Неяснотата за размера за обезщетенията за чумата и как дойде заразата остава

4513
Неяснотата за размера за обезщетенията за чумата и как дойде заразата остава
Снимка: Pixabay

Директните обезщетения за животновъдите от Ямболско са 305 000 лева. Първоначално пресмятахме при по-ниска база, но включихме и друга база – за овца обезщетението е не по-малко от 190 лева, средно ще е над 200 лева. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов на въпроси на животновъдите от засегнатия от чума по дребните преживни животни (овце и кози) район в Ямболско.

Имало гласувана помощ и от общо 32 лева, като 7 лева са по De Minimis, но останалите 25 лева щели да бъдат вдигнати на 40 лева. Отделно ще има помощи и по други пера, добави министърът, за когото сметките на животновъди за 600 лева на овца са "малко спекулативни". Припомняме, че директното обезщетение на глава за овца е поне 190 лева, за шиле – поне 160 лева, а за агне – поне 140 лева. Той беше попитан и колко пари на глава дава ЕС заради това унищожаване, но не коментира темата.

Валентин Радев категоричен: Животните трябва да бъдат убити

Трябва да има евтаназия, тези животни трябва да бъдат убити. Ако това не стане, опасностите са много големи, никого не плаша. Всички де...

Порожанов обеща пред Нова телевизия да бъде ангажирана и фирма по Закона за обществените поръчки, която да поеме дезинфекцията на стопанствата, в които беше открита чума.

По думите на министъра чумата има няколко генотипа, като този от Турция е с по-бавно изразяване на симптомите и с по-късна смъртност, но болестта е силно заразна. И напомни, че покрай болестта "луда крава" в Англия бяха убити 300 000 крави, в Холандия заради чума по прасетата са били евтанизирани 12 000 000 животни. Трябва да защитим 1,3 млн. глави дребен преживен добитък, е тезата на Порожанов.

Трудно ми е да кажа как е влязла заразата, това трябва да се види, да се докаже. Може да е внесена – има социални контакти между наши и турски граждани, каза още Порожанов. Той добави и, че в Турция имало много болести, които не се третирали и лекували така, както в Европейския съюз.

Относно модела на комуникация между Българската агенция по храните (БАБХ) и фермерите, Порожанов заяви, че "явно е трябвало да се работи индивидуално с всеки от стопаните", а не само с кметствата. Има потвърждение за наличие на чума, увери министърът и уточни: "Не си мислете, че на хората с бели престилки им е лесно да правят това, те са подложени на много сериозен натиск, да не говорим, че бяха атакувани с твърди предмети”. Той коментира и доклад на Център за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), според който мерките, възприети от ЕС за тази болест, са твърде рестриктивни. Този център е прекалено теоритичен – компетентният орган за биосигурността е БАБХ, подчерта Порожанов.

На директен въпрос дали е мислил за оставка, Порожанов отговори: "В момента, в който премиерът щракне с пръст, ние сме готови да си отидем. Когато премиерът прецени, че нещо не е както трябва, не е нужно дори да подаваме оставка". Министърът завърши и с думите, че никоя парламентарна група не е поискала специализираните протоколи за ситуацията.

Симеонов: Нерегламентирана търговия между български и турски гражданин е причина за чумата

Нерегламентирана търговия между български и турски гражданин е причината за появата на чума по животните в Странджа. Това съобщи в Несе...

По въпроса за оставките засега зам.-земеделският министър Цветан Димитров, на когото оставката поиска Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, няма да се оттегля от поста си.

Решението за евтаназия на животни се взема от БАБХ. То не се взима еднолично обаче, а се докладва за ситуацията в ЕК, коментира Димитров в ефира на bTV .

Колегите от Агенцията се позоваха най-вече от решенията на Световната здравна организация, посочи Димитров. Това са решения, които при епизоотична обстановка се взимат от компетентния орган, който в случая е БАБХ. Димитров отбеляза още веднъж, че ще има индивидуален подход при оценката на обезщетенията за различните стопани.

В крайна сметка заместник-министърът обаче не каза точно на какво основание е взето решението за масовото избиване на животните в Ямболско. Той обаче е категоричен, че животните не са евтаназирани без причина. Цветан Димитров допусна и слаба организация по отношение на разяснителната кампания и действията на компетентните институции.

Взети са проби от селата Долно и Горно Ябълково и Момина църква, заяви областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Той посочи, че са организирани КПП-та, за да не се допуска преминаване на животни, трупно месо и млечни продукти от Ямболска към Бургаска област.

БАБХ за Actualno.com: Ако има ваксинация на животни в Ямболско, поне 2 години ще бъде затворен секторът

Не е възможна ваксинация с хиперимунен серум, с която да бъде спряна чумата по дребно преживните животни в Ямболска област (селата Край...

Частен случай

Нямах никакви основания да се съмнявам по отношение на това, което БАБХ е установила. Това каза животновъдът от село Воден Йордан Трифонов, чиято ферма е била първата, в която са евтаназирани животни. Трифонов посочи, че контролните органи са умъртвили 254 овце, 76 агнета и 6 коча.

До момента не съм получил обезщетения. Не знам и точния размер на обезщетенията. Моите животни за селекционни и очаквам адекватно обезщетение. Според мен органите на БАБХ са допуснали определи слабости, но проблемът е в това, че видимо всички животни изглеждат здрави. Животните са абсолютно в добра кондиция, но нямам основания да се съмнявам и в кръвните проби на френската лаборатория, коментира още земеделският стопанин. Той прогнозира, че в близките две години вероятно няма да има продукция от мляко и агнета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика