Пак по втория начин - депутатите приеха поправка, касаеща "баницата Пирин"

3635
Пак по втория начин - депутатите приеха поправка, касаеща "баницата Пирин"
Снимка: Аctualno.com/Румен Скрински

Поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), касаещи природен парк "Пирин" приеха депутатите на второ четене. Със 108 гласа "за" и без нито един "против" през преходните и заключителни разпоредби на ЗЧАВ се изменя текстът на Законът за защитените територии (ЗЗТ) и по точно чл. 21, т. 9.

В момента въпросният текст гласи: "В националните паркове се забранява нарушаване на естественото състояние на водни площи, водни течения, техните брегове и прилежащи територии". Изменението позволява да може да се нарушава естественото състояние на водите в национални паркове "в случаи на опасност от наводнения, които могат да доведат до риск за живота и здравето на хората и до материални щети".

Природозащитници видяха пореден опит на "патриотите" да вземат "баницата Пирин"

"Обединени патриоти" отново опитват да повлияят на защитени територии в България и в частност в парк "Пирин". В това е твърдо убедена г...

Според природозащитната организация "За да остане природа в България", промяната се прави, за да има претекст да се осигури вода за машини за изкуствен сняг, защото сега за такова нещо не са разрешени водохващания.

"В действащите планове за управление на риска от наводнение не е идентифициран проблем с режима на националните паркове, регламентиран по ЗЗТ. Единственият случай на район със значителен потенциален риск от наводнения, попадащ в национален парк, е река Глазне над Банско. Затова в Плана за управление на риска от наводнение в района на реката е включена мярката "Изграждане на диги по десния бряг на река Демяница чрез дейности, щадящи природата". Тя е допустима по режимите на ЗЗТ и тези на националните паркове, съответно промяна на закона не се налага", атакуваха предложенията  от организацията "За да остане природа в България".

Подозренията се засилват и от факта, че нямаше никакви дебати в пленарна зала - единствено депутатът от БСП Пенчо Милков поиска вносителите да се мотивират защо е необходима промяната, с думите: "Мога само да предполагам". Освен това, поправката, срещу която стоят имената на депутатите от "Обединени патриоти" Атанас Стоянов и Борис Ячев, беше вкарана между първо и второ четене, на ниво комисия.

Припомняме между Коледа и Нова година миналата година беше изменен Планът за управление на Пирин, което доведе до протести и съдебно дело, спечелено на първа инстанция във ВАС от природозащитниците.

Държавата ще чисти въздуха със законодателни промени и европрограми

Стандарти за качеството на въглищата и брикетите за битово отопление, държавна лаборатория за проверка на сертификатите на производител...

Други промени

Съгласно приетите текстове, държавата ще напише наредби за качеството на дървесината и на твърдите горива, използвани за битово отопление. Ако някой продава твърди горива за битово отопление без регистрация, глобата е от 1000 до 10 000 лева, с имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лева. Същите са глобите ако някой продава твърди горива, които не отговарят на изискванията за качество, а по-високи са, ако не отговаря на изискванията за етикетиране – от 5000 до 10 000 лева и имуществена санкция между 30 000 и 50 000 лева. Има предвидени глоби и за замърсяване на въздуха заради строителна дейност – 100 до 1000 лева, с имуществена санкция от 500 до 2000 лева. Освен това, 80% от наложените глоби за инсталации с комплексно разрешително отиват в общинската хазна, на чиято територия е инсталацията. Става въпрос за глоби, които варират от 2000 до 500 000 лева, по чл. 164 от Закона за опазване на околната среда.

Също с наредба, на Министерския съвет, се приема с колко ще намаляваме вредните емисии, съгласно Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха. Компетентни органи за чистотата на въздуха са кметовете и общинските съвети, директорите на РИОСВ, МВР и транспортното министерство (за моторни превозни средства).

Ако в даден район има превишаване на вредните емисии, кметовете разработват програми за противодействие, а общинските съвети одобряват. Градоначалниците се отчитат до 31 март за изпълнението на съответната програма за предишната календарна година. Ако не го направят, следва глоба - между 1000 и 5000 лева. А до 30 април РИОСВ оценява дали мерките са дали очаквания резултат и съгласно Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха. Ако го няма необходимото намаление на броя на превишаване на вредните емисии на ден, съответният директор на РИОСВ налага глоба – но единствено ако замърсяването не е причинено от трето лице. Например - при трансгранично замърсяване или ако замърсява някое промишлено предприятие, което не е управлявано от общината. Иначе глобите за кметовете, които по оценка на РИОСВ не са успели да намалят вредните емисии по план, са между 5000 и 10 000 лева, но отново - само ако са пряко отговорни т.е. няма замърсяване от "трета страна".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com