Лондон заплаши, че без ядрена сделка ще връща радиоактивните отпадъци на ЕС

1925
Лондон заплаши, че без ядрена сделка ще връща радиоактивните отпадъци на ЕС
Снимка: iStock/Guliver

Великобритания предупреди Eвропейският съюз (ЕС), че ще започне да връща радиоактивните отпадъци обратно в страните им на произход, ако по време на преговорите за Brexit не се стигне до споразумение за ядрената регулация.

В ход, който в Брюксел считат за тънко прикрита заплаха, британските власти изразиха позицията си, че „ще връщат радиоактивните отпадъци към страните им на произход“, ако преговорите се провалят, пише в. The Guardian. Искането на Великобритания е да се продължи бъдещото сътрудничество по ядрените въпроси, след като страната напусне споразумението за Евратом.

В Мексико откраднаха опасни радиоактивни материали

Мексиканските власти разпространиха съобщение за кражба на опасни радиоактивни материали, съобщава BBC. Контейнер с иридиум е бил откр...

В момента Обединеното кралство има 126 тона радиоактивен материал най-вече от Германия, Италия и Швеция, отбелязва "Фокус".

„Може това да е просто напомняне, че цяла купчина плутоний може да се озове на пристанището в Антверпeн, ако не се стигне до споразумение“, заяви ядрен експерт, който е и консултант на британското Министерство за напускане на Европейския съюз.

Още от ефектите на Brexit

Междувременно по-рано британският министър на финансите Филип Хамънд предупреди за бъдеща несигурност в инвестирането във Великобритания и въздържаност от страна на бизнеса заради Brexit.

Бизнесът не иска да инвестира във Великобритания заради Brexit

Британският министър на финансите Филип Хамънд предупреди за бъдеща несигурност в инвестирането във Великобритания и въздържаност от ...

„Такава сдържаност е съвсем очевидна и разбираема. Бизнесът и инвеститорите очакват да научат повече за бъдещите британско-европейски отношения”, заяви той в Лондон.

Неговото изявление идва след проучване на Съюза на британската индустрия, според което 42 на сто от британските фирми смятат, че Brexit ще навреди на техните бизнес планове.

Организацията предложи на британското правителство бързо да постигне споразумение за свободна търговия с ЕС. Хамънд разкрива, че правителството все повече се застъпва за "преходен режим", за да се намалят щетите в сектора, след като Великобритания излезе от Европейския съюз.

„Преди пет седмици, тази идея беше определяна от министрите като нова концепция, но в момента почти всички членове на правителството смятат, че трябва да имаме един преходен период”, каза министърът на финансите. Според неговия замисъл, този период би продължил няколко години.

Brexit може да предизвика масова отмяна на полети от Великобритания през 2019

Авиокомпании ще анулират продадени билети за полети от Великобритания за Европа, ако правителството на Обединеното кралство не успее да...

Други политици, като министърът на търговията Лиъм Фокс, по-рано се противопоставиха на всякакъв подобен преход, заявявайки, че Великобритания лесно ще се справи сама и извън ЕС, защото нейните приятели по света "чакат да започнат преговори за търговия”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа