията с най-стабилен електорат?

Никола Минчев призна, че комисията "Нотариуса" в НС не е разплела нито един възел

"Алфа Рисърч": ГЕРБ са фаворити, а ПП-ДБ донори на изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика