На фона на русофило-русофобски лафове от МВнР не заеха твърда позиция за Русия

4536
На фона на русофило-русофобски лафове от МВнР не заеха твърда позиция за Русия
Снимка: Gettyimages

Стандартна процедура – това заяви зам.-външният ни министър Георг Георгиев по отношение на привикването на посланика в Русия Бойко Коцев обратно в България.

Георгиев подчерта, че са ни необходими още разяснения, факти и доказателства, за да се стигне до евентуално експулсиране на руски дипломати от страна на България. На въпрос каква точно е позицията на България – дали случаят в Солсбъри е нападение срещу Великобритания или е атака само срещу Сергей Скрипал т.е. срещу една личност, Георгиев отвърна, че "не мисля, че България може да се поставя в ситуация", в която да не е солидарна с Великобритания. Той не се съгласи, че има натиск от Запада чрез големи медии – като CNN, The Guardian, да се включим в инициативата за гонене на руски дипломати

Путин под обсада - заради Кемерово и Скрипал (ВИДЕО и СНИМКИ)

Само 10 дни след като спечели четвърти мандат начело на Русия, Владимир Путин е поставен под неимоверен натиск както отвън, така и отвъ...

Не мисля, че можем да говорим за евентуален, потенциален и какъвто и да е военен конфликт. Трябва да се направи съответното разследване – от Организацията за химическите оръжия към ООН, да се види откъде може да е дошло това химично вещество, за да се изгради модел, каза зам.-външният ни министър пред Нова телевизия.

Що се отнася до българския президент и дали той е зависим от Русия, зам.-външният ни министър обяви, че останал разтревожен от някои елементи на случилото се по време на посещението на руския патриарх Кирил за 3 март. Георгиев не обвини директно Румен Радев в зависимост от Москва, като обаче си пожела изрично българският държавен глава да няма зависимости.

Коментари по оста "Русия"

Отзоваването на посланик в дипломацията е най-слабият начин за реакция и се прилага, когато между две страни има "търкания". Това не е достатъчно спрямо нашите съюзници от ЕС и НАТО, а и не е ясно защо г-н Коцев бива привикван. Засега България фигурира в международните новини като страна, която не реагира както повече страни-членки на ЕС и НАТО на това, което те считат за държавен тероризъм от страна на Русия. Това заяви бившият ни дипломат Стефан Тафров в коментар относно решението на премиера Бойко Борисов да привика в България "за консултации" в България посланика ни в Русия Бойко Коцев.

Поведението на Велика Британия е еманация на българската поговорка "някой ми изцапа гащите", опонира бившият вътрешен министър Румен Петков, според когото "трябва да има мярка в собственото безсилие и невъзможност да защитиш собствената си територия", визирайки подновените обвинения, този път в британския парламент, как Cambridge Analytica манипулирала Brexit. Не мисля, че ЕС трябва да възприема една от лошите черти на Варшавския договор – ако това е една от целите, нека сме наясно накъде вървим, добави той.

Турция няма да предприема действия срещу Русия заради случая "Скрипал"

Турция няма намерение да предприема действия срещу Русия. Това заяви турският вицепремиер Бекир Боздаг в коментар за експулсирането на...

За случилото се в Солсбъри мнението не е само на Великобритания – там са страни, които не очаквах да са там, като Италия, Унгария, Македония, изброи Тафров. Въпросът е дали споделяме едни и същи ценности с нашите европейски партньори. Трудно е да сме частично бременни, каза Тафров, посочвайки, че и Франция, и Германия категорично се присъединиха към извода на Великобритания за Солсбъри. Когато в лицето на държавен тероризъм ти се колебаеш, се засилват съмненията, че сме 16-та република като по времето на Студената война. Това ни пречи на европейската интеграция – да попаднем сред основните страни-членки на ЕС, смята Тафров.

Г-н Тафров, стремежът ви да говорите сам ме кара да мисля, че сте сбъркали студиото – има едни други студиа, с хора с бели престилки, отвърна Румен Петков. Той напомни как Тони Блеър казал да се атакува Ирак преди 15 години, защото имали ядрени оръжия и "ние юнашки се включихме". Затова трябва да искаме доказателства, а България трябва да престане да се държи като барабар Петко с мъжете, да имаме независима външна политика, уточни той, правейки неволно или не лапсус "Жалък-Клод Юнкер". Нека когато се включваме към такива "надкряквания" без грам аргументи, да изчакваме за доказателства – защото иначе ще се връщаме към времето, когато се извиняваме с половин уста за стотици хиляди избити иракчани, каза Петков. И напомни как България беше обвинена за атентата срещу папата, а после са ни се извинявали.

За финал Тафров и Петков бяха на различно мнение и дали е възможно да има среща ЕС – Русия така, както имаше среща ЕС – Турция във Варна. За Тафров отношенията с Русия сега са много ниско ниво, а Петков изяви увереност, че е възможност. Бившият ни дипломат посочи и, че имало ново предупреждение от страна на САЩ към Русия, че в Сирия, при река Ефрат, пак имало предупреждение от американска страна, че руски наемници са опасно близо до контролираните от подкрепяните от Вашингтон сили територии.

Отношенията с Турция

Подобно на всички изказали се досега представители на правителството и Георгиев отчете срещата във Варна като успех. Относно на искането на БСП да се предостави стенограмата от срещата, за да се види дали Бойко Борисов е представил всички теми от интерес за България в двустранните отношения с Турция, зам.-външният ни министър увери, че това се е случило – от "душевните граници", за които говори турският президент Реджеп Ердоган, до тракийския въпрос.

И Молдова гони руски дипломати

Молдова ще експулсира трима руски дипломати, съобщава Министерството на външните работи на бившата съветска република. В съобщението н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика