Говорят младите политолози: Ще успее ли да се съвземе "Има такъв народ"?

21536
Говорят младите политолози: Ще успее ли да се съвземе "Има такъв народ"?
Снимка: Иван-Асен Иванов и Флора Стратиева

“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която представяме мненията на новото поколение млади политолози по важните обществени въпроси. Част от тази нова вълна анализатори вече придобиха популярност в публичното пространство, а други ще видите за първи път. Всички те обаче са обединени под един общ знаменател – експертност, адекватна преценка и широта на мненията.

В навечерието на вота в поредицата представяме коментарите на младите анализатори относно кампаниите на всички политически сили, които според последните социологически данни ще преминат 4-процентовата бариера. В четвъртия материал разговаряме за партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ".

Разговорът ни по темата е с Иван-Асен Иванов (вляво) - политолог и експерт по политическите науки с фокус върху европейските въпроси и Флора Стратиева (вдясно) - журналист, анализатор и влогър. Ето какво ни отговориха те:

Какъв е вашия поглед върху кампанията на "Има такъв народ"? Сякаш този път представителите на партията са доста по-умерени и дипломатични, отворени към медиите и хората, но не закъсняха ли фатално много с този тип стратегия?

Иван-Асен Иванов: Със сигурност стряскащото оттегляне на обществена подкрепа и прогнозите на повечето социологически агенции, които вещаят пропадане за ИТН от първа на почти пета позиция, са основните причини за тяхното доста по-смирено и обрано поведение. Както в 45-ото, така и в 46-ото Народно събрание, формацията на Слави Трифонов притежаваше почти еднолично възможността и отговорността за съставяне на работещо, реформаторско правителство, което да канализира енергията на всички граждани, включили се в мащабните протести през миналата година. За жалост, тежката липса на консенсусно поведение, тоталното неразбиране на реалната политическата среда, както и до голяма степен некомпетентността и зависимостите на ИТН, прикрити зад агресия и опити за представяне на подобно държание, като "антисистемно", успяха да отблъснат огромна част от разумните избиратели. В това положение, каквато и стратегия за кампания да бъде изградена и дори тя да бъде изпълнена перфектно, щетите ще бъдат катастрофални и много трудно могат да бъдат овладяни.

Флора Стратиева: Кампанията на ИТН е отражение на опитите им да обърнат обществените представи за случилото се през изминалите две народни събрания. Знаете ли, в психологията има един много интересен термин, носещ хубавото българско име “гаслайтинг”. Това представлява вид психологическа манипулация, която да накара човек да се съмнява в обективността на своята реалност, както и да постави под съмнение трезвата си преценка за случващото се. В известен смисъл, задачата на ИТН по време на тази кампания е именно следната - да убедят обществото, че техните действия в 45-ото и 46-ото Народно събрание не са това, което са. Че те знаят нещо, което останалите не. За да стане това обаче, трябва да минат и през “стандартните” методи на комуникация, които досега отричаха като ненужни.

Партията на Станислав Трифонов вече категорично не е фактор в българската политика, смятат младите анализатори.

 

Може ли да се твърди, че в настоящата кампания, а и с оглед последните социологически данни, избирателят ги посочи като виновните за това отново да сме на избори? Ще успеят ли изобщо да свалят от плещите си този товар или по-скоро ще се засилят обвиненията още повече, заради мненията, че именно те дават противоречиви послания към обществото и своите избиратели относно здравната криза, най-вече свързана с ваксинацията? 

Иван-Асен Иванов: ИТН вече практически не фигурират в основата на политическия дневен ред. Каквито и техни позиции или послания да наблюдаваме, те вече вълнуват много по-малка част от населението. Партията на Трифонов успя да се самомаргинализира и към настоящия момент нейните становища и дейности нямат нито пряко касателство, нито решаващо значение спрямо процесите на властта. Огромното разочарование е нормално, когато в исторически за страната момент, си получил солидна електорална подкрепа и хората са гласували доверието си на теб, а ти не си успял по никакъв начин да го оправдаеш и да съумееш да отговориш на очакванията им. За всеки, който разбира нормалните пътища за функциониране на демокрациите, е пределно ясно, че главната вина за политическата криза и спиралата от избори е на ИТН. Оттук нататък правото им да бъдат формиращ за бъдещето на страната играч, по всяка вероятност ще бъде отнето.

Флора Стратиева: Според социологическите проучвания, които те твърдят, че отричат, българският избирател наистина вижда най-голяма отговорност в тяхно лице за несъставянето на правителство. Вярвам, че ще успеят да запазят твърдите си ядра, но периферията им в голямата си част е съставена от политически номади без особена партийна лоялност. В този ред на мисли е твърде възможно те да се преориентират към новите “силни на деня”. Относно ваксинацията, ИТН успява да катализира повече анти-ваксърски вот, макар и лидерът им да заяви, че е ваксиниран. Това обуславя и противоречите им послания, но, честно казано, ако трябва да очакваме единна позиция относно ваксинацията от някоя политическа сила, по-скоро няма да е тази.

Напълно логичен е спадът на ИТН от първа до пета политическа сила - фаталните грешки ги маргинализираха, подчертават събеседниците ни.

 

В последните седмици съществуват мнения в публичното пространство, че в следващия парламент със сигурност ще има правителство на промяната, но все по-редки и несигурни са изказванията, че ИТН ще присъства изобщо в него. Как гледате на подобна хипотеза, възможно ли е в 47-мия парламент ИТН да са извън формулата на властта? 

Иван-Асен Иванов: Една от емблематичните характеристики в политическото отношение на ИТН, беше пренебрежението и яростта, с които те гледаха на условията за формиране на кабинет, поставени на масата за преговори от партиите с по-слаб резултат от техния. Сега по всичко личи, че именно ИТН ще бъдат в по-неблагоприятната електорална позиция и ще им се наложи да се съобразяват с чужди предложения за съставяне на правителство, идващи от друг мандатоносител. Интересно ще бъде да проследим, дали когато техните настървени методи бъдат прилагани върху самите тях, те ще продължат да ги намират за приемливи. Смятам, че именно от ориентацията на ИТН в новата им роля, на партия извън първите три, ще зависи дали ще успеят да намерят място в конфигурацията на едно бъдещо управляващо мнозинство.

Флора Стратиева: Не. Наличието на нов политически субект в лицето на “Продължаваме промяната” не представлява катализиране на нов протестен вот, а преразпределение на предишния. Хората, които са гласували за т.нар “партии на статуквото” няма да сменят лагера, с изключение на част от БСП. Но от това, което виждаме, БСП все пак запазва досегашните си резултати, а тези, които губят позиции са ИТН, ДБ и ИБНИ. Една част от техния електорат се пренасочва към ПП, което съответно не дава възможност за постигането на заветна “Мисия 121”. Това изключва конфигурация на “промяната” без ИТН.

Припомнете си статията за коалицията ГЕРБ-СДС тук. Прочетете интервюто относно кампанията на новата формация на Кирил Петков и Асен Василев тук. Вижте и какво споделиха младите анализатори за "БСП за България" тук.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш здравен министър обяви, че ще съди "Капитал"

Нанков: Откакто ГЕРБ не е на власт, пътищата не се поддържат

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика