От МВнР потвърдиха, че две българки са задържани от турската полиция

4066
От МВнР потвърдиха, че две българки са задържани от турската полиция
Снимка: МВнР

В посолството ни в Анкара беше получено обаждане от български гражданин, че по време на лятната им почивка съпругата му и дъщеря му са задържани от турската полиция в Айдън. Това пише в съобщение от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Служител на посолството е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, от където е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън.

ЕС към Турция: Уважаването на правата е "наложително" за присъединяването към ЕС

Европейският съюз разкритикува силно Турция заради проведеното от нея разследване във връзка с опита за преврат от миналата година, пос...

Проведен е разговор със служител от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън, в който бе изяснено, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени. Служителят от отдела за борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове, допълват още от ведомството.

Служители на посолството са се свързали с наблюдаващия прокурор по делото, който е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни, след което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.

Припомняме, че по-рано бе съобщено, че две българки и един британец са арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение, че са членове на въоръженото крило YPG на сирийската Партия на демократичния съюз /PYD/, съобщи тази вечер агенция СонДакика.

В дирекцията по сигурността в егейската провинция Айдън, на територията на която е и известният курорт, се е получил разузнавателен доклад за тримата и присъствието им в момента там на почивка. Не се посочват имената им, британският гражданин е с инициали J.A.R. Българките са майка и дъщеря съответно с инициали V.P.R.A. и M.Y.A. Конфискувани са телефоните им, компютрите и дигитални материали. При разпитите дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи, а сега заедно с майка си и с него пристигнали да летуват в Дидим.

Австрийският външен министър призова за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС

Турция все повече се отдалечава от Европейския съюз. Брюксел трябва да заеме ясна позиция по отношение на Анкара. Това заявява австрий...

Британецът посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници от YPG, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си. Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят ѝ британец са обменяли съобщения с въпросната организация, обявена за терористична в Турция. За по-възрастната българка към момента не са открити престъпни връзки и дейности. Разследването продължава. Информационният сайт Haberler.com по-късно уточни първите имена на задържаните в Айдън – британският гражданин Джозеф, приятелката му Мира и майка ѝ Веселина. Посочва се, че двете българки са от турски произход.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика