Какво гласят заповедите за извънредната епидемична обстановка

18466
Какво гласят заповедите за извънредната епидемична обстановка
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обеща на извънреден брифинг до 0 часа на 14 май да публикува на сайта на министерството 4 заповеди, които да регламентират най-важното от извънредната епидемична ситуация, която правителството обяви вечерта на 13 май.

Припомняме, че МС по-рано решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

"Предстои да издам няколко заповеди, които ще влязат от 0 часа на 14 май. Едната е за противоепидемичните мерки, втората за преминаване през КПП-тата и влизането и излизането от държавата, третата – за карантина и изолация, четвъртата – какво ще остане за работи". Това каза Ананиев на брифинга по-рано.

Минута преди 0 часа на 14 май заповедите бяха публикувани на сайта на МЗ.

Противоепидемичните мерки у нас:

Не се разрешават посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки и барове. Закрити търговски площи на заведения за хранене, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, търговски центрове тип МОЛ, представляващи затворени обекти. Изключение са банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини, аптеките и дрогериите в тях, както и заведенията за за хранене с открита площ и самостоятелен външен вход. Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни учебни мероприятия(занимални, клубове, зелени училища и др.) в училища, университети и други обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение. Изключения се допускат за обучението на курсантите от академията на МВР, свързани със сигурността и опазването на обществения ред, шофьорските курсове, учебните центрове, които извършват подготовка на морските лица, гражданското въздухоплаване и железопътния транспорт.

Преустановяват се всякакви форми на дейност с деца и ученици извън системата на образованието, както и посещенията на яслите и детските градини.Не се разрешава провеждането на масови спортни мероприятия на закрито и на открито. Изключение се допуска за спортни мероприятия за аматьори с до 12 участника без състезателен характер, без публика и само на открити места.

Забранява се провеждането на масови научни мероприятия като конференции и симпозиуми.

Забранява се масовото провеждане на културни мероприятия на закрито – театри, концерти, специфични прояви и др., с изключение на посещения на галерии, музеи, библиотеки и кина.Мероприятията, които не са забранени, се провеждат до заетост на 30% на места от общия им капацитет.

Забранява се провеждането на всякакви организирани събития на групи над 10 лица с изключение на допуснатите мероприятия.

Забраняват се свижданията в здравни заведения и социални домове.

Остава часовият диапазон от 8.30 до 10.30, в който само лица на видима възраст над 60 години могат да посещават хранителни магазини и аптеки.

Пълният текст можете да видите ТУК.

Забрана за влизане в страната

От 14 май до 14 юни се забранява влизането на територията на страната от всички гранични пунктове на всички лица, независимо от тяхното гражданство. Забраната не се отнася за български граждани, членове на семействата на български граждани, лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване, медицински специалисти, медицински научни работници и социални работни, когато целта на пътуването е свързана с упражняваната от тях професия, транспортен персонал и чуждестранни официални длъжностни лица, сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма. 

Изключение от забраната се допуска и по отношение на транзитно преминаване през територията на страната. Транзитно преминаване се допуска единствено в случаите, когато може да се гарантира незабавното напускане на територията на Р България.

Всички лица, които влизат на територията на Р България се поставят под карантина в срок от 14 дни. 

Подробности за водачите на товарни автомобили вижте в Заповедта ТУК

Изолация и лечение на болни с доказан COVID-19

Оздравели от коронавирус вече ще бъдат изписвани от болничните заведения след един отрицателен тест, извършен по PCR метод. Това става ясно от нова заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, която влиза в сила от 14 май и важи до изричната й отмяна. Досега възстановилите се пациенти се считаха за здрави след два поредни отрицателни PCR теста.

Според заповедта на задължителна изолация и болнично лечение вече ще подлежат всички пациенти над 60 години, без значение от наличието на клинични симптоми, лицата с придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния, лицата с тежко протичане като задух или затруднено дишане, както и всички, които нямат възможност да се самоизолират и лекуват в домашни условия. След получаването на един отрицателен тест за коронавирус и по преценка на лекуващия лекар, те ще е изписват от болница, след което ще трябва да спазват 28-дневна карантина у дома.

Илияна Йотова: Обидно е за българската нация да има такъв здравен министър

В такъв момент, в какъвто се намира целият свят, е обидно за българската нация да има такъв здравен министър. Това написа във Facebook ...

Асимптоматичните лица, които не спадат в горните категории, ще подлежат на изолация в домашна среда за период от 28 дни. Срокът започва да тече от датата на първия положителен тест. На домашна изолация и лечение подлежат и всички с леки симптоми, без придружаващи хронични заболявания и под 60 годишна-възраст. Те ще се считат за здрави след наличието на един отрицателен тест и след преминаването на задължителните 4 седмици карантина, като, както и досега, тези лица ще трябва да я съблюдават строго и ще бъдат обект на проверки от органите на реда. В случай, че изолацията бъде прекратена, те ще носят отговорност.

Под карантина, но за срок от 14 дни, ще се поставят и всички лица, които са били в контакт с доказано заразен. За същия срок се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването. Всички карантинирани лица ще бъдат под медицинско наблюдение, което ще се извършва от общопрактикуващия лекар или от съответната регионална здравна инспекция. Ако не проявят симптоми на остро респираторно заболяване, изолацията им се прекратява на 14 ден. Ако, обаче, подобни симптоми има, те са длъжни да се свържат с общопрактикуващия лекар или съответното РЗИ.

Организация на работа

Всички работодатели и органи по назначаване в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност организират дистанционна форма за служителите си. Когато е невъзможно прилагане на дистанционна форма на работа се прилагат следните противоепидемични мерки в работните помещения: дезинфекция, недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести ( повишена температура, кашлица, хрема), инструктаж на персонала за правилна хигиена и осигуряване на сапун, вода и дезинфектант, създаване на организация за физическа дистанция най-малко от 1,5 м. 

При непосредствено обслужване на клиенти е задължително носенето на защитна маска. Има и задължение за осигуряване на лични предпазни средства на персонала. 

Ананиев: Не извънредно положение, извънредна епидемична обстановка за месец

Изтече срокът за обявяване на извънредно положение в страната, а днес беше публикуван Закона за здравето, каза министарът на здравеопаз...

Собственици на обекти с обществено предназначение осигуряват спазването на дистанция от 1,5 м, осигуряват дезинфектант на входа на обекта, осигуряват контрол на броя на влизащите.

Всички лица, намиращи се в закрити обществени места трябва да имат поставена защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата.Обществени места по смисъла на заповедта са: обществен транспорт, търговски, спортни или културни обекти, администрации, молитвени храмове,места, на които се предоставят обществени и други услуги.

На открити обществени места хората, които не са от едно семейство, са задължени да спазват дистанция от 1,5 м. 

Пълният текст на заповедта може да видите ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика