Кметовете на БСП бойкотираха националното събрание на общините

3599
Кметовете на БСП бойкотираха националното събрание на общините
Снимка: НСОРБ

Кметовете на БСП бойкотираха приемането на отчета за изтеклата 2018 г. и програмата на 2019 -та. По време на Общото събрание на Националното сдружение на общините (НСОРБ) те напуснаха залата, възмутени, че отново общините им не получават финансиране по линия на правителствените постановления. "Няма драма", категоричен бе председателят на сдружението Даниел Панов.

Пред Actualno.com кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, който отправи призива за напускане на залата, поясни, че са искали по този начин да дадат сигнал на управляващите, че е необходим диалог за постигане на повече справедливост. "Много постановления излезнаха в последната година и половина и всички средства са насочени към определени общини. Ние настоявахме в Управителния съвет на сдружението да се изградят правила, с които да има повече равнопоставеност и обективни критерии, защото независимо кой от коя партия е избран, всички са граждани на България и тези средства са на всички хора. Това наложи да подадем сигнал, че по този начин не става. Трябва да се потърсят форми на диалог и да се чуе гласа и на другите общини", заяви Москов. Той подчерта, че близо 88 общини са ощетени, а там живеят 1,8 млн. души.

"Близо 546 млн. лв. са разпределени в рамките на година и половина за общините и ние казваме, че те са разпределени без ясни правила и се чувства тенденция политически да се решават проблемите", добави Москов.

Той изтъкна, че за много общини от държавни средства не е разпределена и 1 стотинка. "Има бедстващи райони, малки общини, също градове с големи проблеми, където освен общинските бюджети няма пари от държавата. Става въпрос за училища, болници, улици, села, които са потънали в кал от години, за смяна на водопроводна мрежа, за укрепване на корита на реки... парите отиват в едни и същи общини и не винаги там, където са необходими", посочи още Москов.

Кметът на Гоце Делчев изтъкна, че в Националното сдружение има картотека на всички проблеми на общините и че държавата би могла да ползва капацитета му за по-справедливо разпределяне напарите.

Няма драма

Председателят на НСОБ Даниел Панов каза че е доволен от взетите решения и че не вижда проблеми. Няма драма, категоричен е той.

За разпределението на средства чрез ПМС той заяви: "за тези общини, в които колегите от БСП казват че са на ГЕРБ, живеят над 5.2 млн. български жители – това са 130 български общини. А в техните общини, в които те са кметове са 560 000 жители. Съотношението на средствата които са раздадени с постановленията е точно 1 към 10". Той посочи, че кметовете от БСП са не повече от 40, но втора политическа сила в местната власт – всички издигнати от неправителствени организации, сдружения и други партии са близо 50 кмета и тези кметове в техните общини са получили може би по-малко и от кметовете на БСП.

Няма драма, категоричен е Панов. Според него може би активността на някои от кметовете не стига до министерствата или съгласувателни процедури, които трябва да се правят в други държани институции.

"Няма драма с постановлението, но има политически натиск – не може колеги кметове от БСП да получават средства по ПМС и да приемат такава декларация", възрази Панов по отношение на действията на червените кметове.

"В сдружението винаги сме или единни и сме стигнали до правилното решение, което е за доброто на българските граждани. Не трябва политическите централи да се намесват в националното сдружение на общините, тъй като то е неправителствена организация, която в годините е доказала своята независимост и отстояване на проблемите както пред изпълнителната така и пред законодателната власт", заяви председателят на сдружението и изтъкна, че сдружението е дало над 130 становища по закони и че участва активно и в комисии на парламента и правителствено ниво.

Той съобщи, че днес е предложено на Управителния съвет да се потърси начин за онези общини, които не са получили средства по постановления на Министерския съвет да се направи анализ на приоритетни проекти, на спешни неотложни проекти в техните общини и да се направят срещи с правителството или с министър-председателя. Това беше прието, подчерта председателят на НСОБ.

Лекарският съюз и сдружението на общините против Националната здравна карта

Българският лекарски съюз (БЛС) и Националното сдружение на общините в България не подкрепят Националната здравна карта, стана ясно от ...

Според Панов след консултации в партийната централа е оказан натиск на напусналите събранието кметове. "Но какво трябва да кажат 40 общини от ГЕРБ, които също не са получавали пари от постановления две години – и те ли трябва да напускат Общото събрание на сдружението, и те ли трябва да не участват във вземането на решения от НСОРБ?", изрази недоумение Панов.

Той е категоричен, че в крайна сметка ръководството на сдружението ще продължи работата си до приключване на мандата му и подчерта, че в крайна сметка са важни решенията и отстояването на позициите на местната власт.

Недоумение от постъпката на червените кметове изрази кметът на Бургас Димитър Николов. Той изтъкна, че Националното сдружение е платформа на професионализъм и приятелство и че там се коментират проблемите надпартийно и изрази съмнение, че с наближаването на изборите вече е повлияно на кметовете от БСП. "Аз предполагам, че решението им е взето извън тази сграда. Призовавам ги да не бъдат толкова крайни. Няма тема или конфликт, по която да не можем да дискутираме и да се обсъждат компромисни варианти", заяви Николов и изрази надежда, че зрелостта и опитът ще надделеят над получилия се конфликт.

Помолен да поясни възможностите за подпомагане на ощетените общини, той заяви категорично, че няма механизъм, по който местната власт да се бърка пряко в управлението на държавата и в разпределението на ресурса. "Ние трябва да бъдем партньор и да търсим възможност да решаваме нашите проблеми, когато липсва ресурс в местната власт. Местната власт има донякъде възможност да привлича средства по оперативни програми и с месните бюджети с по-добра събираемост на приходите", каза Николов. "Навсякъде проблемите са остри и тежки, но смея да твърдя, че по-голямата част от колегите успяват да ги решават", добави той.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова изрази съжаление за получилия се разнобой. "Партийната централа вкара колегите, които са изключителни професионалисти, в тази ситуация", коментира тя. "Отчетът включваше всички проблеми. Колегата, който е председател на Контролния съвет, който е от БСП, направи изключително съдържателен отчет и беше приет единодушно, т. е. в сдружението работим наистина като екип, като прагматици, като хора, които трябва да работят и да търсят решения. Не бива това да ни разделя, защото хората очакват от нас конкретни решения", заяви Фандъкова.

Кметът на Разград: Градът "виси" в момента с проект за 35 млн. лв.

Проблемите и постиженията на местно ниво често биват неглижирани в българския информационен поток. Затова Actualno.com започна инициати...

Ресни Мурад, кмет на Ардино, подчерта пред Actualno.com, че в сдружението не би трябвало да има  партийни пристрастия. "Ние сме кметове на общини, в които има граждани с различни политически виждания, така че аз не представлявам само гражданите от ДПС, а и останалите, които не са гласували и подкрепяли ДПС. В националното сдружение трябва да постигнем точно това обединение и да поставим проблемите на месните власти от гледна точка на тяхната важност, не от гледна точка на политическа партия", заяви той.

"Дори да има такова разделение, това не дава основание да напускаме нашия форум. Форумът си е наш, на общините, а не на определена политическа партия", подчерта Мурад.

За финансовите затруднения на общините Мурад потвърди, че за малките положението е особено тежко. "Ние сме натоварени с много ангажименти, делегирани от държавата – ангажименти, за които често нямаме финансово обезпечаване. Така е с част от социалните услуги, така е в здравеопазването.

"Общините с общински болници изпитват много сериозни проблеми с дофинансирането на общинските болници. През последните дни темата се коментира, включително и от премиера, който каза, че ще помогне на общинските болници. Надявам се, това да се случи", каза кметът на Ардино. "От 10 години даваме по 150 000 лв., за да има Ардино болница на своя територия. Ако не е местната власт, тя да е закрита от доста време, но това е втори данък за хората, живеещи в общината", добави той.

Градоначалникът отбеляза, че много кметове се чувстват застрашени и от перспективата да им се налагат санкции заради чистотата на въздуха. "Аз една част от тях съм ги изпитал - два пъти ми е наложена глоба от РИОС за това, че реката е донесла найлони, туби и т.н.", разказа кметът на Ардино. Според него трябва тези отговорности да се споделят – да не са само за кметове на общини, а да има солидарност. "Има и държавни органи, власти, които трябва да помогнат за разрешаването на проблема – всички трябва да обединим усилия, а не само да натоварваме общините с определени ангажименти по опазването на околната среда, без за това да имат необходимия финансов и кадрови ресурс", категоричен е Мурад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика