Иванчева и Петрова: Прокуратурата да каже кой "членува" в имотната мафия! (ВИДЕО)

9143
Иванчева и Петрова: Прокуратурата да каже кой "членува" в имотната мафия! (ВИДЕО)
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

В първата част от интервюто на Actualno.com с Десислава Иванчева и Биляна Петрова, двете споделиха подробности относно безстопанствеността на общинска земя специално в "Младост". Дали обаче заради това Иванчева и Петрова сега са в съда и кой смятат, че стои зад натиска срещу тях - след като не се признават за виновни - разберете в следващите редове!

Вече мина доста време, откакто сте в ареста. Имахте време да помислите върху делото и доказателствата, разговаряли сте и с адвокати. Мислите ли, че опитите да стопирате схемите за кражба на имоти и блокирането на строежите са причината да сте подсъдими и под домашен арест?

Иванчева: Ако обърнете внимание колко много общинска собственост сме актували за толкова малко време, колко имотни измами сме спрели… Също така се опитваме да си върнем около 18 апартамента и търговски площи, което в пари е също доста голяма сума. Водим битка да си върнем и уникалните и изключително ценни общински терени в "Горубляне", върху които се помещават много автокъщи. Не продаваме нито един квадратен метър общинска площ и така блокираме законово изникването на строежи. Един такъв, предвиден строеж, блокирахме на ул. "Йерусалим" до блок 73. Теренът там бе продаден от временно изпълняващия длъжността кмет Румен Русев. Успяхме да блокираме и строеж до 131-во училище, като изградихме фитнес площадка върху терена и така ударихме сериозно нечии интереси. Отделно се бяхме договорили да извадим 14 инвеститори от междублоковите пространства и те да не построят плануваните им сгради. Така тези пространства щяха да си останат зелени площи.

Имате ли конкретна представа кои представители от строителната и имотната мафия са подели кампанията срещу Вас? Защото "имотна мафия" звучи много общо казано - би трябвало да говорим за хора, с имена!

Петрова: Това е работа на прокуратурата. Ние като се арестувани как можем да разследваме?

Отново Ви казваме това, което го пише в корицата на делото – "Да не вземе да стане заразно, че независим кмет си върши законово работата".

По времето на Иванчева имаше ли паднал кран? В съдебна зала един от инвеститорите се беше оплакал, че Иванчева се заяждала с него, защото му правила проверки на крана и имал предписания да го оправи. Самите проверки се приемат като заяждане, което е абсурдно. Да не говорим, че при този същия обект се беше свлякла улицата при спирката на градския транспорт и можеха да загинат хора. Правехме проверки с реални актове. Някои предприемачи казваха, че няма смисъл и не ги устройва бетонът да съхне в срока, упоменат в закона – 2 седмици.  

Иванчева: Много често строителите презастрояват законовата норма или най-малкото правят опити да го направят. Като пример бих посочил една сграда, която ще построи "Гаранти Коза" – благодарение на това, че контролираме нещата, се оказа че те нямат право строят 72-метрова сграда, а 12-метрова. Строителите и инвеститорите са свикнали да си налагат това, което искат и администрацията да се съобразява с това.

Петрова: Аз ще спомена само един предприемач, който каза, че "тия тъпанари – районните кметове, трябва да станат назначаеми". Това е едно такова битуващо мнение на строителните предприемачи, че районните кметове са едни пощенски кутии, които трябва да обслужват интересите на силните на деня. Тъй като това не беше нашето виждане и разглеждахме обстойно всеки документ и смятаме, че е абсурдно всеки един кмет да гледа работата си през пръсти, ни прави неудобни.

Все едно да дадат на наемател да ви продаде апартамента. Прави се поредното изменение на подробните градоустройствени планове, засяга се държавен имот и в такъв случай разрешението трябва да се даде от държавата – областният управител, а те са взели становище от директора на съответното учреждение, което в случая е наемател (ползвател) и там е написано в самата заповед, че той е дал разрешение. Очевидно това е грешка - дали умишлено или не, тя е направена и не е наша работа да я разследваме.

Беззаконието продължава и е на високо ниво. Който и да стои зад акцията срещу нас, той е на изключително високо ниво. Ниво, което може да управлява и да дава невидими заповеди на съда и на Министерство на правосъдието.

Иванчева: Хората безспорно са силни, защото апелативният съд наруши редица процедури, както и Министерството на правосъдието. Това според мен е група от хора, която просто ги е страх да не станем заразни и да не продължим да спираме кражби за милиони – мисля, че сме се справили доста добре. Обикновено в общините за 1 година се сформират екипи, хората мислят как да заработи колелото и т.н., а ние успоредно си гледаме задачите, но правехме и проверки.  

Ние и двете живеем в "Младост", аз от 45 години. Дойдоха да застроят една полянка пред блока ни – администрацията и тогавашния кмет Авджиева казаха, че всичко е законно и че ще се строи. Писахме на всички институции, включително и на парламента и се опитвахме да си отстоим правата, да се защитим. Знам какво означава да знаеш, че правото е на твоя полза, но администрацията да не те чува и да се прави на луда, а тя неведнъж го е правила. Отделно имаше и заменки тип "кон за кокошка" – взимаме частта на топлофикация, където са тръбите, а даваме едно разкошно място между две улици на ъгъл. Нашата идея и цел не е била да ставаме политици – политици ни направи неволята да вземем нещата в свои ръце и ние гражданите да си се грижим за нашите интереси.

Според Вас, какъв ще бъде финалът на делото?

Иванчева: За нас обективната истина отдавна вече излиза, макар и на части. Обвинението е саморазклатено. За съжаление, обидното е, че г-н Иван Гешев излъга медиите как сме взели парите, как сме ги броили, как сме ги сложили в чантата, как в нас са намерени документи от общината, че сме светели като коледни елхи… Аз питам как са се появили тези петна на моята седалка, при положение, че пръстите ми не светят? Как имам отпечатъци на сенника, как ръчната съм я вдигнала без да си изцапам ръцете и волана? Това означава, че някой е влизал в колата, когато нас са ни отстранили от колата или преди това? Защото преди да дойдат да ни заловят, ние трябваше да можем да заключим колата ни, а не да я оставяме с отворени врати и багажник и да стои безпризорно и някой да влезе нарочно да постави следите. Надявам се истината да продължава да излезе наяве.

Петрова: Смятам, че върху съда има влияние, от така да ги наречем "външни сили".

На каква фаза е делото Ви в Страсбург, което сте завели и какво е исканото обезщетение, ако не е тайна?

Петрова: Там делата се гледат бавно и продължават минимум 4 години.

Иванчева: За обезщетение още не сме говорили, но тъжното е, че ние, гражданите – вие и ние, и аз, ще си платим от собствените пари. Защото е важно, когато прокурорите очевидно лъжат - те да си носят последствия за думите.

Ето аз сега искам да заведа дело срещу Гешев затова, че е лъгал, че сме прибрали парите и аз не мога да го осъдя, че очевидно лъже, защото него го пази законът, но аз въпреки това ще заведа дело. Фразата, че сме "поставили на колене някого" също я няма в СРС-тата.

Тъжно е и че българските евродепутати не направиха абсолютно нищо по нашия въпрос – единствено г-н Светослав Малинов се изказа само в наша защита.

Петрова: Така или иначе сме в страната на неограничените възможности и всичко така или иначе се случва като в някакъв филм с лош сценарий, така че предпочитам да не прогнозирам как ще приключи делото, но се надявам, че истината, че никога не сме искали подкупи ще излезе наяве.

Иванчева: Никога не сме искали, принуждавали, упълномощавали някого да иска пари от наше име. Никога не сме знаели, че имаме отворен кашон, който, забележете, сме карали при отворени врати и прозорци и в който има огромна сума пари. Не смятате ли, че е твърде рисковано да пътуваме с такъв отворен кашон? Много лесно бихме станали жертва на грабеж? Кой нормален човек ще се движи с толкова пари по такъв начин?

Надявам се съдът ще бъде разумен и истината рано или късно ще излезе. Призовавам хората просто да не се притесняват – това с нас е един вид наказание – тези, които не слушкат и не са системни играчи - какво може да им се случи.

Манипулацията рано или късно излиза наяве. Макар и странно да звучи, е крайно време да вземем властта в наши ръце и да започнем да се координираме и организираме.

Петрова: Ние още сме на първа инстанция и означава, че със сигурност ще има още 2 – това са 1, 3, 10 години от твоя живот, в които ти можеш да си подсъдим, което те изтощава финансово - за адвокати и емоционално и всички около теб. На мен ми блокираха всички сметки, включително и стипендията на детето ми и уведомлението за блокирането беше за 10 месеца, повече отколкото е забавата на преписката на Ваклин.

Те те поставят не на колене, а по-лошо и един такъв процес може да съсипе живота на теб и близките ти в продължение на години и дори когато истината излезе наяве, тези години няма кой да ти ги компенсира. Надявам се, че будните граждани ще искат да променим статуквото и ще имат силата да се кандидатират на избори, защото всички виждаме, че системата трябва да бъде променена.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю