Още не сме обобщили какво ще се промени за България след Brexit

1931
Още не сме обобщили какво ще се промени за България след Brexit
Снимка: БГНЕС

Ще има последици във всяка една сфера на обществения живот след реализацията на Brexit, призна външният министър Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол.

Тя беше призована от Кристиян Вигенин да даде разяснения за мерките на правителството ни по отношение на очакваната раздяла на Великобритания с ЕС, подготвено ли е за вариант без споразумение и по отношение на българите, постоянно пребиваващи във Великобритания.

Екатерина Захариева: И при "твърд" Brexit сънародниците ни ще получат постоянен статут за уседналост

"Всички български граждани, които живеят на територията на Великобритания, ще получат постоянен статут за уседналост дори и при твърд B...

"Още от миналата година развиваме трите възможни сценария, колкото и да не ни се искаше да се стига до третия най-лош сценарий – напускане на Великобритания без сделка. Към средата на 2018 г. беше приет планът за действие и от септември всички институции са приканени с писмо от мен да актуализират отново всичките варианти с фокус върху третия“, каза Захариева.

"Всички ведомства са направили анализ какво ще се измени и какво следва при евентуално излизане на Великобритания от ЕС без сделка", заяви тя. След това допълни, че предстои обобщаване на информацията в тях и подробности ще бъдат публикувани допълнително.

Вигенин не остана доволен от отговора на министъра и в дуплика посочи, че в него липсва конкретика. Той даде пример какви мерки са предприети от Холандия (законодателни промени), Дания (солидна информационна кампания), Гърция и други.

"През миналата година българското посолство започна организиране на информационна кампания сред българската общност във Великобритания и се проведоха вече много срещи извън посолството. От началото на тази година са проведени 2, до средата на тази година са предвидени още 20 - не само в Лондон, а във всички части на Обединеното кралство. Вземаме проактивна позиция, така че да могат българските граждани да бъдат информирани на най-ранен етап за това какво следва“, защити правителството Захариева.

Португалия също със специални планове за Brexit

Заради Brexit, и Португалия планира специални мерки що се отнася до британски граждани. Става въпрос за трафика по летищата, по думите ...

Тя призна, че единственото неудобство за живеещите във Великобритания българи към момента на излизане на страната от ЕС е нуждата от пререгистрация. Във връзка с нея съставът на посолството на България е бил увеличен, предстои и отваряне в Лондон на нов офис на българската консулска служба. Захариева посочи, че на страницата на посолството и във Facebook е публикувана информация за новите правила за Brexit.

Външният министър посочи още, че между ЕС и Великобритания има договорка за краткосрочните пътувания да не са нужни визи.

Тя отбеляза, че за момента не се забелязва връщане на българи у нас заради Brexit, каквито очаквания е имало, но уточни, че всички наши граждани, които са засегнати са добре дошли да се върнат в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутри и ченгета: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика