Хранителните магазини да работят в определено време за пенсионерите, предлага Борисов (ВИДЕО)

15048
Хранителните магазини да работят в определено време за пенсионерите, предлага Борисов (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Обсъжда се мярка в момента хранителните магазини да работят от 05:00 ч. до 08:00 ч. само за възрастни хора. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в Калофер, където той посети цех на интендантско обслужване. Борисов коментира мярката в присъствието на военния министър Красимир Каракачанов.

Министър-председателят уточни, че в момента заповедта се пише, като се уточнява и с кризисния щаб, и скоро ще се публикува като част от мерките за борба с коронавируса у нас.

Борисов уточни, че сега вече имаме плат, имаме и шивачи за производство на маски и предпазни облекла. Той припомни, че днес със заповед се блокира износът на хинин, тъй като според последните проучвания това лекарство облекчава симптомите на коронавируса. 

Борисов посочи, че е разпоредил полицаите да минават по паркове и градини и да прибират хората по домовете им. Също така на областно ниво да се проверяват колите - кой отива на работа, до аптека или до магазин.

По-рано министър-председателят проведе среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб.

По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19. Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус, съобщиха от правителствената пресслужба.

В следствие на изнесените данни, премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Министърът на здравеопазването незабавно издаде заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа.

Още защитни облекла

Китай е готов да ни дари предпазни средства срещу коронавируса

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря по телефона с премиера на Китай Ли Къцян по повод пандемията от коронавирус. Двамата обс...

Първите 2000 бройки защитни облекла вече се произвеждат от „Интендантско обслужване“ и до края на следващата седмица ще бъдат доставени, докладва директорът на предприятието по време на инспекция на министър-председателя Бойко Борисов в сградата на фабриката в Калофер. На ден се шият по над 200 броя, а в производствения процес участват 100 служители при стриктно спазване на дистанция помежду им и дезинфекция на работните помещения. 

Доставките на специалния плат за ушиване на защитните облекла от Габрово се извършват по график, стана ясно още по време на инспекцията. Премиерът Борисов пое ангажимент държавата да се намеси в ускоряването на доставките на специално лепило от Германия, което също се използва в изработката на облеклата. Навсякъде в Европа са създадени зелени коридори и с помощта на полиция камионите с важни доставки и материали ще се движат ускорено, каза още Борисов. 

„Работете! Всички доктори, сестри, санитари, лаборанти очакват продукцията от тук, разчитаме на Вас. Действайте максимално. Каквото си произведем ние – това е“, обърна се премиерът към служителките в „Интендантско обслужване“. Защитни облекла ще бъдат осигурени и за доброволци и здравни медиатори, които подпомагат медиците и органите на реда.

В края на инспекцията заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов докладва на министър-председателя Бойко Борисов за хода на провеждането на разпоредената от премиера тренировка по разгръщане на полева болница в спортна зала „Арена Армеец“ в София. В тренировката участват Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването и Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. Тренировката се ръководи от Националния оперативен щаб. Към настоящия момент се провежда първият етап, който ще продължи до края на деня – първоначално разполагане на полева болница в спортна зала. Вторият етап от тренировката ще е – окончателно оборудване на болницата с необходимото медицинско оборудване и материали. Третият етап ще бъде – готовност за функциониране. Създадена е организация тренировката да се проведе и в други областни градове със спортни зали. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов информира, че в държавния резерв и Министерството на отбраната са на разположение до 15 000 легла.

Още по темата ще откриете в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com