Китайският вирус доказано се появи в Европа, почва евакуация на чужденци от Ухан

7747
Китайският вирус доказано се появи в Европа, почва евакуация на чужденци от Ухан
Снимка: Getty Images/Guliver

Здравните власти в германската провинция Бавария обявиха, че имат случай на заразен от коронавируса от Ухан, който не е пътувал до Китай, а е прихванал болестта от китайски колега, пише БГНЕС, позовавайки се на Deutsche Welle.

Смята се, че това е първия случай на предаване на потенциално смъртоносния вирус от човек на човек в Европа. Досега в България имаше съмнение за един разболял се, но той беше диагностициран във ВМА със сезон грип - все пак е под наблюдение за 2 седмици, колкото е максималният инкубационен период на болестта. А как се готви да действа правителството ни заради сънародниците ни в Ухан - научете в този материал!

Заразеният в Бавария прихванал вируса от китайка, с която били на обучение, организирано от компанията, за която работят. Заразеният е 33-годишен мъж от градчето Старнберг на около 30 километра южно от Мюнхен. Заразил се е от 23-годишна китайка от Шанхай, която започнала да показва симптоми на болестта чак когато се качила на самолет за родината си. Смята се, че е била заразена от родителите ѝ, които са от околностите на град Ухан, откъдето тръгна коронавирусът.

Хората, които са били в близък контакт с двамата заразени, са предупредени за евентуалната опасност и са под наблюдение дали ще покажат признаци на заболяването.

Здравните власти в Бавария разпространиха обръщение, в което се казва, че заразеният 33-годишен мъж е изолиран, а опасността за жителите на Бавария е малка. БНТ обаче съобщава, че има и нови случаи - с този мъж са общо четири.

Досега за регистрирани около 50 случая на вируса извън Китай, включително няколко в Европа. В общият случай, това са хора пътували до Китай и заразили се там. Само в няколко случая става дума за хора, които са били заразени от роднини.

Китайски туристи с признаци за коронавирус са хоспитализирани в Турция

Десет китайски туристи, пътували до Кападокия, Турция, и двама турски граждани са хоспитализирани с признаци за коронавирус, заяви на п...

Случаят в Бавария е необичаен, защото става дума за заразяване при липса на близки връзки между двамата. Властите обявиха, че ще открият гореща телефонна линия, на която гражданите ще могат да споделят тревогите си или да зададат въпроси.

Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан увери, че страната е добре подготвена за борбата с евентуална заразна болест.

Евакуация

Първият самолет с 200 японци, които са поискали евакуация от китайския град Ухан, вече излетя към Япония, пише британският вестник The Guardian.

Редица държави започнаха да евакуират своите граждани, след като Ухан стана център на заразата с нов, потенциално смъртоносен вирус. Япония обяви, че общо 650 техни граждани са поискали да бъдат евакуирани.

Експерт по инфекциозни болести: Изненадана съм донякъде от новия коронавирус

Донякъде е изненада как се развива коронавирусът, донякъде не. От това семейство, четири коронавируси се срещат при хората. Най-популяр...

Два френски самолета ще извозват граждани на Европейския съюз, които искат да напуснат града. Южна Корея също е сред държавите, които обявиха, че са организирали чартърни полети за свои граждани, блокирани в заразения град.

Канада каза, че 126 техни граждани живеят в Ухан и все още се преценява как да се действа. Отава не изключва да поиска от други държави да натоварят канадците на чартърните полети за евакуация.

Австралийските граждани, които бъдат евакуирани от китайския град Ухан, няма да бъдат допуснати на в континентална Австралия, а ще бъдат закарани на малък остров, съобщава австралийската телевизия 9News.

Самолети ще извозят австралийците, които искат да се евакуират от града в центъра на заразата с нов вирус и ще ги откарат на остров Рождество в Индийския океан. Там евакуираните ще останат под карантина 14 дни, за да е сигурно че няма да донесат заразата на континента.

Рождество е малък остров на повече от 1500 километра от Австралия. Той е задморска територия на страната и се намира по-близо до бреговете на Индонезия. Населението му е под 2000 души.

Заради епидемията шефът на СЗО пристигна в Пекин, вирусът достигна и Канада

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус пристигна в Пекин, където ще разговаря с представители ...

Смята се, че във Ухан има около 600 австралийци. Приоритет при евакуацията ще се дава на възрастни хора и млади семейства с деца.

Нова Зеландия обяви, че са се разбрали с властите в Канбера евакуираните техни граждани също да бъдат карани на остров Рождество.

Ухан е силно изолиран, като са спрени влаковете, междуградските автобуси и над автомобилния трафик се упражнява строг контрол.

Нови мерки в Китай

Градските власти в китайската столица Пекин ще налагат тежки глоби на аптеките, които са повишили цените на хирургическите маски, информира РИА Новости.

МВнР: Няма болни от коронавирус българи в Китай

Към момента няма данни за засегнати български граждани от новия коронавирус (2019-nCov) в Китай. Това съобщиха от Министерството на вън...

Предвижда се на спекулантите да бъдат глобявани с 3 милиона юана, което е около 430 хиляди щатски долара.

В последните 5 дни вървят редовни инспекции дали някой злоупотребява с цените на маските, които се търсят много заради вируса от Ухан. Проверяват се също така цените на други продукти, свързани с предпазване от заразата, като дезинфектанти и друго предпазно облекло.

Досега са регистрирани 31 нарушения на ценовата политика, казват властите в Пекин. Един от най-драстичните случаи бил с аптека в района Фънтай, която повишила цената на предпазните маски 6 пъти.

В магазините и аптеките в многомилионната столица още от миналата седмица се наблюдава недостиг на маски, които хората масово купуват, за да се предпазят от евентуално заразяване.

Какво трябва да знаем за новия вирус - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Преди да е станало твърде късно: Израел призова за още санкции срещу Иран

Наводнени улици и срутени пътища: Проблеми в Дубай и други емирства (ВИДЕО)

Любомир Кючуков: На ръба сме да стане от война между проксита война между две държави

Шолц: Със Си Дзинпин ще разискваме въпроса за мира в Украйна

МААЕ: Ядрените съоръжения на Иран са временно затворени

Нападението с нож в църква в Сидни е терористичен акт

"Иран заплашва световния мир": Нетаняху призова за обединение

Израел свалил 25 от 30-те ирански крилати ракети още извън пределите на държавата

15-годишен е предполагаемият извършител на нападението в църква в Сидни

Анализатор: Топката в момента е в полето на Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия