КЗК за картела при горивата - няма такъв, но бензиностанциите не са свободни (ВИДЕО)

3962
КЗК за картела при горивата - няма такъв, но бензиностанциите не са свободни (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки нашето желание, не можахме да съберем достатъчно солидни доказателства, за да докажем, че на пазара на горива на дребно в България има картел. Това призна КЗК на специална пресконференция днес (31 март).

За да разплете "мистерията", Actualno.com зададе няколко въпроса на членовета на комисията как така се получи точно така. Ето какви бяха питанията и какво ни отговориха от КЗК.

Из хрониките на КЗК как се правят цените на горивата: Светле, дай телефона на вашите бензиностанции

Кореспонденция от имейли между служители на редица бензиностанции, включително и случай на разговор между работещи в различни вериги бе...

Уплашихте ли се, че представените доказателства в рамките на 110 страници от производството няма да издържат пред съда и не е ли доказателство за възможен картел точният цитат от приложен имейл на г-н Румен Желязков, директор на „НИС Петрол“: "Основният ценообразуващ фактор са цените на горивата"?

КЗК: Става въпрос за олигополен пазар и за уеднаквяване на цените. При условията на олигополния пазар участниците нямат свободата да определят различни цени от цената на пазарния лидер (бел. ред. - за пазарен лидер специално на пазара на едро беше посочен „Лукойл“) и да имат собствена автономна политика.

Защо участниците нямат тази свобода? Какво им пречи?

КЗК: Защото ще бъдат извадени от пазара. Има обективни икономически данни, които посочват как се формира цената. Това са акцизи, ставки, ДДС, производствена цена и т.н. Компаниите не могат да излязат извън цената, която е зададена от пазарния лидер.

Защо няма картел на пазара на горива - цените на таблата на бензиностанциите не били крайни

Това решение е в наша полза, това е нещо, което твърдяхме още при образуването на производство за разследване на картел на пазара на го...

Как не могат, като има хора, които в момента продават с по 10% по-ниско (бел. ред. - Веселин Марешки)?

КЗК: Ценовият паралелизъм не представлява съгласуваност в посока на картел. Въпреки нашето желание, не можахме да съберем такива доказателства, че заради обмяната на търговска информация има реални действия от икономическите контрагенти.

Как обясниха от КЗК, че ще следят дали бензиностанциите не си говорят и не правят "ценови паралелизъм" - дочетете в Expert.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com