Корнелия Нинова не каза директно дали тя подкрепя второто правителство на Слави

12801
Корнелия Нинова не каза директно дали тя подкрепя второто правителство на Слави
Снимка: БГНЕС

Има такава възможност – това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след въпрос дали спасителната сламка за този парламент ще е да има трети проучвателен мандат, той да отиде при социалистите и те да предложат сегашното служебно правителство за редовно. Председателят на „червените” не се ангажира кой би дал подкрепа при такъв вариант, но обеща да има разговор с ИТН, ако ситуацията се развие така.

На въпрос става ли това правителство, предложено от ИТН, Нинова не отговори директно какво е нейното мнение. Вместо това обясни какво трябвало да се направи – първо, основа, която била политически документ какво ще се прави – такъв бил изготвен. На второ място, личностите – на Националния съвет на БСП бяха изразени резерви за някои предложения в правителството, но това било отговорност на мандатоносителя т.е. на ИТН. Още не сме взели окончателно решение, напомни лидерът на социалистите.

Мария Спирова от ДБ пита Тошко Йорданов: Кой ще носи отговорността ако....

"Наминавам само да попитам Тошко Йорданов кой ще носи отговорност ако - заради катастрофалната невъзможност на ИТН да оправдае довериет...

По думите на Нинова пред държавата има 8 риска. Първо – социален, заради увеличаващите се цени. Здравен – заради новата коронавълна. Икономически – тук тя даде за пример как има предприятия, които спират да работят заради високата цена на индустриалния ток. Задава се мигрантски натиск, непременно трябва да приемем бюджет и актуализация на бюджета, Планът за възстановяване трябва да бъде предаден от редовно правителство, напомни още тя пред Нова телевизия. И за финал – да се разгради досегашният модел на управление.

Ако направим избори през есента в разгара на КОВИД вълна, ще има ниска избирателна активност, смята Нинова. Убедени сме, че трябва да има правителство, за да не се разпада този парламент, подчерта Нинова, без да уточнява, че правителството трябва да е в състава, предложен от ИТН. И настоя, че служебното правителство не можело да направи някои необходими неща, защото няма тези правомощия.

Най-важното е да не даваме никакво съмнение за задкулисие – излизаш с лицето си и казваш честно на хората, подчерта Нинова. Според нея, ИТН се е разбрала с "Демократична България" и ИБГНИ, защото това видяла по документите – например за съдебната реформа партията на Слави дори била по-смела, с намерение за промяна на структурата на ВСС, но без Нинова да уточни каква точно.

Нинова призна, че една от спорните точки била как се разпределят доходите – заради визията да се гони нулев бюджетен дефицит. Но Нинова пак повтори как като се спрели кражбите, щяло да има пари за всичко, посочвайки отново числото 10 млрд. лева като загуба от "кражби". Първо доходите, след това приемане на еврото – този постулат изтъкна Нинова.

Янаки Стоилов: Необходимо е официализирано споразумение за подкрепа

Добре е, че ръководството на БСП започна консултации за съставяне на правителство, защото е за предпочитане да се излъчи кабинет от пар...

Да видим как ще продължат разговорите в следващите дни – така лидерът на БСП обясни как ИТН променя позиции и може и да има подписано споразумение за управление.

Още: ИТН и БСП преговарят отново - в последния момент

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев притеснен: Страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Борисов в Кърджали. Ето какво обеща предизборно

Проблеми и очаквания на старта на летния сезон: Говори Евтим Милошев

Нови данни за катастрофата с Кирил Петков: Кой как шофира? (СНИМКИ)

Никола Минчев: Нямам охрана, но и в момента ползвам транспорт на НСО

Стана ясна цената на бюлетините за изборите на 9 юни

"Война с медиите" и дело-шамар: Спор между депутат от ГЕРБ и АЕЖ-България

България е "за" свикване на Среща на върха за мир в Украйна

Проблемите пред Източния фланг на НАТО, ако има война в Европа: Говори адм. Ефтимов

Първан Симеонов: Борейки се с Путин, не бива да заприличваме на него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика