НС едва-едва отхвърли ветото на президента върху военния закон

3269
НС едва-едва отхвърли ветото на президента върху военния закон
Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев на Закона за отбраната.

Решението беше взето от втория път, след прегласуване, след като при първия вот управляващите успяха да съберат само 117 гласа "за" новите текстове в закона, при необходими 121. Едва при второто гласуване 131 депутати подкрепиха отхвърлянето на ветото, а 71 бяха "за" неговото приемане. 20 народни представители се въздържаха.

Комисията по отбрана в НС преодоля президентското вето

Комисията по отбрана в Народното събрание преодоля президентското вето като гласува, повторно промените в Закона за отбрана и въоръжени...

Държавният глава наложи вето на законопроекта, защото според него текстовете завишават изискванията за заемане на поста "постоянен секретар на отбраната" и въвеждат изискване новоназначените висши военни да бъдат представяни пред парламента.

Според Радев промените, приети от НС, няма да преодолеят съществуващите неясноти в законовата уредба и могат да създадат дискриминация спрямо редица лица.

Ветото на президента вече беше отхвърлено на заседанието на парламентарната военна комисия миналия четвъртък. Възникна спор между юристите дали юридическият екип на президентската институция е допуснал грешка, тъй като президентът е наложил частично вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на България, приет на 27 септември 2017 г., а с издадения указ се връща за ново обсъждане целият закон, а не само оспорените текстове, както е посочено в мотивите към указа.

Дебатът

Президентът наложи вето на измененията в Закона за отбраната

Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната. Радев връща за ново обсъждане в Народн...

По време на дебатите депутати от ГЕРБ заявиха, че върната от президента разпоредба е гаранция, че няма да има политизиране, тъй като в постоянната комисия по отбрана имало представители на всички политически сили. Освен това по думите на депутата от ГЕРБ Константин Попов така щяло да се даде видимост на процесите, които текат във въоръжените сили, а това било в интерес именно на една правова държава.

В реплика Таско Ерменков от БСП му каза, че няма как да викат генералите в парламента.

От ГЕРБ и "Обединените патриоти" обаче твърдят, че целта е именно тази. Според депутата от ГЕРБ и неуспял кандидат за вицепрезидент Пламен Манушев целта на тези промени е не противопоставяне на президента Румен Радев, а елиминиране на възможността за партизанщина при назначаването на постоянния секретар на отбраната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com