Коалицията в Германия оцеля, ще има центрове от затворен тип на германската граница

5225
Коалицията в Германия оцеля, ще има центрове от затворен тип на германската граница
Снимка: Getty images/Guliver

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и вътрешният министър Хорст Зеехофер, постигнаха споразумение за нелегалната миграция и предотвратиха опасността от разпадане на коалиционното правителство, предаде БГНЕС.

Коалиционните партньори от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) са постигнали, по думите на Меркел, "един добър компромис, резултат от напрегнати преговори". Канцлерът на Федералната република добави, че е взето решение за изграждане на центрове за мигранти от затворен тип в близост до външните граници на страната - т.е. транзитни центрове на границата с Австрия.

Премиерът на новото европредседателство: Не трябва да позволим молби за убежище от лагерите в Африка

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че е против даването възможност на мигранти да търсят убежище в ЕС от предложените "приемни ...

"Постигнахме договореност след изключително напрегнати преговори", съгласи се Зеехофер и допълни, че остава на поста си и ще продължи да "се бори за убежденията си". По-рано той заплаши да подаде оставка, недоволен от миграционната политика на Меркел. Оглавяваният от него ХСС е традиционен съюзник на ХДС в богатата и гъсто населена немска провинция Бавария.

Зеехофер обаче се въздържа да обяви пълните детайли по споразумението и заяви, че това ще стане на по-късен етап. Още повече всички договорености следва да бъдат одобрени и от третия коалиционен партньор на Меркел – Германската социалдемократическа партия (СДП). Лидерът на баварският консервативен ХСС все пак обяви пред събралите се журналисти, че е постигнато "ясно споразумение по въпроса как в бъдеще да бъде предотвратена нелегалната имиграция през границата с Австрия".

В детайли

От коментарите след преговорите между Меркел и Зеехофер стана известно, че централен момент от постигнатия компромис е изграждането на "транзитни центрове" от затворен тип, които ще позволят на германските власти значително да ускорят разглеждането молбите за убежище на мигрантите. Планът на ХДС и ХСС включва възможността тези от мигрантите, които получат отказ, да бъдат връщани обратно в първата държава от ЕС, в която са регистрирани. Това обаче ще трябва става след споразумение с въпросната държава-членка на ЕС. При липса на подобна договореност, мигрантите ще бъдат връщани обратно през границата, за което ще трябва да се преговаря с Австрия.

Въпреки че постигнатият между Меркел и Зеехофер компромис предотврати надвисналата непосредствена опасност за кабинета, планът повдига и множество въпроси. Това важи особено за Италия, държавата в която пристигат по-голямата част от мигрантите, пресичащи Средиземно море. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Матео Салвини вече подчерта, че страната му се задъхва и не е в състояние да приеме никакви нови мигранти.

Захариева и външният министър на Германия: За мигрантите - само общо решение на ЕС

Решението по темата за миграцията може да бъде само общоевропейско - около тази теза се обединиха вицепремиерът и министър на външните ...

Съмнения

От опозиционната крайнолява партия Die Linke вече изразиха недоволството си от постигнатите тази вечер договорености. В публикации в социалните мрежи от Die Linke заявиха, че става въпрос за "лагери за мигранти" и че споразумението е за сметка на хуманността.

Меркел обаче търпи далеч по-сериозни критики у дома от консервативните и десни сили. Тя загуби значителна част от електоралната си подкрепа, след като през 2015 година отвори границите за мигранти, чийто брой се изчислява на над 1 млн. души. Страхът от новопристигналите доведе до увеличаване подкрепата за крайнодясната антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия", особено в Бавария, която се възприема като бастион на ХСС на Зеехофер. Зеехофер открито критикува решението на Меркел. Като министър на вътрешните работи той излезе с предложение да затвори границата с Австрия за мигранти, осъществяването на което щеше да принуди Меркел да поиска оставката му.

Мигрантската криза и особено заплахата за оставка от страна на Зеехофер постави под съмнение продължаващия вече седем десетилетия съюз между ХДС и ХСС. Подобен разрив между традиционните партньори щеше да принуди Меркел да насрочи нови избори, по-малко от година след вота от септември 2017 година, или да търси нови съюзници, за да запази крехкото си парламентарно мнозинство. Подобен сценарий се възприема негативно от всички останали партии, с изключение на "Алтернатива за Германия", която според социологическите допитвания увеличава електората си.

Меркел вече успя да постигне ключови договорености с останалите лидери на ЕС за затягане на миграционната политика, което постави под натиск Зеехофер и неговият ХСС да предотвратят подобен, напълно немислим допреди няколко години, разпад на дългогодишната коалицията. Още повече намаляващата подкрепа сред електората накара мнозина в самия ХСС да се обявят за запазване на управляващата коалицията и срещу твърдите позиции по въпроса за нелегалната миграция на Зеехофер.

Коалицията на Меркел е пред разпад - Хорст Зеехофер предложи оставка

Ще завърши ли германският канцлер Ангела Меркел предсрочно четвъртия си мандат? Този въпрос става все по-актуален, след като стана ясно...

Кризата между ХДС и ХСС достигна своя пик, когато вътрешният министър на Германия заплаши да нареди на германските гранични служби да не допускат в страната бежанци, които са вече регистрирани в друга държава от ЕС. Подобно нареждане обаче би било в пряко противоречие с политиката на канцлера Меркел и най-вероятно щеше да доведе до падането от власт на правителството. Канцлерът на ФРГ се противопоставя на едностранните решения и се обявява за постигане на по-широко споразумение в рамките на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com