Областната управа на София води дело за наем срещу БСП. Партията ще си търси правата в съда

2328
Областната управа на София води дело за наем срещу БСП. Партията ще си търси правата в съда

Областната управа на София излезе с позицията за информацията, че БСП ще бъде изведена от партийната централа заради неплатен наем в размер на 280 000 лева. Информацията се появи вчера, 4 октомври, като неофициално от "Позитано" 20 я потвърдиха!

Днес от администрацията на управата посочиха, че областният управител Митко Михайлов не е инициирал делото, касаещо ползването на сградата на "Позитано" 20.

"Делото, по което към момента има издаден изпълнителен лист, е заведено от предходното ръководство на областната администрация на област София. За да бъде обсъдена заварената ситуация и възможните варианти за нейното решение, Михайлов вече е отправил покана и предстои да се срещне с ръководството на политическата партия", обясняват от управата.

„Тиражираната в медиите интрига, според която служебното правителство гони БСП от „Позитано“ 20, е бездарен сценарий, част от предизборната кампания на ГЕРБ. Проблемът е създаден и завещан от предходното ръководство на областната администрация, назначена от ГЕРБ“, каза Митко Михайлов в отговор на съобщенията, че социалистите трябва да напуснат сградата заради неплатени задължения.

„Призовавам политическите лидери да не стават подгласници в този сценарий. Нищо не грози дейността на БСП и централата на „Позитано“. За да изясним ситуацията и да намерим решение на казуса, съм поканил и очаквам среща с ръководството на БСП още днес. В подобна ситуация са и други политически партии“, каза областният управител на София.

Междувременно от БСП заявиха, че ще защитят правата си по съдебен път за ползването на сградата на "Позитано"20. Ето и тяхната позиция:

БСП отстоява принципите за върховенство на закона и правовата държава. Фактите по изнесения в публичното пространство казус са следните:

1. През 2019 г. НС прие поправки в Закона за политическите партии, съгласно които парламентарно представените партии и тези преминали бариера от 1% на избори се освобождават от заплащане на наем за помещенията, които ползват. (не коментираме дали този закон е добър или лош, той трябва да се спазва).

След обнародването му, БСП продължава да плаща само режийните разходи на сградата, както повелява законът.

2. В разрез с него и най-вече без да сме уведомени, за да можем да защитим правата си, областният управител на София начислява със задна дата недължими суми за наем и с молба от 21.05.21 г. завежда дело в Софийски районен съд.

3. Отново без да сме уведомени и зад гърба ни областният управител се снабдява с изпълнителен лист за сумата от над 200 000 лева.

4. За тези действия на областния управител сме информирани от заместник областния управител Цветелин Софрониев, който веднага след това беше уволнен без мотиви.

Радев: Дезинформация е, че БСП ще бъде гонена от централата си

"Във връзка с поредната дезинформация, тиражирана в медиите, прессекретариатът на президентската институция уточнява, че твърденията, ч...

5. Веднага след като разбрахме, с писмо от 16.09.2021 г. сме информирали областния управител за нашата позиция, приложили сме необходимите документи, доказващи, че не дължим тези суми. До днес нямаме отговор.

Що се отнася до политическата оценка за случилото се:

Подобни кадрови назначения като това на областния управител на София, който не уважава законите на страната, хвърлят сянка върху заявеното от служебния кабинет намерение за прозрачност и законност в решенията и действията му. Те злепоставят правителството и президентската институция. Бързото и решително отстраняване на такива хора от заеманите постове би довело до утвърждаване авторитета на институциите.

Припомняме, че на 2 октомври от БСП-София излязоха с остра позиция до министър-председателя Стефан Янев. Те събощиха, че на 28.09.2021 г. без никакви мотиви, по предложение на областния управител на София Цветелин Софрониев е освободен от длъжност със заповед на министър-председателя, а заедно с него и други служители, които са членове на БСП.

Справка покзава, че изпълнителният лист срещу БСП за наем от 2019 г. досега е изваден от сегашния  зам.-областен управител Живка Такева, която в периода от 19 до 26 май е оглавявала администрацията на София. Тя е дъщеря синдикалистката Янка Такева. Живка Такева беше заместник-областен управител и при първото правителство на Бойко Борисов, когато губернатор на София беше Данаил Кирилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика